Πάνω από 845 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στην Ελλάδα για το προσφυγικό - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Πάνω από 845 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στην Ελλάδα για το προσφυγικό

  • Ξεπερνά τα 845 εκατομμύρια ευρώ η χρηματοδοτική στήριξη της Κομισιόν προς την Ελλάδα για το προσφυγικό, όπως ανέφερε ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογραμμίζει στην... απάντηση του πως η χρηματοδοτική στήριξη ξεπερνά συνολικά τα 845 εκατ. ευρώ καθώς «επιπλέον των κονδυλίων ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ που διατίθενται στην Ελλάδα για τα εθνικά προγράμματα για την περίοδο 2014-2020, έχουν διατεθεί ακόμη 345 εκατ. ευρώ περίπου για βοήθεια έκτακτης ανάγκης».

Θυμίζουμε ότι μόλις τον Ιούλιο είχε ανακοινωθεί έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 82,6 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για το προσφυγικό. Εκ των οποίων τα 24,2 εκατ. ευρώ θα πήγαιναν στο υπουργείο Υγείας από το AMIF, για την ενίσχυση της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους πρόσφυγες και συγκεκριμένα για την παροχή ιατρικών και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, καθώς και την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας και των δομών επιδημιολογικής παρακολούθησης.

Επιπλέον, 58,4 εκατ. ευρώ θα λάμβανε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη φιλοξενία, την εστίαση, την υγειονομική περίθαλψη και τη μεταφορά των προσφύγων.

«Πρέπει να γίνουν περισσότερα»

Πάντως, αναφορικά με την εφαρμογή του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρει στην απάντησή του πως «αν και η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο από την πρώτη σύσταση της Επιτροπής που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2016, χρειάζεται, να γίνουν περισσότερα».
Προβλήματα στη μετεγκατάσταση προσφύγων

Τέλος, ο Επίτροπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των Κρατών Μελών που δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις για μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία. Συγκεκριμένα στην απάντησή του προς τον Ευρωβουλευτή κ. Ν Ανδρουλάκη σημειώνει πως «απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες» από τα Κράτη Μέλη τονίζοντας πως «Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι, στο πλαίσιο του ρόλου της ως θεματοφύλακα των Συνθηκών, μπορεί να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα, τα οποία ενδέχεται να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και την κίνηση διαδικασιών επί παραβάσει».
Bookmark and Share