Aλλάζει ο χάρτης των αγωγών φυσικού αερίου - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Aλλάζει ο χάρτης των αγωγών φυσικού αερίου

  • Τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα και τι σημαίνουν για την Ελλάδα.

Νέα δεδομένα στο γεωπολιτικό παιχνίδι των αγωγών φυσικού αερίου φέρνει το σχέδιο για σύνδεση του ρωσικών συμφερόντων αγωγού Turkish Stream με τον...αγωγό TANAP στην Τουρκία, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαiτζάν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ε.Ε. και η Ουάσινγκτον δεν έχουν λάβει ακόμα θέση για την πρόταση αυτή, που κατέθεσε η Άγκυρα, ενώ νέες διαστάσεις στο σκηνικό των διεθνών αγωγών αερίου φέρνει η πρόταση για τη διασύνδεση δύο ανταγωνιστικών πρότζεκτ, του Turkish Stream, που αναβίωσε μετά την πρόσφατη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν και του ΤΑΝΑΡ, Trans-Anatolian Pipeline, του επί τουρκικού εδάφους αγωγού που θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο ως τα σύνορα με την Ελλάδα, όπου θα συνδέεται με τον αγωγό ΤΑΡ, Transadriatic Pipeline.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αν η πρόταση αυτή υλοποιηθεί, τότε θα σημάνει μία σημαντική ανατροπή στους μέχρι σήμερα σχεδιασμούς, καθώς η Ε.Ε. και η Ουάσιγκτον στήριζαν τον «Νότιο Διάδρομο Αερίου», προκειμένου το αέριο του Αζερμπαϊτζάν να φθάσει στην Ευρώπη, δημιουργώντας το «αντίπαλο δέος» για το ρωσικό αέριο, το οποίο θα περιορίσει την εξάρτηση από τη Gazprom.

O «Νότιος Διάδρομος» περιλαμβάνει μία σειρά από έργα, από την ανάπτυξη του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ ΙΙ στη Κασπία Θάλασσα ως τον αγωγό που θα μεταφέρει το αέριο και θα διασχίζει τη Γεωργία (SCP), τον ΤΑΝΑΡ και τον, ελληνικού ενδιαφέροντος, ΤΑΡ, ο οποίος ξεκινά στους Κήπους 'Εβρου και καταλήγει στην Ιταλία, μέσω Αλβανίας.
Τουρκία

Η σύνδεση στο τουρκικό έδαφος του ΤΑΝΑΡ με τον Turkish Stream, o οποίος θα μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στα ευρωπαϊκά παράλια της Τουρκίας, σημαίνει ότι ο ΤΑΡ θα μπορεί να τροφοδοτείται με αέριο και από τους δύο προμηθευτές και ότι ενδεχομένως η Gazprom αποκτά λόγο στη λεγόμενη, εναλλακτική διαδρομή.

Οι αλλαγές αυτές συμβαίνουν σε μία περίοδο που στο παιχνίδι μπαίνουν για πρώτη φορά ενεργά ως προμηθευτές αερίου οι Αμερικανοί. Το πρότζεκτ του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού αερίου (IGB) με τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη έχει την έντονη στήριξη της Ουάσιγκτον, γιατί, μεταξύ άλλων, το τερματικό θα μπορεί να εφοδιάζεται με αμερικανικό LNG, το οποίο στη συνέχεια θα διοχετεύεται στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία μέσω του IGB.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών


Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο συνδυασμός του Turkish Stream με τον ΤΑΝΑΡ θα μπορούσε να δημιουργήσει μία νέα ευκαιρία για τις αμερικανικές εξαγωγές LNG στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της διασφάλισης της ενεργειακής διαφοροποίησης.

Η αμερικανική εταιρεία Cheniere, η πρώτη που πραγματοποίησε εξαγωγές αμερικανικού LNG, επιδιώκει τον εφοδιασμό της κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης μέσω δύο σημείων, του πλωτού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη και ενός ακόμα πλωτού τερματικού στο νησί Krk της Κροατίας.

Η Cheniere εκτιμά ότι το 2020 οι ΗΠΑ θα γίνουν ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG παγκοσμίως με δυναμικό παραγωγής 60 εκατ. μετρικούς τόνους τον χρόνο. Η ίδια εταιρεία εμπλέκεται ενεργά στο πρότζεκτ για το πλωτό τερματικό της Αλεξανδρούπολης, έργο που προωθούν η Gastrade του ομίλου Κοπελούζου και η ΔΕΠΑ. Η εκτιμώμενη ετήσια δυναμικότητα του πλωτού τέρμιναλ φθάνει στα 6,1 δισ. κ.μ.

Αναλυτές του Bloomberg New Energy Finance θεωρούν ότι το αμερικανικό LNG μπορεί να αποκτήσει ρόλο-κλειδί στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας της Ευρώπης, ακόμα και αν προχωρήσουν τα σχέδια για τον Turkish Stream. Η ανταγωνιστική τιμολόγηση του αμερικανικού αερίου μπορεί να ασκήσει πίεση στη Gazporm και να γίνει ο μπαλαντέρ στην προμήθεια της ευρωπαϊκής αγοράς.

Ο ρόλος της Ελλάδας


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικός και για τον εφοδιασμό των Βαλκανίων, καθώς το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη διαδρομή του σε ελληνικό έδαφος ως τα σύνορα με την πΓΔΜ και από εκεί στη Σερβία και άλλες βαλκανικές χώρες, με τελικό προορισμό την Αυστρία.

Σε περίπτωση σύνδεσης του ΤΑΝΑΡ με τον TurkishPipeline, και συγχώνευσης των διαφόρων επιμέρους πρότζκεκτ, τότε το ρωσικό αέριο θα μπορούσε να διοχευτεί προς Ιταλία μέσω του ΤΑΡ και προς Βουλγαρία μέσω του IGB
Bookmark and Share