HSBC: Το Brexit μπορεί να είναι απλώς η «επισφαλής ηρεμία» πριν από την πραγματική καταιγίδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

HSBC: Το Brexit μπορεί να είναι απλώς η «επισφαλής ηρεμία» πριν από την πραγματική καταιγίδα

  • Μία σειρά εκθέσεων από επενδυτικές τράπεζας αυτή την εβδομάδα λένε σχεδόν το ίδιο πράγμα: η νίκη του Brexit θα επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα και θα κόψει μια ποσοστιαία μονάδα ή και περισσότερο από το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου.


Κάποιοι πιστεύουν μάλιστα ότι το... Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει σε ύφεση.
Για παράδειγμα, ο αναλυτής της Citigroup, Ebrahim Rahbari, και η ομάδα του δήλωσε την Πέμπτη 30 Ιουνίου ότι αναθεωρεί προς τα κάτω την ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας κατά 3% τα επόμενα τρία χρόνια, θέτοντας τη Βρετανία σε κίνδυνο ύφεσης κατά το Β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Αλλά η Karen Ward, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC, λέει ότι αυτά θα μπορούσαν να είναι τα καλά νέα.
Σε σημείωμά της προς τους επενδυτές με ημερομηνία Τρίτη 28 Ιουνίου η ίδια υποβάθμισε το 2017 την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη σε 1% από 1,5% προηγουμένως.
Αλλά τονίζει ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα επιδεινώσει τα προβλήματα που ενέπνευσαν τη νίκη του Brexit.
Δηλαδή μία φτωχή, αδικημένη τάξη που είναι αποξενωμένη από την οικονομική ελίτ και η οποία χρησιμοποιεί την εξουσία της στην κάλπη για να είναι όσο το δυνατόν πιο διασπαστική.
Η Ward υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία του «Φεύγουμε» θα μπορούσε να αυξηθεί καθώς η οικονομία παραπαίει, καθιστώντας την οργή για την ελίτ ακόμη χειρότερη από ό,τι είναι τώρα.
Σε ένα βίντεό της όπου απευθύνεται στους πελάτες της HSBC, είπε ότι το Brexit μπορεί απλώς να είναι μια «επισφαλής ηρεμία» πριν συμβεί κάτι ακόμα χειρότερο.
«Αυτά, σε γενικές γραμμές, εξακολουθούν να είναι πολύ, πολύ άσχημα νέα για τις προοπτικές της Ευρώπης.
Είναι και πάλι μια ιστορία της συντήρησης της ανάκαμψης, αλλά λόγω ενός πολύ μεγαλύτερου πακέτου στήριξης από την ΕΚΤ και των δαπανών των κυβερνήσεων.
Δεν επιλύουμε κανένα από τα βασικά υποκείμενα προβλήματα, όπως η ανισότητα των εισοδημάτων, η υψηλή ανεργία και τα πολιτικά δικαιώματα της νεολαίας, τα οποία τροφοδοτούν την υποστήριξη για λαϊκιστικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη.
Και όπως είδαμε με το Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα, οι κίνδυνοι αυτοί μπορούν να πάρουν σάρκα και οστά.
Οπότε όλο αυτό παραμένει μία πολύ επισφαλής ηρεμία».
Bookmark and Share