Οικονομική ασφυξία για τους τζιχαντιστές. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Οικονομική ασφυξία για τους τζιχαντιστές.

  • Τα έσοδα της εξτρεμιστικής οργάνωσης από τον «μαύρο» χρυσό έως και 90%...

Οι πρόσφατες νίκες του κυβερνητικού στρατού του Ιράκ επί του Ισλαμικού Χαλιφάτου και η ανακατάληψη πετρελαιοπηγών έχουν...  στερέψει τα έσοδα της εξτρεμιστικής οργάνωσης από τον «μαύρο» χρυσό έως και 90%, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Πηγές ασφαλείας από το Υπουργείο πετρελαίου της ασιατικής χώρας τόνισαν σε δηλώσεις τους επί του θέματος αυτού ότι ο ISIS διακινούσε λαθραία μεγάλη ποσότητα πετρελαίου σε καθημερινή βάση. Μόνο από τις πετρελαιοπηγές Qayyarah και Najma έφευγαν καθημερινά τουλάχιστον 50 βυτιοφόρα γεμάτα πολύτιμο καύσιμο. Οι δύο περιοχές βρίσκονται νότια της -στραγηγικής σημασίας- Μοσούλη, του μεγαλύτερου προπυργίου του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο Ιράκ. Ωστόσο, οι νέες επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών έχουν μειώσει τον όγκο του λαθρεμπορίου σε μόλις πέντε οχήματα την ημέρα.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές του Ισλαμικού Χαλιφάτου για το λαθραίο πετρέλαιο, που κάποτε κυμαίνονταν πάνω από τα 6.000 δολάρια ανά όχημα, έχουν πλέον μειωθεί σε 2.000 δολάρια.

Στερεύουν τα έσοδα

Αφότου ο ISIS έχασε τον έλεγχο των πετρελαιοφόρων περιοχών Alas και Hamrin κοντά στο Τικρίτ τον περασμένο Απρίλιο, τα έσοδα των τζιχαντιστών μειώθηκαν επιπλέον κατά 1 εκατ. δολάρια την ημέρα.

Την Τετάρτη, έγινε γνωστό ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου μπορεί να ήταν υπεύθυνοι για τον θάνατο πέντε ανθρώπων σε μια πετρελαιοπηγή στην κουρδική πόλη Κιρκούκ, όμως η οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Πηγές από τις κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις των Πεσμεργκά δήλωσαν ότι η επίθεση εξουδετερώθηκε και ότι τρεις από τους τέσσερις εξτρεμιστές του Χαλιφάτου που εμπλέκονται στο «χτύπημα», σκοτώθηκαν.
Bookmark and Share