Ερχονται απαγορεύσεις και για τους «ατμιστές» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Ερχονται απαγορεύσεις και για τους «ατμιστές»

  • Το ηλεκτρονικό τσιγάρο,σύμφωνα με τον υπουργό υγείας Aν.Ξάνθο, θα αντιμετωπιστεί ως μέσο προσομοίωσης της καπνιστικής συμπεριφοράς και θα απαγορεύεται η χρήση του όπου και των προϊόντων καπνού.

Προσβλητική για τη χώρα χαρακτηρίζει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τη μη...εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και προαναγγέλλει πιο αυστηρές ρυθμίσεις και συντονισμένη δράση πολλών υπουργείων στη μάχη κατά του καπνίσματος. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, επειδή είναι προθάλαμος για το κάπνισμα, σύμφωνα με τον υπουργό, θα αντιμετωπιστεί ως μέσο προσομοίωσης της καπνιστικής συμπεριφοράς και θα απαγορεύεται η χρήση του όπου και των προϊόντων καπνού.
«Ο αντικαπνιστικός νόμος δεν έχει εφαρμοστεί και είναι προσβλητικό για μια χώρα της Ευρώπης να υπάρχει τόση ασυδοσία σ’ αυτό το ζήτημα. Δεν υπήρξε ποτέ έως σήμερα μια συντονισμένη δράση από την πλευρά της πολιτείας, καθώς είναι ένα μέτρο που υπερβαίνει το υπουργείο Υγείας και χρειάζεται πολύπλευρη συνεργασία για να εφαρμοστεί.
Πρέπει να πάμε σε μια όσο πιο αυστηρή εκδοχή της ευρωπαϊκής οδηγίας και των κατευθύνσεων που δίνει, γιατί είμαστε η πρώτη χώρα σε καπνιστές στην Ευρώπη, ακόμα το ένα τρίτο των ανθρώπων, κυρίως άνδρες, καπνίζει. Είμαστε η μόνη χώρα που καταστρατηγείται η απαγόρευση σε αρκετούς συγκεκριμένους κλειστούς χώρους», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Δεν φτάνει η καταστολή και οι αποκρουστικές φωτογραφίες στα πακέτα», τονίζει ο υπουργός Υγείας και ζητά προτάσεις από όλους και διακομματική στήριξη για να εφαρμοστούν οι νέες διατάξεις.
Με δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας εξηγεί ότι στόχος για το υπουργείο είναι να αλλάξει η κοινωνική κουλτούρα για το κάπνισμα και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρχίσουν να αποζημιώνονται ξανά από τα ταμεία τα φάρμακα που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στη διακοπή του καπνίσματος.
Αναφορικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο και την απαγόρευσή του στους κλειστούς χώρους, όπου απαγορεύεται και το κάπνισμα, ο υπουργός Υγείας εξηγεί ότι «αμφισβητείται η υποτιθέμενη ευεργετική επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη διακοπή του κανονικού τσιγάρου. Υπάρχει μία ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση, όπως αποτυπώνεται στην αιτιολογική έκθεση της ευρωπαϊκής οδηγίας, που αναφέρει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο -επειδή είναι μια προσομοίωση της καπνιστικής συμπεριφοράς- πιθανότατα και συχνά είναι πύλη εισόδου για τον εθισμό στη νικοτίνη και άρα την εξάρτηση στην καπνιστική συμπεριφορά.
Δεν εξαιρέσαμε κανένα από τα υπόλοιπα προϊόντα καπνού, αλλά και το ηλεκτρονικό τσιγάρο από όσα προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος του 2008 για τη διακοπή του καπνίσματος. Η ρητή εξαίρεση ενός προϊόντος σημαίνει αμέσως την άμεση πριμοδότησή του. Η προσέγγισή μας είναι από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας και επειδή από αυτή τη σκοπιά δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες αποδείξεις για την μη επικινδυνότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αποφασίσαμε να προτάξουμε την υγεία, τόσο την ατομική όσο και τη δημόσια - παθητικό κάπνισμα- γι’ αυτό επιμένουμε σ' αυτή την ενδεχομένως αυστηρή εκδοχή των διατάξεων. Χρειάζονται περισσότερα ερευνητικά δεδομένα και αποδείξεις από μελέτες».
Bookmark and Share