Τουρκία: Σκοπός μας να εμποδιστεί η δημιουργία κουρδικής ζώνης - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Τουρκία: Σκοπός μας να εμποδιστεί η δημιουργία κουρδικής ζώνης

  • Ανεξάρτητα από την τροπή που μπορεί να πάρει τις επόμενες μέρες η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, τουλάχιστον για τη φάση στην οποία βρίσκεται η επιχείρηση αυτή τη στιγμή, ειδικοί στην Τουρκία υπογραμμίζουν ότι βασικός στόχος της Τουρκίας είναι να εμποδιστεί η δημιουργία κουρδικής ζώνης κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία, δηλαδή σε μια ζώνη από το Ιράκ μέχρι την Αντιόχεια της Τουρκίας.

Ένα δεύτερο...στοιχείο είναι η διαπίστωση του Τούρκου διεθνολόγου Ιλτέρ Τουράν ότι, «εάν εξαιρεθούν οι περιπτώσεις της Κύπρου το 1974 και της Κορέας το 1950, είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία προβαίνει σε τέτοιας μορφής στρατιωτική επιχείρηση, πράγμα που σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής».
Κατά τα άλλα, ο διεθνολόγος Μπεχλούλ Οζκάν θεωρεί πως, «μπορεί η επιχείρηση να φαίνεται ότι γίνεται εναντίον του ISIS, όμως η οργάνωση αυτή διέθετε μηδαμινή στρατιωτική δύναμη στην περιοχή αυτή. Δεν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση εναντίον του ISIS, το οποίο εξ άλλου βρισκόταν εδώ και πολύ καιρό στην περιοχή. Πρέπει να διατυπωθεί το ερώτημα, για ποιο λόγο δεν είχε πραγματοποιηθεί όλο αυτό το διάστημα η επιχείρηση εναντίον του ISIS. Η απάντηση είναι ότι μόλις τώρα το PYD μετακινήθηκε προς δυσμάς του Ευφράτη». Η μετακίνηση αυτή πρακτικά ισοδυναμεί με την απελευθέρωση της πόλης Μάμπιτζ από τους Κούρδους.
Ο Χούσνι Μάχλι, Σύρος δημοσιογράφος με καταγωγή μάλιστα από την Τζαραμπλούς, ο οποίος ζει και εργάζεται εδώ και πάνω από 30 χρόνια στην Τουρκία, σημειώνει ότι «δεν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση. Το ISIS διέθετε στη Τζαραμπλούς περίπου 200-300 άντρες. Η Τζαραμπλούς είχε πληθυσμό δέκα χιλιάδων και το 90% αυτού του πληθυσμού, όταν τον Ιούλιο του 2012 κατέλαβε την πόλη το ISIS, είχε μετακινηθεί προς το Χαλέπι και το Γκαζιάντεπ. Υπό αυτή την έννοια δεν είναι τόσο σημαντική η Τζαραμπλούς. Η επιχείρηση είναι ουσιαστικά μήνυμα προς το PYD».
Bookmark and Share