Διπλό "κανόνι" Γερμανών και Βρετανών tour operators χτυπά και την Ελλάδα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Διπλό "κανόνι" Γερμανών και Βρετανών tour operators χτυπά και την Ελλάδα.


  • Δύο "κανόνια" μεγάλων ξένων tour operators σε Μ. Βρετανία και Γερμανία, προκαλούν μεγάλη αναστάτωση και ζημία στην εγχώρια τουριστική αγορά, που ήδη βλέπει τις προσδοκίες για σημαντική αύξηση των αφίξεων και των εσόδων να μην επιβεβαιώνονται.


Συγκεκριμένα,σε στάση πληρωμών που προχώρησε η... Unister Holding πριν μερικές μέρες, ο μεγαλύτερος online ταξιδιωτικός όμιλος της Γερμανίας.Τώρα ήρθε να προστεθεί η χρεοκοπία του LowCostTravelGroup, του βρετανικού διαδικτυακού tour operator, με σημαντική παρουσία στην αγορά των last minute ταξιδιωτικών πακέτων και γενικότερα της παροχής ταξιδιωτικών υπηρεσιών.

Η Lowcosttravelgroup ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της το 2004 και είχε αναπτυχθεί ταχύτατα τα τελευταία χρόνια, έχοντας βασιστεί σε ένα επιθετικό μοντέλο πωλήσεων, με αιχμή το διαδίκτυο και έμφαση στις εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές. Το 2010, μάλιστα, είχε υπογράψει τριετή συμφωνία συνεργασίας με την easyJet, για την απο κοινού προώθηση ταξιδιωτικών πακέτων.
Ιδρυτής της και CEO ήταν ένα γνωστό στέλεχος της ταξιδιωτικής αγοράς, ο Paul Evans, ο οποίος είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως resort manager στο κάποτε εξαιρετικά γνωστό Club 18-30. Αρχικά είχε ως βάση το αεροδρόμιο του Gatwick, στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Μαγιόρκα σε μια προσπάθεια να μειώσει διοικητικά και φορολογικά κόστη και το Νοέμβριο του 2013 στην Κρακοβία της Πολωνίας.
Η Lowcosttravelgroup είχε αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στην ελληνική αγορά, έχοντας κλείσει συμφωνίες με μεγάλα ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις κυρίως σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Ρόδο, Κρήτη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε επιχειρηματίες του τουρισμού, κάθε μεγέθους, οι οποίες είναι άγνωστο εάν θα εξοφληθούν. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν είχαν προλάβει να διακόψουν στη μέση της περιόδου τη συνεργασία τους, παρότι υπήρχαν σοβαρά σημάδια οικονομικών προβλημάτων του Βρετανού tour operator.
Χαρακτηριστικά, στη Ρόδο γίνεται λόγο για μεγάλες οφειλές σε ιδιαίτερα προβεβλημένα ξενοδοχεία και πολλοί πελάτες της εταιρείας απειλήθηκαν με έξωση. Και αυτό διότι, τα αεροπορικά εισιτήρια σε πλείστες περιπτώσεις είχαν (υποχρεωτικά) πληρωθεί, όχι όμως και τα έξοδα διαμονής των πελατών της εταιρείας. Στα Δωδεκάνησα και τη Ζάκυνθο πολλοί μικροξενοδόχοι έχουν υποστεί ζημία και αναζητούν τρόπο νομικής διεκδίκησης των οφειλών, χωρίς ορατά αποτελέσματα όμως.
Πριν από λίγα 24ωρα, τοποθετήθηκαν με απόφαση δικαστηρίου διαχειριστές σε όλες τις εταιρείας του βρετανικού ομίλου (Lowcosttravelgroup Ltd, Lowcostaviation.com Ltd, Lowcostbeds.com Ltd, Lowcostholidays Ltd), ο οποίος οδεύει προς λύση και εκκαθάριση. Σε ανακοίνωσή της η Lowcosttravelgroup απέδωσε το λουκέτο στα οικονομικά προβλήματα που προκλήθηκαν από το βρετανικό δημοψήφισμα, αν και, όπως σημειώθηκε, η οικονομική κατάσταση της εταιρείας είχε επιβαρυνθεί αισθητά προ καιρού, ενώ σε παραίτηση προ εξαμήνου είχαν οδηγηθεί και οι ορκωτοί ελεγκτές της εταιρείας.
Την ίδια στιγμή, τα απόνερα από τη χρεοκοπία της Unister Holding, του μεγαλύτερου online ταξιδιωτικού ομίλου της Γερμανίας, έπειτα από τη στάση πληρωμών που ακολούθησε του θανάτου Thomas Wagner, ιδρυτή του ομίλου, σε αεροπορικό δυστύχημα στη Σλοβενία, έχουν φθάσει και στην Ελλάδα.
Όπως έγραψε το Capital.gr., ο γερμανικός όμιλος αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ο ιδρυτής του προσπαθούσε απεγνωσμένα να εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Η Unister Holdings κήρυξε στάση πληρωμών μετά από έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου. Εδώ και λίγες ώρες, πάντως, δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο κάνουν λόγο για εντολή οικονομικής έρευνας από την Εισαγγελία του κρατιδίου της Σαξωνίας.
Η Unister Holdings με έδρα τη Λειψία λειτουργούσε ως ομπρέλα για μια σειρά εταιρειών, περί τις 40 ιντερνετικές πλατφόρμες, που συνέθεταν έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους της Γερμανίας στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Ξεκίνησε ως ένα start-up πέντε ατόμων, για να φθάσει να απασχολεί 1.000 εργαζόμενους, με κυριότερες θυγατρικές τις UNISTER Travel, UNISTER Ventures, UNISTER Comparison και UNISTER Factory.
Η εταρεία έχει αναφέρει ότι οι θυγατρικές της, μεταξύ των οποίων η Unister Travel (διαχειρίζεται τα portal "In Den Urlaub" και "Flüge.de"), θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, ενώ υπογράμμισε ότι οι πελάτες της δεν θα επηρεαστούν από την στάση πληρωμών της μητρικής.
Bookmark and Share