Αυξημένη επιφυλακή στο Αιγαίο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Αυξημένη επιφυλακή στο Αιγαίο


  • Σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης από τη Σάμο έως και το Καστελλόριζο παραμένουν οι Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς οι πληροφορίες για την πιθανότητα να περάσουν στην Ελλάδα Τούρκοι στρατιωτικοί επιμένουν.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι... η κινητοποίηση από την ελληνική πλευρά στην περιοχή της Σύμης και της Κω έφθασε μέχρις του σημείου να ελέγχονται ακόμη και οι τουρίστες που επέβαιναν σε θαλαμηγούς στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Οι ελληνικές (αστυνομικές και στρατιωτικές) δυνάμεις πραγματοποιούν ελέγχους ακόμη και στις ακατοίκητες βραχονησίδες που υπάρχουν από τη Σάμο έως το Καστελλόριζο.

Παράλληλα, ελληνικές ανώτατες στρατιωτικές πηγές αποκάλυπταν χθες δύο πληροφορίες σημαντικές για την κατανόηση όσων συμβαίνουν στη γειτονική χώρα. Η πρώτη αφορά το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος. Οπως ανέφεραν οι συγκεκριμένες πηγές, το αεροπλάνο που μετέφερε τον Ταγίπ Ερντογάν ουδέποτε συνοδεύτηκε ή παρενοχλήθηκε από F-16, όπως μεταδόθηκε στην Τουρκία. Για αρκετές ώρες πραγματοποιούσε κύκλους πάνω από τη δυτική Τουρκία, μέχρις ότου κρίθηκε ότι η προσγείωση στην Κωνσταντινούπολη ήταν ασφαλής. Η δεύτερη πληροφορία των ανώτατων στρατιωτικών πηγών αφορά την τύχη μέρους του τουρκικού εξοπλισμού και συγκεκριμένα ελικοπτέρων τα οποία εξακολουθούν να μην έχουν εντοπιστεί από την κυβέρνηση. Ο αριθμός των ελικοπτέρων που λείπουν είναι άγνωστος, αλλά το γεγονός ότι ο ίδιος o Τούρκος αντιπρόεδρος παραδέχθηκε χθες πως εξακολουθούν να αγνοούνται 1.000 στρατιωτικοί, είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη γειτονική χώρα.

Ολα αυτά συζητήθηκαν χθες το μεσημέρι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον κ. Ν. Κοτζιά και τη συμμετοχή της υπηρεσιακής ηγεσίας, του υπουργού αναπληρωτή Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα αλλά και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη. Σήμερα, αναμένεται, επίσης να πραγματοποιηθεί και μία ακόμη σύσκεψη, αυτήν τη φορά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας με σκοπό τη σύσταση μιας ομάδας διαχείρισης της εξελισσόμενης κρίσης. Στη χθεσινή σύσκεψη ο κ. Αποστολάκης έκανε λεπτομερή ενημέρωση για την κατάσταση στο τουρκικό στράτευμα, το οποίο φαίνεται να έχει πληγεί ιδιαιτέρως από τις εκκαθαρίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Συζητήθηκαν ακόμη τα ευρωτουρκικά, οι σχέσεις της Τουρκίας με τις χώρες της Μ. Ανατολής, αλλά και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η κατάσταση στο Κυπριακό. Επί τούτου, άλλωστε, εξέφρασε χθες ανησυχίες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντε. «Δεν θα ήμουν ειλικρινής αν δεν έλεγα ότι έχω ανησυχήσει τις τελευταίες ημέρες», είπε ο κ. Αϊντε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη. Και επισήμανε ότι η «επιρροή των εξωτερικών περιστάσεων» δεν θα πρέπει να αγνοηθεί, αλλά να γίνει προσπάθεια για μείωση της επίδρασής τους.
Bookmark and Share