«Πρύμναν» ανέκρουσε η κυβέρνηση στον ΕΝΦΙΑ που επιβλήθηκε στα αγροτεμάχια ...φοβούμενη το πολιτικό κόστος - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

«Πρύμναν» ανέκρουσε η κυβέρνηση στον ΕΝΦΙΑ που επιβλήθηκε στα αγροτεμάχια ...φοβούμενη το πολιτικό κόστος

  • «Στροφή 180 μοιρών» στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα αγροτεμάχια, αλλά και για άνεργους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80% οι οποίοι διατηρούν την απαλλαγή από τον φόρο, ανεξαρτήτως του ύψους των τόκων που εισπράττουν, έκανε η κυβέρνηση φοβούμενη το πολιτικό το κόστος. 

Στο...«παρά ένα» της αποστολής των φετινών εκκαθαριστικών σημειωμάτων σε 7 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα ακύρωσε την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια μετά τα εξωπραγματικά ποσά φόρου που έβγαζε το σύστημα για τους ιδιοκτήτες που είχαν οικόπεδα σε αγροτικές και παραθαλάσσιες περιοχές.
Επί της ουσίας το υπουργείο Οικονομικών «ξήλωσε» τη διάταξη που πέρασε με το πολυνομοσχέδιο της πρώτης αξιολόγησης για την επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και στις εντός και εκτός σχεδίου αγροτικές εκτάσεις, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το μέτρο να εφαρμοστεί τον επόμενο χρόνο ή αργότερα με συμπληρωματικό εκκαθαριστικό.
Για την ώρα, ο συνυπολογισμός της αξίας των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματικό φόρο είναι τεχνικά «αδύνατος», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οδηγεί σε εξωπραγματικές αξίες και ποσά φόρων.
Το γεγονός αυτό πιστοποιεί το ίδιο το υπουργείο, αφού στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνει το πρόβλημα που υπάρχει με τις λανθασμένες εγγραφές των αγροτεμαχίων από πολλούς φορολογούμενους, οι οποίοι θα κληθούν μέσα στο επόμενο διάστημα να διορθώσουν αυτά τα λάθη.
Το ζήτημα αυτό θα λυθεί σε συνεργασία με τους δανειστές, οι οποίοι έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στον ΕΝΦΙΑ και ιδιαίτερα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις απαλλαγές από τον φόρο οι οποίες επηρεάζουν το τελικό εισπρακτικό αποτέλεσμα.
Τα ποσά από τον φόρο που θα εισπραχθούν φέτος είναι αυξημένα, σύμφωνα με το τεχνικό κείμενο του Μνημονίου, στα 2,97 δισ. ευρώ, από 2,65 δισ. ευρώ τα προηγούμενα χρόνια.
Η διαφορά στις εισπράξεις είναι αποτέλεσμα των εξής αλλαγών που έγιναν φέτος στον ΕΝΦΙΑ:
• Μειώθηκε το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ, ο οποίος υπολογίζεται επί του αθροίσματος των αντικειμενικών αξιών όλων των ακινήτων του υπόχρεου.
Στα φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ θα επιβάλλεται πλέον συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστές 0,1%-0,15%.
• Καταργήθηκε η έκπτωση του 20% για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Ετσι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα κληθούν φέτος να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά ΕΝΦΙΑ, αφού καταργήθηκε η έκπτωση που εφαρμόστηκε το 2014 και το 2015.
• Αυξάνεται από 0,5% σε 0,55% ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, ενώ για τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και τις Α.Ε. Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ αυξάνεται από το 0,25% στο 0,35%.
• Επιβάλλεται για πρώτη φορά συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 0,1% και στα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας.
• Συνυπολογίζεται, όπως αναφέρθηκε, η αξία των αγροτεμαχίων και των λοιπών εδαφικών εκτάσεων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμών στον συμπληρωματικό φόρο.
Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του επισημαίνει ότι ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ επισημαίνει την ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ηγεσία του υπουργείου δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υπάρξουν ανάλογα προβλήματα στη φετινή εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ που θα μπορούσαν να βάλουν σε περιπέτειες υπηρεσίες και φορολογούμενους, καθώς η διόρθωση τους θα είχε σημαντικό «κόστος» για την κυβέρνηση.
Αλλη είδηση που «κρύβει» η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι προς απόσυρση βαίνει και η διάταξη που κατατέθηκε με το πρόσφατο νομοσχέδιο για τα καπνικά προϊόντα και προβλέπει ότι όσοι έχουν σημαντικό εισόδημα από τόκους (300 ή 600 ευρώ ετησίως) χάνουν τις απαλλαγές 50% ή 100% αντίστοιχα από τον ΕΝΦΙΑ.
Παράλληλα ξεκαθαρίζεται και το θέμα των δόσεων, με το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει στους φορολογούμενους ότι ο φόρος θα αρχίσει να εξοφλείται από το τέλος Σεπτεμβρίου και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, άρα έως τον Ιανουάριο του 2017.
Την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης επέμεινε ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί τέλος Αυγούστου. Αυτό άλλωστε ήταν και το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο «δούλευε» η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων: ο φόρος να έχει εκκαθαριστεί έως και την Κυριακή και να προκύψουν τελικά πέντε δόσεις, από Αύγουστο έως και Δεκέμβριο του 2016.
Bookmark and Share