"Μόνο στη Βορεια Κορέα τόσο λίγοι τηλεοπτικοί σταθμοί" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

"Μόνο στη Βορεια Κορέα τόσο λίγοι τηλεοπτικοί σταθμοί"

Κορυφαίοι νομικοί καταδικάζουν το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες.
  • Γ. Κασιμάτης: Αντισυνταγματικός ο νόμος 
  • Μ. Δημητρακόπουλος: Μόνο στη Βορεια Κορέα τόσο λίγοι σταθμοί


Τη σθεναρή καταδίκη του νομικού κόσμου της χώρας συναντά ο κυβερνητικός νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες στον.. απόηχο της επιστολής της Κομισιόν για το ραδιοτηλεοπτικό πεδίο.

Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κασιμάτης και ο διακεκριμένος ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος υπογράμμισαν στον ΣΚΑΪ την απόλυτη ασυμβατότητα του επίμαχου νόμου με το ελληνικό Σύνταγμα και την κοινοτική νομοθεσία, χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις κατά των κυβερνητικών τακτικισμών, μιλώντας για "δικτατορία", "Βόρεια Κορέα" και φίμωση της Δημοκρατίας.

"Ούτε δικτατορία"

Μιλώντας στον σταθμό την Κυριακή, ο Γιώργος Κασιμάτης κάλεσε τα κανάλια να μην υποβάλουν αίτηση για τηλεοπτικές άδειες, υπογραμμίζοντας ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και αντίθετος με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Όπως εξήγησε ο κ. Κασιμάτης, η στάση της κυβέρνησης είναι μια από τις πιο ακραίες και κατάφορες παραβιάσεις των αρχών εγγύησης της αντικειμενικής ενημέρωσης. "Είναι εντελώς απαράδεκτο, τόσο κατάφωρη η παραβίαση του Συντάγματος που ρητώς ορίζει ότι η αδειοδότηση γίνεται από το ΕΣΡ και ρητώς ανήκει σε αυτό και ο καθορισμός του αριθμού των αδειών, δεν μπορώ να καταλάβω πώς παρακάμπτεται ένα Σύνταγμα για να πάρει τις αρμοδιότητες ένας υπουργός..." ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Ούτε δικτατορία δεν θα το έκανε αυτό, έπρεπε να επιστρέψει το νόμο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας" ανέφερε μάλιστα ο συνταγματολόγος.

Ο κ. Κασιμάτης προειδοποίησε δε, πως "αν προσπαθήσει το ΣτΕ να διαγνώσει διαφορετικά θα εξευτελιστεί εντελώς η Δικαιοσύνη μας, και θα μείνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το Στρασβούργο και το δικαστήριο της ΕΕ".

"Θα πρέπει να το καταλάβει πλέον η κυβέρνηση, να καταργήσει αμέσως αυτό το σύστημα και το νόμο και να οργανώσει αμέσως το ΕΣΡ όπως προβλέπεται ρητώς (από το Σύνταγμα)" επισήμανε.

Ο Γιώργος Κασιμάτης επικαλέστηκε δε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να καταδείξει στην κοινή γνώμη τον παραλογισμό του κυβερνητικού νόμου. "Είναι σα να λέμε ότι δεν μπορεί να υπογράψει έκδοση νόμων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και αντ’ αυτού υπογράφει υπουργός, για τέτοιο πράγμα λέμε" ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Μόνο στη Βόρεια Κορέα τόσο λίγοι σταθμοί"

Από την πλευρά του, ο ποινικολόγος και δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος σχολίασε ότι "μόνο στη Βόρεια Κορέα υπάρχουν τόσο λίγοι σταθμοί" κάνοντας λόγο για "φίμωση της Δημοκρατίας". .

"Όλος ο νομικός κόσμος τα λέει αυτά που λέει ο κ. Κασιμάτης, αρκεί να ξέρεις τι σημαίνει Δημοκρατία, δεν χρειάζονται γνώσεις Συνταγματικού Δικαίου... Είναι δυνατόν να πλήττεις τον πυρήνα της Δημοκρατίας που είναι η πολυφωνία;" διερωτήθηκε ο κ. Δημητρακόπουλος.

"Πού ακούστηκε σε χώρα 10 εκατομμυρίων να σού λέει η κυβέρνηση ότι τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί αρκούν; Τι φοβίζει την κυβέρνηση να υπάρχουν πολλοί σταθμοί; Μόνο στη Βόρεια Κορέα υπάρχουν τόσο λίγοι, όλη η Ευρώπη έχει δεκάδες για να διακινούνται ελευθέρα οι ιδέες" τόνισε.

Ο ποινικολόγος επέκρινε τόσο την Κομισιόν, λέγοντας ότι άργησε να στείλει την επίμαχη επιστολή, όσο και το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη μέχρι στιγμής στάση που τηρεί στο θέμα. "Το χειρότερο είναι ότι από τότε που ιδρύθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το ΣτΕ ήταν ανάχωμα της Δημοκρατίας και καταντήσαμε όταν βλέπουμε ότι πνίγεται η ελευθέρια στη χώρα, να κάνουν πρόσφυγες περί αντισυνταγματικότητας οι σταθμοί και να βλέπουμε έναν θλιβερό πρόεδρο και ορισμένους σύμβουλους που έχουν στο μυαλό τους να γίνουν πρόεδροι να απορρίπτουν τις προσφυγές" παρατήρησε.
Bookmark and Share