Το Facebook «ερευνούν» οι φορολογικές αρχές των ΗΠΑ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Το Facebook «ερευνούν» οι φορολογικές αρχές των ΗΠΑ

  • Το πιο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook, βρίσκεται στο στόχαστρο των αμερικανικών φορολογικών αρχών, δηλαδή της IRS.

Η IRS διερευνά αν η εταιρεία που το διαχειρίζεται εμφάνισε μειωμένη κατά «πολλά δισεκατομμύρια δολάρια» την...αξία των πνευματικών δικαιωμάτων που μεταβίβασε στη Facebook Ιρλανδίας το 2010. Ζητούμενο είναι να εξακριβωθεί αν με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία έκρυψε από τις αμερικανικές αρχές το πραγματικό ποσό που άντλησε από τη μεταβίβαση και πλήρωσε στις ΗΠΑ μικρότερο φόρο απ’ όσο όφειλε.

Με τη μεταβίβαση πνευματικών δικαιωμάτων στην Ιρλανδία, η εταιρεία επωφελείται από τον χαμηλό εταιρικό φόρο του 12,5% που ισχύει στη χώρα. Σημειωτέον ότι τα έσοδά της θα είχαν φορολογηθεί στις ΗΠΑ με εταιρικό φόρο τουλάχιστον 35%. Σε ό,τι αφορά την πώληση των πνευματικών δικαιωμάτων, η Facebook στις ΗΠΑ θα μπορούσε να είχε εκδώσει απευθείας τη σχετική άδεια, εκχωρώντας πνευματικά δικαιώματα στη Facebook Ιρλανδίας. Στην περίπτωση αυτή, όμως, θα έπρεπε να αναφέρει στις αμερικανικές αρχές τα έσοδα από τη μεταβίβαση και να πληρώσει τον προβλεπόμενο φόρο. Οπως τονίζει στο σχετικό του ρεπορτάζ το Reuters, πληρώνοντας μικρότερο φόρο για τα έσοδα από τη μεταβίβαση, η εταιρεία συγκέντρωσε περισσότερα κέρδη, δηλαδή αύξησε το ποσό που θα φορολογηθεί με τον χαμηλό εταιρικό φόρο της Ιρλανδίας.

Επανέρχεται έτσι το θέμα των μεθόδων που μετέρχονται επιχειρηματικοί κολοσσοί για να μειώσουν δραστικά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ενίοτε οι αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας δεν πληρώνουν καν τον χαμηλό φόρο του 12,5% που ισχύει στην Ιρλανδία. Εκμεταλλεύονται ένα «παραθυράκι» της ιρλανδικής νομοθεσίας που επιτρέπει σε μία εταιρεία να εμφανίζεται εγγεγραμμένη στην Ιρλανδία αλλά να διατηρεί φορολογική έδρα σε άλλη χώρα... Σε ό,τι αφορά τη Facebook Ireland, πρόκειται για την κυριότερη διεθνή μονάδα του Facebook, με πωλήσεις που έφτασαν στα 4,8 δισ. ευρώ το 2014.
Bookmark and Share