Εμπρηστικές κινήσεις από Αλβανό ακραίο εθνικιστή. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Εμπρηστικές κινήσεις από Αλβανό ακραίο εθνικιστή.

  • Περίεργες και ύποπτες κινήσεις από ακραίο Αλβανό εθνικιστή που εμφανίζεται ως επικεφαλής του εθνικιστικού μορφώματος «Κίνημα για την Ενωμένη Αλβανία», προκαλώντας με τη δράση του σε Ελλάδα, Σερβία και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχουν αλβανικοί πληθυσμοί.

Η ελληνική Αστυνομία σταμάτησε στην Κακαβιά το... περασμένο Σάββατο τον 32χρονο Ταχίρ Βέλιου και τον υποχρέωσε να επιστρέψει στην πατρίδα του, ως ανεπιθύμητο πρόσωπο, όπως ακριβώς έκανε πριν από δέκα μέρες και η Σερβία.
Ο Βέλιου, που όπως αποδείχτηκε δεν είχε πρόσκληση από κανέναν και κινήθηκε αυτοβούλως, επιδίωκε να μπει στην Ελλάδα και να παρουσιάσει το βιβλίο του «Πλατφόρμα για την Ενωση των Αλβανικών Εδαφών», μέσω του οποίου θεωρεί τα Γιάννενα και άλλα μέρη της Ηπείρου ως? αλβανικά εδάφη.
Στη σχετική πρόσκληση μάλιστα που απηύθυνε μέσω της σελίδας του κινήματός του, χωρίς να προσδιορίζει τον χώρο της εκδήλωσης, προχώρησε σε ένα προκλητικό εθνικιστικό παραλήρημα σε βάρος της χώρας μας υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να σταματήσει τις σοβινιστικές ορέξεις της εναντίον των Αλβανών» και να αναγνωρίσει τη δήθεν γενοκτονία των Τσάμηδων, ενώ «πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των Τσάμηδων, των Αρβανιτών και των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα».
Επιπλέον δεν δίστασε να γράψει ότι «τα Γιάννενα και η Τσαμουριά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Αλβανίας» και να ζητήσει «την επιστροφή της κατεχόμενης επικράτειας» (!). Μέσα από τη σελίδα που διατηρεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ταχίρ Βέλιου ευχόταν «καλό ταξίδι στους ακτιβιστές», όπως αποκαλούσε όσους θα παρευρίσκονταν στην εκδήλωση.

Μπλόκο στην Κακαβιά
Η άφιξη του Αλβανού εθνικιστή ήταν γνωστή στην ΕΛ.ΑΣ. μέσω πληροφοριών της κρατικής ασφάλειας και η εντολή που δόθηκε ήταν να του απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα, όπως και έγινε.
Παρά τις αναζητήσεις και την έρευνα των Αρχών, δεν κατέστη δυνατόν να μαθευτεί πού θα γινόταν η εκδήλωση, αν κάλεσε κάποιος τον Βέλιου στα Γιάννενα και ποιοι άλλοι θα μιλούσαν για το βιβλίο.
Ο 32χρονος Αλβανός έφτασε το πρωί του Σαββάτου στον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς, επέδειξε το διαβατήριό του, που έχει εκδοθεί από τις Αρχές του Καναδά, όμως οι αστυνομικοί τού ανακοίνωσαν ότι δεν μπορεί να μπει στο ελληνικό έδαφος, καθώς είναι ανεπιθύμητος. Του ενεχείρισαν το σχετικό έγγραφο που αναγράφει ότι «θεωρείται άτομο επικίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια» και «έχει καταχωρισθεί ως ανεπιθύμητο πρόσωπο στο εθνικό μητρώο», του σφράγισαν το διαβατήριο και του έδειξαν τον δρόμο της επιστροφής. Ο ίδιος περιορίστηκε σε μία selfie στην ελληνοαλβανική μεθόριο.
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες που ο Ταχίρ Βελίου εκδιώκεται από μία χώρα. Είχε προηγηθεί η Σερβία, η οποία επίσης του έδειξε την πόρτα της επιστροφής στην Αλβανία, όταν πριν από λίγες μέρες προσπάθησε να παρουσιάσει το βιβλίο του στο Πρέσεβο, όπου υπάρχει αλβανικός πληθυσμός.

«Οσα εμπόδια και αν μου βάλουν, το Κίνημα για την Ενωμένη Αλβανία δεν θα σταματήσει. Ολα τα αλβανικά εδάφη που είναι ακόμη κάτω από φασιστική κατοχή των γειτονικών κρατών, θα ενταχθούν στην Αλβανία. Αυτό είναι ένα δίκαιο αίτημα, σύμφωνο με τις διεθνείς συμβάσεις», δήλωσε τότε.

Ανιστόρητα επιχειρήματα
Το βιβλίο «Ενωμένη Πλατφόρμα για την Αλβανία» κυκλοφόρησε πριν από μερικές εβδομάδες. Το έγραψε ο Βέλιου και ουσιαστικά είναι το «μανιφέστο» του ακραίου και εθνικιστικού μορφώματος που έχει δημιουργήσει ο ίδιος. Κυκλοφορεί στα αλβανικά και στα αγγλικά και υποστηρίζει την ιδέα της μεγάλης Αλβανίας, μέσα από ανυπόστατα, ανιστόρητα και επικίνδυνα επιχειρήματα.
Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Πρίστινα πριν ακριβώς από έναν μήνα, παράλληλα με το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος για την Ενωμένη Αλβανία, το οποίο εξέλεξε πρόεδρο τον Ταχίρ Βέλιου. Οι ομιλητές ήταν άτομα που δήλωσαν ιστορικοί, κάποιοι Αλβανοί του εξωτερικού, ενώ επισημάνθηκε η απουσία πολιτικών στελεχών, ακόμη και από τους παριστάμενους. «Η απουσία πολιτικών δείχνει ότι εμείς δεν είμαστε έτοιμοι για να συμμετάσχουν», δήλωσε ο καθηγητής ιστορίας, Χακίφ Μπαϊράμι, ενώ ο Βέλιου υποστήριξε ότι η ιδέα της ενωμένης Αλβανίας «δεν είναι επιθυμία ή φιλοδοξία, αλλά μια αναπόφευκτη διαδικασία, η οποία βασίζεται στη βούληση του αλβανικού λαού».
Παράλληλα, από το βήμα του συνεδρίου «διαφήμισε» τις εκδηλώσεις για την παρουσίαση του βιβλίου στα Τίρανα (23/7), στα Σκόπια (30/7), στο Πρέσεβο (6/8, που δεν έγινε) και στα Γιάννενα (13/8 που επίσης δεν έγινε).

Ρεπορτάζ: M.Ριτζαλέου
Πηγή: Έθνος
Bookmark and Share