Οδύνη και οργή κατά Ερντογάν στην Τουρκία μετά την πολύνεκρη επίθεση στην Γκαζίαντεπ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Οδύνη και οργή κατά Ερντογάν στην Τουρκία μετά την πολύνεκρη επίθεση στην Γκαζίαντεπ

  • Οδύνη και οργή είναι τα συναισθήματα που επικρατούν στην πόλη Γκαζίαντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκε η πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας σε γαμήλιο γλέντι.

Οι οικογένειες των θυμάτων έχουν...βυθιστεί στο πένθος, παράλληλα όμως διάχυτη είναι η οργή ενάντια στην τουρκική κυβέρνηση, καθώς πολλοί είναι αυτοί που την κατηγορούν ότι δεν προστάτευσε την κουρδική κοινότητα.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, τη ζωή τους έχασαν 51 άνθρωποι, ενώ αίσθηση προκαλεί η ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν ένα παιδί, ηλικίας 12-14 ετών, που αναμίχθηκε με το πλήθος που γιόρταζε τον γάμο.
Ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι για την επίθεση, την αιματηρότερη που έχει σημειωθεί φέτος στην Τουρκία, ευθύνεται το Ισλαμικό Κράτος.
Στη συνοικία Άντκερε οι κάτοικοι της οποίας είναι στην πλειονότητά τους Κούρδοι, συγγενείς των θυμάτων έσπευσαν από νωρίς στα νοσοκομεία. Πολλοί δεν άντεξαν, κάποιοι ξεσπούσαν, άλλοι λιποθυμούσαν από την οδύνη τους.
Την ίδια ώρα, περίπου 200 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στον χώρο της επίθεσης και παρακολουθούσαν από κοντά το έργο της αστυνομίας.

Πολλά παράθυρα της γειτονιάς έσπασαν, συντρίμμια σκορπίστηκαν παντού. Φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που έφτασε στο σημείο είδε διαμελισμένα πτώματα να κείτονται ακόμη στον δρόμο.
Κατά τη διάρκεια της κηδείας των θυμάτων –όσων ήταν δυνατόν να αναγνωριστούν– ορισμένοι εκτόξευσαν μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών που παρατηρούσαν από απόσταση. Ακούστηκε το σύνθημα «Ντροπή σου, Ερντογάν«, από κάποιους που κατηγορούν τον Τούρκο πρόεδρο ότι δεν τους προστάτευσε, παρόλο που το Ισλαμικό Κράτος είχε προειδοποιήσει ότι θα χτυπήσει τους Κούρδους.
Τοπικός αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος AKP που ήθελε να παραστεί στις κηδείες εμποδίστηκε από το εξαγριωμένο πλήθος.
Με ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση, το φιλοκουρδικό κόμμα HDP κατηγόρησε την κυβέρνηση για παθητικότητα. «Με τα χρόνια, βήμα με βήμα, το Γκαζίαντεπ μετατράπηκε σε καταφύγιο του Ισλαμικού Κράτους. Εδώ και καιρό, οι κάτοικοι της επαρχίας αυτής έχουν πει ότι το Ισλαμικό Κράτος εντείνει την παρουσία του εκεί» τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Μετά τη σφαγή του Οκτωβρίου (σ.σ. τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στις 10 Οκτωβρίου 2015 σε μια φιλοκουρδική διαδήλωση στην Άγκυρα όπου σκοτώθηκαν 103 άνθρωποι) ξέραμε ότι σχεδιαζόταν μια επίθεση σε έναν κουρδικό γάμο. Δυστυχώς, παρά τις προειδοποιήσεις, η πολιτική εξουσία δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσει αυτά τα σχέδια» συνεχίζει το HDP.
Bookmark and Share