Ενταση ανάμεσα σε Αγκυρα και Βερολίνο για το απαγορευμένο βίντεο Ερντογάν - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Ενταση ανάμεσα σε Αγκυρα και Βερολίνο για το απαγορευμένο βίντεο Ερντογάν

  • Σε διάβημα διαμαρτυρίας και μάλιστα σε έντονους τόνους προέβη σήμερα Δευτέρα η Αγκυρα την επομένη διαδήλωσης υποστήριξης του Τούρκου προέδρου στην Κολονία, κατά την οποία απαγορεύτηκε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απευθύνει μήνυμα μέσω βίντεο.

«Ο Γερμανός..επιτετραμμένος κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών στη 13:00», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της πρεσβείας της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι ο Πρέσβης δεν βρισκόταν στην πόλη.

Η κίνηση της Αγκυρας έρχεται να επιβαρύνει τις σχέσεις με το Βερολίνο, στον απόηχο των σεναρίων που θέλει τη συμφωνία Τουρκίας - Ε.Ε. για τη διαχείριση του μεταναστευτικού να κρέμεται σε μια κλωστή.

Η γερμανική κυβέρνηση επιχείρησε να μην δημιουργήσει κλίμα αντιπαράθεσης χαρακτηρίζοντας ως κάτι σύνηθες την κίνηση της Αγκυρας.

«Οι σχέσεις με την Αγκυρα βρίσκονται σε μια δύσκολη φάση αλλά η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι αυτό μπορεί να ξεπεραστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ. Επεσήμανε παράλληλα ότι οι σχέσεις με την Τουρκία είναι στενές και βαθιές.

«Υπήρξαν τεταμένες περίοδοι και άλλες όπου τα πράγματα πήγαιναν εξαιρετικά καλά. Τώρα διανύουμε μια περίοδο όπου τα πράγματα δεν είναι και τόσο ομαλά», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι δεκάδες χιλιάδες οπαδοί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώθηκαν χθες στην Κολονία, ανεμίζοντας τουρκικές σημαίες δείχνοντας την αντίθεσή τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου που αποσκοπούσε στην αποκαθήλωση του Τούρκου προέδρου.

Λίγες ώρες πριν τη συγκέντρωση, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε αίτημα να μεταδοθούν ζωντανά λόγοι πολιτικών από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου και του Ερντογάν, φοβούμενοι πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ακόμα περισσότερη ένταση μεταξύ των διαδηλωτών.

Η απόφαση αυτή εξόργισε την Τουρκία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ιμπραήμ Καλίν να χαρακτηρίζει την απαγόρευση «απαράδεκτη παραβίαση της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας του συνέρχεσθαι», ενώ αναμένεται να κοινοποιήσει επίσημα τη διαμαρτυρία της στον επιτετραμμένο στις 13:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην Άγκυρα.

Παρ' όλα αυτά, μήνυμα του ισλαμο-συντηρητικού ηγέτη αναγνώστηκε κατά τη συγκέντρωση, στο οποίο ο Ερντογάν ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και δήλωσε πως «η Τουρκία είναι πιο ισχυρή σήμερα απ΄ό,τι ήταν πριν από τις 15 Ιουλίου», οπότε εκδηλώθηκε το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Η γερμανική αστυνομία απαγόρευσε χθες τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων στη διαδήλωση «κατά του πραξικοπήματος και υπέρ της δημοκρατίας», στην οποία είχαν καλέσει υποστηρικτές του Ερντογάν.

Σημειωτέον ότι η Γερμανία αποτελεί τη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό τούρκικης διασποράς, με σχεδόν 3.000.000 Τούρκους στην επικράτειά της, με αποτέλεσμα οι τελευταίες εντάσεις με αφορμή το πραξικόπημα να έχουν δημιουργήσει έντονη ανησυχία στις γερμανικές αρχές.
Bookmark and Share