Γιατί η Άγκυρα ανακάλεσε εσπευσμένα τους Τούρκους αξιωματούχους από τα ελληνικά νησιά. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Γιατί η Άγκυρα ανακάλεσε εσπευσμένα τους Τούρκους αξιωματούχους από τα ελληνικά νησιά.

  • Οι συγκεκριμένοι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι βοηθούσαν προκειμένου να εφαρμόζεται σωστά συμφωνία και να υπάρχουν σύνδεσμοι επικοινωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται -προς το παρόν- οι...αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απέναντι στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να ανακαλέσει τους Τούρκους παρατηρητές από τα ελληνικά νησιά.

Πρόκειται για τους Τούρκους (κυρίως υπάλληλοι του τουρκικού υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής) που είχαν τοποθετηθεί στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το προσφυγικό. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι βοηθούσαν προκειμένου να εφαρμόζεται σωστά συμφωνία και να υπάρχουν σύνδεσμοι επικοινωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Μετά το πραξικόπημα η τουρκική κυβέρνηση έδωσε εντολή να επιστρέψουν στη γειτονική χώρα με αποτέλεσμα να προκληθεί ανησυχία για το κατά πόσο πρόκειται για μία κίνηση του Ερντογάν που αμφισβητεί τη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας για την επαναπροώθηση παράτυπων νησιών από τα νησιά του Αιγαίου στη γειτονική χώρα.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι από την ενημέρωση που έχουν από τις τουρκικές Αρχές προκύπτει ότι ο επαναπατρισμός των παρατηρητών δεν σχετίζεται με τη συμφωνία με το προσφυγικό αλλά με την απόφαση της κυβέρνησης να επιστρέψουν στη χώρα όλοι οι Τούρκοι αξιωματούχοι που έχουν γκρι και πράσινα (διπλωματικά) διαβατήρια. Οι ίδιες πηγές σχετίζουν την ανάκληση με την επιχείρηση εκκαθαρίσεων Τούρκων αξιωματούχων που έχει ξεκινήσει ο Τούρκος πρόεδρος, η οποία δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει τους Τούρκους παρατηρητές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δεν θα συνεχίσουν το έργο τους στο Αιγαίο.

Το ερώτημα για την ελληνική πλευρά είναι το κατά πόσο θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά την αναμενόμενη ανανέωση των διαβατηρίων τους, όπως και το πότε θα γίνει αυτό. «Προς το παρόν δεν ανησυχούμε γιατί μας έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν σχετίζεται η ανάκληση με το προσφυγικό. Οι ισορροπίες, ωστόσο, είναι λεπτές αυτή την περίοδο. Βρισκόμαστε σε στάση αναμονής», σχολιάζει αρμόδια πηγή.
Bookmark and Share