Βροχή παραιτήσεων στα Συμβούλια Ιδρύματος ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Βροχή παραιτήσεων στα Συμβούλια Ιδρύματος ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ

  • Τα μέλη των Συμβουλίων αποχωρούν καταγγέλλοντας κυβερνητικές σκοπιμότητες.

Χωρίς συμβούλια ιδρύματος θα συνεχίσουν να πορεύονται τα πανεπιστήμια της χώρας, καθώς τα μέλη τους ετοιμάζονται να υποβάλουν μαζικά τις παραιτήσεις τους σήμερα, εκφράζοντας με... αυτόν τον τρόπο την αντίδρασή τους στην επιλογή της κυβέρνησης να τα οδηγήσει σε μαρασμό διά της απραξίας.
Πρόκειται για τα όργανα που δημιουργήθηκαν με τον νόμο «Διαμαντοπούλου», προκειμένου να συμβουλεύουν, να ελέγχουν και να εποπτεύουν τη λειτουργία του κάθε ΑΕΙ, σε μια ιδιότυπη σχέση συνεργασίας με τις πρυτανικές αρχές και τη σύγκλητο εκάστου πανεπιστημίου. Κύριο μέλημά τους, η διαμόρφωση των όρων και των προϋποθέσεων για την ακαδημαϊκή, ερευνητική και εκπαιδευτική αναβάθμιση των ελληνικών ΑΕΙ (εξεύρεση χορηγιών, συνεργασίες με διεθνή ιδρύματα και ινστιτούτα, νέες κατευθύνσεις κλπ.).

Για να ανταποκριθούν στις υψηλές προσδοκίες και να αποφύγουν τριβές με τα όργανα διοίκησης των πανεπιστημίων (σύγκλητοι, πρυτάνεις, κοσμήτορες κ.ά.), τα συμβούλια στελεχώθηκαν με παγκόσμιας αξίας ακαδημαϊκούς, ύστερα από διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως τότε αντιπολίτευση είχε πολεμήσει «λυσσαλέα» τον νέο θεσμό, δεσμευόμενος ότι θα τον καταργήσει με το που θα έρθει στην κυβέρνηση. Αλλά και οι πρυτανικές αρχές από τη δική τους πλευρά δεν καλοέβλεπαν τα συμβούλια, θεωρώντας ότι οι αρμοδιότητες που τους ανατέθηκαν αφαιρέθηκαν από τις ίδιες.
Το υπουργείο Παιδείας δεν κατάργησε τα συμβούλια όπως είχε υποσχεθεί, αλλά επέλεξε να τα οδηγήσει στην απόλυτη απαξία, αγνοώντας τα ουσιαστικά και μη κινώντας τη διαδικασία εκλογής των νέων οργάνων, καθώς η θητεία των παλαιών διαρκούσε μέχρι σήμερα, 31 Αυγούστου του 2016. Προκειμένου να αποφύγει τις επικρίσεις που θα ακολουθούσαν ενδεχόμενη κατάργησή τους και εκδίωξη των παγκοσμίου φήμης επιστημόνων που τα απαρτίζουν, ανακοίνωσε την τυπική παράταση της θητείας τους για έναν ακόμη χρόνο.

Η μεθόδευση και η σκοπιμότητά της δεν έγινε αποδεκτή από μεγάλο μέρος των μελών των συμβουλίων, που αποφάσισαν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, μη δεχόμενα την παράταση, την οποία θεωρούν προσχηματική.

Όπως έγινε γνωστό, σήμερα -οπότε λήγει η εξ αρχής προσδιορισμένη θητεία των συμβουλίων ιδρυμάτων- θα υπάρξει βροχή από παραιτήσεις μελών από διάφορα πανεπιστήμια. Μεταξύ αυτών είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ ήδη χθες ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους έξι μέλη του συμβουλίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανάλογες κινήσεις θα γίνουν και από άλλα πανεπιστήμια, όπως το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.ά.

Παραιτούνται σήμερα οι 12 Του ΑΠΘ
Σήμερα θα ανακοινωθεί η παραίτηση όλων των μελών του συμβουλίου του ΑΠΘ (δώδεκα στον αριθμό), καθώς ομόφωνα έλαβαν αυτή την απόφαση σε χθεσινή τους συνεδρίαση, αρνούμενα να συναινέσουν στην ντε φάκτο κατάργηση του θεσμού και την ταυτόχρονη επιστροφή στο «παλιό κλειστό μοντέλο διοίκησης των ιδρυμάτων».

Το συμβούλιο του ΑΠΘ είχε ήδη αποδυναμωθεί, καθώς πέρα από τη δραστική περιστολή των αρμοδιοτήτων του είχε μειωθεί και ο αριθμός των μελών του. Από τα αρχικά 15 μέλη του είχαν απομείνει 12, καθώς οι φοιτητές δεν απέστειλαν ποτέ εκπρόσωπο, ενώ στη διάρκεια των περσινών πρυτανικών εκλογών είχαν παραιτηθεί, προκειμένου να θέσουν υποψηφιότητα, άλλα δύο μέλη του, ο Ανδρέας Γιαννακουδάκης και η Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου. Παράλληλα, από αύριο 31 Αυγούστου χάνει την ιδιότητα του μέλους ο καθηγητής Ιατρικής Κώστας Πολυζωίδης καθώς συνταξιοδοτείται. Έτσι, το συμβούλιο θα απέμενε με μόλις έντεκα μέλη, εκ των οποίων τα επτά είναι εκτός ΑΠΘ. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του ιδρυτικού νόμου των συμβουλίων δεν προβλέπεται δυνατότητα αναπλήρωσης των παραιτηθέντων μελών.

Φεύγουν και από το ΠΑΜΑΚ
Την παραίτησή τους υπέβαλαν σήμερα τα μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΠΑΜΑΚ, κάνοντας λόγο, σε σχετική επιστολή τους, για "απαξίωση του θεσμού".

Όπως υπογραμμίζουν, η παράταση της θητείας τους για έναν χρόνο με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, "επιβεβαιώνει και επισφραγίζει την απαξίωση του θεσμού (εκ των υστέρων χαρακτηριζόμενη ως "αυτοακύρωση") διατηρώντας, μετά τα τελευταία νομοθετήματα, ούτε καν τη σκιά ενός (υποτίθεται) ελεγκτικού οργάνου, αποφεύγοντας μάλιστα με τον τρόπο αυτό να δοθεί η δυνατότητα στα πανεπιστήμια να οργανώσουν τις εκλογές για συμβούλια με πρόσωπα που θα εκλεγούν με βάση το νέο, μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις διαμορφωμένο νομικό πλαίσιο".

Τα μέλη του ΣΙ δηλώνουν ότι, στο μέτρο του εφικτού, "το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διεκπεραίωσε με απόλυτη συνέπεια τις τυπικές αρμοδιότητές του που ήταν, με βάση το νομικό πλαίσιο, αποκλειστικά δική του ευθύνη όπως, για παράδειγμα, ο έλεγχος και η έγκριση προϋπολογισμών και οι τροποποιήσεις τους, η οργάνωση των πρυτανικών και κοσμητορικών εκλογών, η συγκρότηση της ΜΟΔΙΠ, η κατάρτιση και η αποστολή σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για το ΝΠΙΔ, η διατύπωση εκτεταμένων προτάσεων επί του σχεδίου Οργανισμού και άλλα, επιδιώκοντας πάντα κλίμα συνεργασίας και συναίνεσης".

"Δυστυχώς", συμπληρώνουν, "οι προσπάθειες αυτές δεν προχώρησαν -στην πλειοψηφία των πανεπιστημίων- είτε επειδή η πρωτοβουλία ανήκε σύμφωνα με την νομοθεσία σε άλλα όργανα των Ιδρυμάτων είτε επειδή οι παλινωδίες της πολιτικής ηγεσίας αφαίρεσαν τη δυνατότητα να αναπτυχθεί η σχετική ειλικρινής και ανοιχτή συζήτηση στα ιδρύματα".

Παραιτήσεις στο Μετσόβιο
Τον δρόμο των παραιτήσεων και της αντίδρασης με αυτόν τον τρόπο στις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας ακολούθησαν ήδη από προχθές έξι μέλη από το συμβούλιο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στην επιστολή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «Στις συνθήκες αυτές, τα κίνητρα της παράτασης της θητείας των συμβουλίων ιδρύματος είναι πλέον διάφανα: αδυνατώντας να καταργήσουν το θεσμό, αλλά και μη θέλοντας να προκηρύξουν νέες εκλογές που θα σηματοδοτούσαν την αποδοχή του, τον οδηγούν διά της παρατάσεως σε πλήρη μαρασμό και διάλυση. Με αυτά τα δεδομένα, η αποδοχή της παράτασης της θητείας μας θα σήμαινε συμμετοχή σε μια μεθοδευμένη πορεία περαιτέρω απαξίωσης με προδιαγεγραμμένο τέλος. Συμμετοχή στη διαστρέβλωση του ρόλου του συμβουλίου, όπως ισχύει διεθνώς και όπως ίσχυε και στην Ελλάδα κατά την έναρξη της θητείας μας».

πηγή εφημερίδα "Μακεδονία"
Bookmark and Share