Μετά τα ΕΛ.ΠΕ. οι Ιρανοί βολιδοσκοπούν τη Βουλγαρία. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Μετά τα ΕΛ.ΠΕ. οι Ιρανοί βολιδοσκοπούν τη Βουλγαρία.

  • Ο πρέσβης του Ιράν σε δηλώσεις του τονίζει μεταξύ άλλων ότι το ενδιαφέρον των ιρανικών επιχειρήσεων εστιάζεται στην δημιουργία διυλιστηρίου αλλά και στις εξαγωγές ιρανικών πετρελαϊκών προϊόντων και φυσικού αερίου στην περιοχή.


Εκτός από την Ελλάδα οι... Ιρανοί βολιδοσκοπούν και τη Βουλγαρία, ως χώρα στην οποία επιδιώκουν να δημιουργήσουν παραγωγική βάση για επεξεργασία και εμπορία πετρελαίου. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του Ιρανού Πρέσβη στη Σόφια Αμπντολάχ Νορουζί, στις οποίες επιβεβαιώνει το μεγάλο ενδιαφέρον ιρανικών εταιρειών για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

Ο Ιρανός πρέσβης, σε δηλώσεις του στο κανάλι Evropa TV, τονίζει μεταξύ άλλων ότι το ενδιαφέρον των ιρανικών επιχειρήσεων εστιάζεται στην δημιουργία διυλιστηρίου αλλά και στις εξαγωγές ιρανικών πετρελαϊκών προϊόντων και φυσικού αερίου στην περιοχή.

«Μένει να δούμε πόσο έτοιμη είναι η Βουλγαρική πλευρά για μια τέτοια συνεργασία» λέει ο Αμπντολάχ Νορουζί, για να προσθέσει: «Με δεδομένο ότι το (ιρανικό) δίκτυο φυσικού αερίου έχει αναπτυχθεί αρκετά και οι αγωγοί μας φτάνουν στα σύνορα με την Τουρκία, θα έπρεπε να υπογραφούν και κάποιες εμπορικές συμφωνίες ή συμφωνίες συνεργασίας». Κατέληξε δε «διαφημίζοντας» το ιρανικό αέριο, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, έχει καλύτερη ποιότητα από το ρωσικό.

Είναι γνωστό και έχει γραφτεί επανειλημμένα στο Euro2day.gr ότι η ιρανική πλευρά έθεσε θέμα εξαγοράς μετοχών των ΕΛ.ΠΕ., είτε στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για την εξόφληση των οφειλών προς την ιρανική εταιρεία πετρελαίου, είτε με δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων. Ωστόσο η ελληνική πλευρά (κυβέρνηση) ήταν επιφυλακτική, καθώς επισήμως τουλάχιστον αρνιόνταν να συζητήσει το θέμα, ενώ παρέπεμπε του Ιρανούς στον ιδιώτη επενδυτή (οικογένεια Λάτση) η οποία κατέχει ποσοστό περίπου 42% των μετοχών του ομίλου.

Πάντως και από τις δηλώσεις του Ιρανού πρέσβη στη Σόφια, φαίνεται ότι το ενδιαφέρον της χώρας αυτής για επενδύσεις και ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων, είναι σοβαρό ενώ εξετάζουν όλες τις δυνατότητες.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά την μερική άρση του εμπάργκο, το άνοιγμα της ιρανικής αγοράς στις δυτικές-ευρωπαϊκές εταιρείες και οι μεγάλες ανάγκες της χώρας σε υποδομές κάθε είδους και κεφαλαιουχικό εξοπλισμό, την έχουν καταστήσει «μαγνήτη» για εκατοντάδες επιχειρηματικούς ομίλους που παρελαύνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση από υπουργεία και κεντρικά γραφεία ιρανικών εταιρειών στην Τεχεράνη.
Bookmark and Share