Κουρτς: Η Ε.Ε. δεν χρειάζεται την Τουρκία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Κουρτς: Η Ε.Ε. δεν χρειάζεται την Τουρκία

  • Η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το μεταναστευτικό πρόβλημα ακόμη και χωρίς τη βοήθεια της Τουρκίας, υποστήριξε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, κλιμακώνοντας τον φραστικό «πόλεμο» με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δεν πρέπει να υποκύψουμε στον εκβιασμό (της Αγκυρας) και δεν χρειαζόμαστε κάποιο... Σχέδιο Β. Εκείνο που χρειάζεται είναι να αποκτήσουμε επιτέλους ένα πραγματικό Σχέδιο Α», τόνισε ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας με δηλώσεις του στο Focus Online.Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Κουρτς υποστήριξε ότι πρέπει να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος απείλησε ότι η χώρα του θα σταματήσει να εφαρμόζει τη συμφωνία με την Ε.Ε. για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο εάν οι Ευρωπαίοι δεν καταργήσουν τη βίζα, όπως έχουν υποσχεθεί.

Απαντώντας στον Τσαβούσογλου, ο Κουρτς σχολίασε στις προαναφερθείσες δηλώσεις του: «Δεν γνωρίζω αν η συμφωνία (Ε.Ε.- Τουρκίας) θα τερματισθεί επισήμως. Αλλά αυτό που βιώνουμε είναι απειλές και απόπειρες τελεσίγραφου». Ο Αυστριακός αξιωματούχος έφερε ως παραδείγματα αποτελεσματικής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος την Ισπανία και την Αυστραλία για να υποστηρίξει ότι η Ε.Ε. μπορεί κάλλιστα να τα βγάλει πέρα μόνη της.

Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χθες αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους, επιδιώκοντας να κατευνάσει τις ανησυχίες τους για τα μέτρα που πήρε η τουρκική κυβέρνηση ύστερα από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσαβούσογλου επικοινώνησε με την υπουργό Εξωτερικών της Εσθονίας Μαρίνα Καλτζούραντ, η οποία προεδρεύει αυτή την περίοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης, και με τον Ελμαρ Μπροκ, επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πρόσθετες τριβές στις σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας προκάλεσε η απόφαση του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να άρει νομοθετική ρύθμιση με την οποία τιμωρούνταν ως κακοποίηση ανηλίκου κάθε σεξουαλική πράξη με παιδιά ηλικίας μικρότερης των 15 χρόνων. Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρομ αποδοκίμασε έντονα την απόφαση αυτή με μήνυμά της στο Twitter, όπου κατηγορούσε την Τουρκία ότι «επιτρέπει το σεξ με παιδιά κάτω των 15 ετών». Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε χθες τον Σουηδό επιτετραμμένο για να διαμαρτυρηθεί εντόνως, υποστηρίζοντας ότι «αποτελεί σκάνδαλο μια υπουργός Εξωτερικών να αναρτά ένα τέτοιο μήνυμα επί τη βάσει εσφαλμένων πληροφοριών».

Η απόφαση του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, που ελήφθη με επτά ψήφους έναντι έξι, φυσικά δεν επιτρέπει το σεξ με ανήλικους, αλλά κάνει αποδεκτή εισήγηση τοπικού δικαστηρίου, το οποίο υποστήριζε ότι δεν μπορεί να επιβάλλεται η ίδια ποινή είτε πρόκειται για ένα παιδί τεσσάρων χρόνων είτε για ένα 15χρονο, όπως επίσης ότι πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν στην επιβολή της ποινής αν υπήρχε συναίνεση ή όχι από την πλευρά του θύματος.

Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση, απαντώντας σε ερώτηση του αριστερού κόμματος Die Linke, υποστήριξε ότι το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ της Τουρκίας προσφέρει εδώ και χρόνια υποστήριξη σε ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις της Μέσης Ανατολής, όπως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Αιγύπτου και η παλαιστινιακή Χαμάς.

Τέλος, οι εισαγγελικές αρχές του Ουσάκ, στη Δυτική Τουρκία, ζήτησαν να επιβληθεί ισόβια κάθειρξη στον εξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται από την τουρκική κυβέρνηση ο ιθύνων νους του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Πάντως, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ φάνηκε χθες να απορρίπτει την επαναφορά της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες – ενδεχόμενο που είχε ανοίξει ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. «Οποιοι έχυσαν αίμα μαρτύρων θα λογοδοτήσουν, αλλά δεν θα δράσουμε εκδικητικά. Η θανατική ποινή εφαρμόζεται μια κι έξω, αλλά υπάρχουν χειρότεροι τρόποι να πεθάνει κανείς – μέσω μια αμερόληπτης, δίκαιης δίκης», δήλωσε ο Γιλντιρίμ.
Bookmark and Share