Εγγραφο-φωτιά: Σεισμός στα εργασιακά για μισθούς, επιδόματα και απολύσεις! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Εγγραφο-φωτιά: Σεισμός στα εργασιακά για μισθούς, επιδόματα και απολύσεις!


  • Μπαράζ αλλαγών στα εργασιακά άμεσα,ζητούν οι θεσμοί.


Οι αλλαγές αφορούν στον κατώτατο μισθό, στις αμοιβές των εργαζομένων, στις... συμβάσεις εργασίας, στα όρια των απολύσεων, στις ομαδικές απολύσεις, στην κήρυξη απεργιών, στα προνόμια των συνδικαλιστών και στο δικαίωμα των επιχειρήσεων να κηρύσσουν ανταπεργία σύμφωνα με δημοσίευμα του ΕλεύθερουΤύπου.

Το δημοσίευμα αφορά σε ένα έγγραφο 21 σελίδων, που δόθηκε στην κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δανειστές επιμένουν στο κόστος εργασίας και ζητούν ευελιξία στους μισθούς (wage flexibility) ανάλογα με τις αντοχές και τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης. Το μέτρο αυτό θεωρούν ότι θα μειώσει το μισθολογικό κόστος, μία μείωση που θα μετακυλιστεί στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών.

Ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθεί πλήρης απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, ώστε να έρθουν επενδύσεις.

Στο έγγραφο επισημαίνεται πως ο καθορισμός του κατώτατου μισθού θα πρέπει να αποφασίζεται από το κράτος, ενώ τονίζουν πως παρά τη μείωση του στα 586 ευρώ και στα 510 ευρώ (για τους νέους έως 25 ετών) εξακολουθεί να παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες, λόγω της προσαύξησής του έως 30% από την σύνδεσή του με την προϋπηρεσία των υπαλλήλων έως τα 10 έτη.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, αυτό σημαίνει κατάργηση της προϋπηρεσίας ή την αποσύνδεσή της από τις κατώτατες αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων.

Παράλληλα, οι δανειστές ζητούν την κατάργηση των επιδομάτων που καταβάλλονται με τη μορφή του 13ου και του 14ου μισθού. Σκοπός τους είναι από το 2017 ο βασικός μισθός να είναι απαλλαγμένος από επιδόματα και να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς, ώστε να μπορεί να συγκριθεί με τα άλλα κράτη της Ε.Ε.

Στο στόχαστρο των δανειστών έχουν μπει και οι απολύσεις, καθώς οι ίδιοι θεωρούν ότι θα πρέπει να αυξηθεί το όριο των απολύσεων στα ποσοστά που ορίζει η κοινοτική οδηγία, δηλαδή από 5% που είναι σήμερα να φτάσει στο 10%.

Στο έγγραφο γίνεται αναφορά στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αντιπαραβάλλοντας τα πολυέξοδα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, ενώ θεωρούν πως το μέτρο θα βοηθήσει στη μείωση της… ανεργίας, καθώς θα αποφευχθούν περιπτώσεις ξαφνικών πτωχεύσεων και λουκέτων.
Bookmark and Share