Ανησυχητικά σημάδια κόπωσης του τουρισμού. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Ανησυχητικά σημάδια κόπωσης του τουρισμού.


  • Χαμηλές οι δαπάνες παρά τις αφίξεις..


Η αύξηση των εσόδων και η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου αποτελούν... διαχρονικά στοιχήματα για τον ελληνικό τουρισμό.
Σύμφωνα με το Βήμα, η εφετινή χρονιά ωστόσο παραμένει ρευστή, με την εικόνα ως τώρα να είναι μεικτή, καθώς οι αεροπορικές αφίξεις αυξάνονται και οι οδικές μειώνονται. Ταυτόχρονα, υπάρχουν έντονες διακυμάνσεις στη ζήτηση, με το Brexit να επηρεάζει τις κρατήσεις της «τελευταίας στιγμής», όταν και τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων είναι χαμηλά. «Μια απόλυτα οριζόντια επιβολή της χρήσης του πλαστικού χρήματος, με προτροπή, επιβολή στις τουριστικές επιχειρήσεις και κίνητρα για τους τουρίστες έχει εκτιμηθεί ότι μπορεί να προκαλέσει αναδιανομή τουριστικού εισοδήματος και επιπλέον φορολογητέα ύλη ύψους 2 ως 3 δισ. ευρώ» υπογραμμίζει ο καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από μια πολυπαραγοντική διερεύνησή του για τη διευρυμένη εφαρμογή του πλαστικού χρήματος, η οποία αποτελεί και μέρος γενικότερης έρευνας που θα παρουσιαστεί στο άμεσο μέλλον. «Η επιτυχία του εγχειρήματος πρέπει να συνδεθεί με πολιτική κινήτρων σε επιχειρηματίες και ντόπιους, σημαντική μείωση φορολογίας και να ξεκινήσει οργανωμένα στην επόμενη πιθανόν σεζόν» αναφέρει. «Αλλωστε» λέει, «με αυτόν τον τρόπο μπορεί να φύγει από το επάγγελμα ένα μέρος επιχειρηματιών που "μαυρίζουν"».
Κατά τον κ. Τσάρτα «υπάρχει μια δυναμική την τελευταία δεκαετία, η οποία ενισχύεται τα τελευταία τρία - τέσσερα χρόνια και τείνει να δείχνει σημάδια σοβαρής κόπωσης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος». Μια σειρά παραγόντων οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.
Bookmark and Share