Συμπληρωματική εργολαβία 13 εκατ. ευρώ ...με συνοπτικές διαδικασίες, έλαβε η κοινοπραξία Καλογρίτσα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Συμπληρωματική εργολαβία 13 εκατ. ευρώ ...με συνοπτικές διαδικασίες, έλαβε η κοινοπραξία Καλογρίτσα.

  • Σε νέο "εθνικό εργολάβο" εξελίσεται ο -κουμπάρος του Πάνου Καμμένου,κουμπάρος του Χρίστου Σπίρτζη, αδελφικός φίλος του Ν.Παππά και ...υποψήφιος νέος καναλάρχης- Χρ.Καλογρίτσας .
  • Μείζον θέμα ηθικής τάξεως, καθώς η πίστωση του ποσού εγκρίνεται από το υπουργείο υποδομών λίγες μόλις ημέρες πριν τη διεξαγωγή της δημοπρασίας για τη χορήγηση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.


Μείζον θέμα ηθικής τάξεως προκύπτει με την πρόσφατη απόφαση της ειδικής υπηρεσίας δημοσίων έργων κατασκευής και συντήρησης συγκοινωνιακών υποδομών του υπουργείου υποδομών, να εγκρίνει συμπληρωματική σύμβαση ύψους...12,8 εκατομμυρίων ευρώ, για την κατασκευή και αναβάθμιση του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου στο νησί της Λέσβου.

Η εκτέλεση του έργου έχει ανατεθεί από το Μάιο του 2012 σε κοινοπρακτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχει και η κατασκευαστική εταιρεία Τοξότης Α.Ε., ιδιοκτησίας του Χρήστου Καλογρίτσα, ο οποίος είναι πατέρας του Γιάννη Καλογρίτσα που διεκδικεί μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες και είναι κουμπάρος με τον υπουργό υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη.

Το ζήτημα ηθικής τάξεως προκύπτει καθώς η πίστωση του ποσού των 12,8 εκατομμυρίων ευρώ εγκρίνεται από το υπουργείο υποδομών λίγες μόλις ημέρες πριν τη διεξαγωγή της δημοπρασίας για τη χορήγηση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.

Η αρχική σύμβαση για την κατασκευή του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου είχε προϋπολογισμό ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ και ημερομηνία ολοκλήρωσης το Σεπτέμβριο του 2015. Η εργολαβία προέβλεπε πως σε μήκος εικοσιενός χιλιομέτρων η νέα οδός αναβαθμίζει τα χαρακτηριστικά του άξονα και της διατομής της, ενώ στο υπόλοιπο μήκος προβλέπεται κατασκευή εξ ολοκλήρου νέων τμημάτων.

Σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου υποδομών, η σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης ύψους 12,8 εκατομμυρίων ευρώ κρίνεται αναγκαία, καθώς αποκαλύφθηκαν σημαντικά ευρήματα απολιθωμάτων, που προέρχονται από το απολιθωμένο δάσος του νησιού και δεν είχαν αποτυπωθεί στην περιβαλλοντική μελέτη του έργου.

Ως εκ τούτου, ο τρόπος εκτέλεσης των εργασιών έπρεπε να αλλάξει και να συναφθεί συμπληρωματική σύμβαση. Από το ποσό των 12,8 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπεται στη συμπληρωματική σύμβαση, τα 7,3 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε χωματουργικές εργασίες και τα υπόλοιπα σε άλλου είδους εργασίες, μελέτες και απρόβλεπτες δαπάνες.

Ερωτηθείς για τη συμπληρωματική σύμβαση στη Βουλή, ο υπουργός υποδομών υποστήριξε ότι δε δύναται να παρακολουθεί το έργο των εκατοντάδων επιτροπών που εργάζονται στο υπουργείο και την ημερήσια διάταξή τους.

Η κατασκευαστική εταιρεία του Χρήστου Καλογρίτσα, ο οποίος είναι κουμπάρος με τον υπουργό εθνικής άμυνας, Πάνο Καμμένο, πριν από λίγες εβδομάδες μειοδότησε σε διαγωνισμούς για την κατασκευή τμημάτων του οδικού άξονα Πάτρα Πύργος, το οποίο και δημοπρατείται με εθνικούς πόρους μετά την κατάτμησή του σε οκτώ τμήματα.

Η εταιρεία του Χρήστου Καλογρίτσα ανακηρύχθηκε ανάδοχος για τρία από τα τμήματα του οδικού άξονα, προσφέροντας πολύ υψηλές εκπτώσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν το 50%.

Bookmark and Share