Ανέτοιμο για δράση το ακριβότερο πολεμικό πλοίο όλων των εποχών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Ανέτοιμο για δράση το ακριβότερο πολεμικό πλοίο όλων των εποχών


  • Το αεροπλανοφόρο «Τζέραλντ Φορντ», το οποίο κόστισε σχεδόν 13 δισ. δολάρια, αντιμετωπίζει σημαντικά τεχνικά προβλήματα.


Φέρει το όνομα του 38ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ για την κατασκευή του δαπανήθηκαν σχεδόν 13 δισ. δολάρια. Το αεροπλανοφόρο...«Τζέραλντ Φορντ», ωστόσο, το νεότερο και το πιο σύγχρονο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, είναι κάθε άλλο παρά ετοιμοπόλεμο καθώς αντιμετωπίζει σημαντικά τεχνικά προβλήματα, η επίλυση των οποίων αναμένεται πως θα καθυστερήσει περαιτέρω την ένταξή του στον πανίσχυρο αμερικανικό στόλο.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το ακριβότερο πολεμικό πλοίο που έχει κατασκευαστεί ποτέ επρόκειτο να είναι ετοιμοπαράδοτο πριν από μία διετία. Αλλά στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου δηλώνουν τώρα πως το «Τζέραλντ Φορντ» είναι πιθανόν να μην παραδοθεί στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ούτε τον ερχόμενο Νοέμβριο, όπως αναμενόταν, αλλά κατά τη διάρκεια του 2017. Ο λόγος; Το πρώτο νέο αεροπλανοφόρο που σχεδιάστηκε τα τελευταία 40 χρόνια αντιμετωπίζει προβλήματα που σχετίζονται με τη μετακίνηση οπλικών συστημάτων, τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας, τα αμυντικά συστήματα του σκάφους και, το κυριότερο, με την εξυπηρέτηση μαχητικών.

Με λίγα λόγια, το «Τζέραλντ Φορντ» είναι ένα υπερσύγχρονο αεροπλανοφόρο το οποίο είναι ακατάλληλο, τουλάχιστον προς το παρόν και σύμφωνα με τις τρέχουσες προδιαγραφές, για την απονήωση και την προσνήωση πολεμικών αεροσκαφών. Και για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα, αναφέρουν οι ειδικοί, θα πρέπει να επανασχεδιαστούν τα συστήματα απογείωσης και προσγείωσης, μια διαδικασία που πέρα από χρόνο απαιτεί νέα μεγάλα χρηματικά κονδύλια.

Επιτελικά στελέχη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού υποστηρίζουν πως οι καθυστερήσεις στην παράδοση του «Τζέραλντ Φορντ» είχαν ως αποτέλεσμα τα εν ενεργεία αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ να λάβουν μέρος σε εκτεταμένες επιχειρήσεις στις θάλασσες όλου του κόσμου ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, αυξάνοντας έτσι την πίεση για τα πληρώματα των εν λόγω σκαφών.
Την ίδια ώρα ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν, υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ στις εκλογές του 2008 και επικεφαλής σήμερα της Επιτροπής της Γερουσίας για τις Ενοπλες Δυνάμεις, δηλώνει πως οι όποιες καθυστερήσεις παρατηρούνται σήμερα είναι «απαράδεκτες» καθώς θα μπορούσαν να έχουν κάλλιστα αποφευχθεί. «Επειτα από την υπέρβαση των δαπανών κατά περισσότερα από 2,3 δισ. δολάρια που είχε ως αποτέλεσμα το συνολικό κόστος να αγγίζει τα 13 δισ. δολάρια, οι φορολογούμενοι δικαιούνται να μάθουν πότε θα παραδοθεί το σκάφος, αν θα συνεχιστούν οι υπερβάσεις επί των δαπανών, καθώς και ποιος φέρει την ευθύνη» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Μακ Κέιν κατά τη διάρκεια του μήνα.

Περισσότερα από 300 πολεμικά ως το 2021


Ως σήμερα πάντως η κατασκευή του «Τζέραλντ Φορντ» έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 97%, ενώ έχει πραγματοποιηθεί και το 88% των απαραίτητων τεχνικών ελέγχων και δοκιμών, προσδιορίζουν αξιωματούχοι του Πολεμικού Ναυτικού, τονίζοντας ότι τα νέα υπερσύγχρονα λειτουργικά συστήματα που διαθέτει το αεροπλανοφόρο, αν και όταν λειτουργήσουν σωστά, καθιστούν δυνατή την πραγματοποίηση περισσότερων απογειώσεων και προσγειώσεων από το κατάστρωμά του, περιορίζουν τον αριθμό των μελών του πληρώματος και το θωρακίζουν κάνοντάς το σχεδόν απρόσβλητο στις όποιες προβλεπόμενες απειλές.

Και παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις που έχουν ήδη σημειωθεί, υποστηρίζουν επίσης πως η υιοθέτηση των αεροπλανοφόρων κλάσης Ford από το Πολεμικό Ναυτικό θα επιφέρει σημαντική μείωση του κόστους κατασκευής, ως και 4 δισ. δολάρια ανά πλοίο, σε σχέση με τα αεροπλανοφόρα κλάσης Νίμιτς.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπευθύνου για τις εξαγορές του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Σον Στάκλεϊ, το επόμενο αεροπλανοφόρο κλάσης Ford, η ναυπήγηση του οποίου έχει ήδη αρχίσει, θα φέρει το όνομα του 35ου προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, ενώ αναμένεται να παραδοθεί το 2020. Δύο χρόνια νωρίτερα αναμένεται επίσης πως θα αρχίσουν, εκτός απροόπτου, και οι εργασίες για την κατασκευή ενός τρίτου αεροπλανοφόρου της ίδιας κλάσης. Συμπεριλαμβανομένων των τριών αυτών αεροπλανοφόρων, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει να δαπανήσει ως και περισσότερα από 80 δισ. δολάρια για τη ναυπήγηση 38 νέων πολεμικών πλοίων, με τελικό στόχο ως το 2021 ο αμερικανικός στόλος να διαθέτει περισσότερα από 300 σκάφη.
Bookmark and Share