Ο Ερντογάν κατάφερε να αποτρέψει το πραξικόπημα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Ο Ερντογάν κατάφερε να αποτρέψει το πραξικόπημα.

  • Δραματικές ώρες στην Τουρκία, όπου σημειώθηκε πραξικόπημα αργά το βράδυ της Παρασκευής. 
  • Ωστόσο, λίγο πριν τις 2 το πρωί του Σαββάτου, οι πραξικοπηματίες έχασαν έδαφος, μετά την αντίδραση Ερντογάν, την πολιτικής ηγεσίας και των οπαδών του τούρκου προέδρου που βγήκαν στους δρόμους.
  • Προηγήθηκαν εικόνες εμφυλίου πολέμου καθώς μαχητικό F16 κατέρριψε ελικόπτερο τύπου Σικόρσκι που συμμετείχε νωρίτερα στα πυρά εναντίον του προεδρικού μεγάρου!

Σύμφωνα με την...Σαμπάχ, ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ δήλωσε πως οι λίγοι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος συνελήφθησαν.

Μολονότι ο τουρκικός στρατός, που επιχείρησε να καταλάβει την εξουσία, είχε τα δημόσια ΜΜΕ υπό τον έλεγχο του, η τουρκική ηγεσία χρησιμοποίησε τα social media για να στείλει μήνυμα και κινητοποίησε τους πολίτες, που ξεχύθηκαν στους δρόμους.

Ο αρχηγός του τουρκικού στρατού, που ήταν όμηρος, φαίνεται ότι απελευθερώθηκε και μετέβη στο αρχηγείο του και έδωσε εντολή στους στρατιώτες να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε στις 2.20 ότι επικεφαλής του πραξικοπήματος είναι ο πρώην νομικός σύμβουλος του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό. Σύμφωνα με το Ανατολή, μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης.

Στις 2.40 υπήρξε έκρηξη στο Κοινοβούλιο στην Άγκυρα, όπου οι πραξικοπηματίες αντιστέκονταν, την ώρα που στην Κωνσταντινούπολη είχαν ηττηθεί, με πρωτόγνωρες εικόνες να δείχνουν αστυνομικούς να συλλαμβάνουν στρατιώτες.

Την ίδια ώρα ακούστηκε μία πολύ ισχυρή έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη.

Πριν τις 2 το πρωί έγινε γνωστό ότι μαχητικό F16 κατέρριψε ελικόπτερο τύπου Σικόφσκι που συμμετείχε νωρίτερα στα πυρά εναντίον του προεδρικού μεγάρου.

Μετά τις 2 έγινε γνωστό ότι υπάρχουν 17 νεκροί αστυνομικοί, στο κτίριο των ειδικών δυνάμεων του στρατού στην Άγκυρα, μετά από μάχες με τους πραξικοπηματίες.

Την ίδια ώρα μεταδίδονται εικόνες με αστυνομικούς να έχουν συλλάβει στρατιώτες.

Οχήματα του στρατού είχαν καταλάβει όλα τα κομβικά σημεία και κτίρια, όπως τα αρχηγεία των Ενόπλων Δυνάμεων, το αεροδρόμιο και τις γέφυρες του Βοσπόρου και είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία σε όλη τη χώρα.

Χιλιάδες πολίτες, οπαδοί του Ερντογάν, ξεχύθηκαν στους δρόμους και με την παρουσία τους απελευθέρωσαν κρατικά κτίρια, το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, αλλά και την τουρκική δημόσια τηλεόραση.

Νωρίτερα, ο στρατός ανακοίνωσε πως κατέλαβε την εξουσία προκειμένου να αποκαταστήσει τη δημοκρατική νομιμότητα. Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων κρατήθηκε όμηρος.

Η τουρκική ηγεσία, από τον Ερντογάν, έως τον Γιλντιρίμ και τον πρώην πρόεδρο Αμπντουλά Γκιούλ, κάλεσαν τον τουρκικό λαό να κατέβει στους δρόμους για να "προασπιστεί τη Δημοκρατία".

Ο υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ κάλεσε τους στρατιώτες να μην υπακούουν σε παράνομες διαταγές και να επιστρέψουν στις μονάδες τους .

Κατά των πραξικοπηματιών τάχθηκε ο αρχηγός της χωροφυλακής.

Ο αρχηγός της Πρώτης Στρατιάς της Τουρκίας και ο αρχηγός του Ναυτικού ανακοίνωσαν ότι καταδικάζουν το πραξικόπημα.

Οι Financial Times μετέδωσαν ότι και ο ιμάμης Φετχουλάν Γκιουλέν, τον οποίο είχε κατηγορήσει ο Ερντογάν ως υποκινητή του πραξικοπήματος, καταδίκασε την ενέργεια.


Τι προηγήθηκε


Στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα ακούγονταν για τουλάχιστον 2 ώρες εκρήξεις σε κυβερνητικά κτίρια.

Στη μία το πρωί υπήρχαν αναφορές για πυρά εναντίον του παλατιού του Ερντογάν και του Κοινοβουλίου στην τουρκική πρωτεύουσα. Μια ισχυρή έκρηξη ακούστηκε λίγο μετά τις 12 στην Άγκυρα, ενώ μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πετούν πάνω από την πρωτεύουσα.

Στη Γέφυρα του Βοσπόρου, την οποία έχει καταλάβει ο στρατός, έσπευσαν πολίτες που στηρίζουν τον Ερντογάν. Αναφέρθηκαν πυρά εναντίον τους, ενώ σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν, υπήρξαν πολίτες που χτυπήθηκαν. Το CNN κάνει λόγο για τρεις τραυματίες.

Λίγο πριν τη μία το πρωί, ο τουρκικός στρατός που είχε καταλάβει το αεροδρόμιο της Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, φέρεται να αποχώρησε μετά την έντονη παρουσία του πλήθους.

Στις 12.00, μεταδόθηκαν εικόνες από την πλατεία Ταξίμ, όπου πλήθος συγκεντρώθηκε χαιρετίζοντας τα τανκς του στρατού που επιχειρούν το πραξικόπημα.

Λίγες ώρες αργότερα οι εικόνες είχαν αντιστραφεί, με δεκάδες χιλιάδες πολίτες να βρίσκονται σε πλατείες στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, ανεμίζοντας σημαίες της Τουρκίας και του AKP.


Διάγγελμα Ερντογάν


Έκκληση στο λαό της χώρας να συγκεντρωθεί στις πλατείες και να αντισταθεί στους πραξικοπηματίες απεύθυνε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο CNN Turk, μέσω iPhone και Facetime.

Είπε πως πρόκειται για "απόπειρα μιας μειοψηφίας των ενόπλων δυνάμεων" και ότι "με την απάντηση που θα δώσει ο λαός, θα δοθεί η δέουσα απάντηση".

Τόνισε ότι οι "πραξικοπηματίες θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πράξη τους στα δικαστήρια. Δεν πιστεύω ότι θα πετύχουν οι πραξικοπηματίες το στόχο τους". Κάλεσε τους "υπερήφανους αξιωματικούς να σταματήσουν αυτή τη μειοψηφία που προσπαθεί να ανατρέψει τον πρόεδρο της χώρας".

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον ιμάμη Φετχουλάν Γκιουλέν ότι είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα και δεσμεύτηκε να τιμωρήσει όσους οργάνωσαν την απόπειρα πραξικοπήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Δήλωσε πως εκείνοι που αποπειράθηκαν να διαπράξουν το πραξικόπημα δεν έκαναν καμία απόπειρα να τον συλλάβουν.

Αυτή τη στιγμή παραμένει άγνωστο το που βρίσκεται ο Ερντογάν. Την ώρα του πραξικοπήματος βρισκόταν στη Μαρμαρίδα. Κατόπιν αποχώρησε. Διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν ότι επιστρέφει στην Άγκυρα. Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι μετέβη στην Τεχεράνη με προορισμό το Κατάρ. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ζήτησε άσυλο στη Γερμανία. Το Rai ανέφερε ότι ο Ερντογάν μεταβαίνει είτε στο Λονδίνο είτε στη Ρώμη.
Bookmark and Share