Ν. Κοτζιάς: Ελλάδα και ΠΓΔΜ θα βαδίσουν μαζί στον δρόμο της Ε.Ε. μόλις λυθεί το ονοματολογικό - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Ν. Κοτζιάς: Ελλάδα και ΠΓΔΜ θα βαδίσουν μαζί στον δρόμο της Ε.Ε. μόλις λυθεί το ονοματολογικό

  • «Η Ελλάδα και η πΓΔΜ οφείλουν και θα ζήσουν μαζί, εν ειρήνη, συνεργασία και προκοπή. Εφόσον και μόλις λυθεί το ονοματολογικό και κτυπηθεί κάθε είδους αλυτρωτισμός, οι δύο χώρες θα βαδίσουν μαζί τον δρόμο της Ε.Ε. και των δομών ασφάλειας. Η Ελλάδα θα γίνει ο υποστηρικτής και μεσολαβητής μιας τέτοιας πορείας».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο... Νίκος Κοτζιάς, ο πρώτος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που μίλησε στην ετήσια Συνάντηση Διπλωματών στα Σκόπια, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Νικόλα Πόποσκι.
Ο κ. Κοτζιάς έκανε αναφορά στις καλή προσωπική σχέση με τον υπουργό της γειτονικής χώρας: «Είναι φανερό ότι η ανασφάλεια ως προς την αποδοχή ύπαρξης του κράτους σας, αλλά και ο αλυτρωτισμός εξέθρεψαν επί αρκετό χρονικό διάστημα αισθήματα δυσπιστίας. Σήμερα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι προσωπικές μας σχέσεις με τον Νίκολα μιλάνε από μόνες τους. Οι σχέσεις των τεσσάρων της Βαλκανικής (Ελλάδα, πΓΔΜ, Βουλγαρία, Αλβανία) επίσης. Ο δρόμος, βέβαια, είναι ακόμα μακρύς, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τον διανύσουμε, έτσι νομίζω και ελπίζω, σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε».
Επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα εκτιμά θετικά την ύπαρξη της πΓΔΜ, στην οποία είναι πρώτη σε επενδύσεις και εμπόριο, σε τουρισμό και διακοινοτικές επαφές, αλλά ταυτόχρονα, όμως, έθεσε το ζήτημα του αλυτρωτισμού από την άλλη πλευρά και παρατήρησε: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει υπέρβαση ενός αλυτρωτισμού, που κατά τη γνώμη μας δεν βοηθά σε τίποτα, αλλά και ούτε υποστηρίζεται από ιστορικές και παρούσες πραγματικότητες».

Ο κ. Κοτζιάς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διμερών σχέσεων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δύο χώρες βρίσκονται συνολικά σε έναν καλό δρόμο περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεών τους.
Για την περιοχή των Βαλκανίων είπε ότι προστέθηκαν δύο νέοι πολύ σημαντικοί θεσμοί. Ο πρώτος είναι η συνεργασία των βαλκανικών κρατών-μελών της ΕΕ. Ο δεύτερος, είναι η συνεργασία των τεσσάρων νότιων κρατών της Ευρώπης. Της Ελλάδας, της πΓΔΜ, της Αλβανίας και της Βουλγαρίας. Δύο κράτη της ΕΕ και δύο υποψήφια. Ο σχηματισμός αυτός, είπε, «ενδυναμώνει τη συνεργασία μας, την κοινή αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που μας απασχολούν και θα προωθήσει μέτρα κοινής συνεργασίας».
Ανακοίνωσε ότι οι «4» θα ξανασυναντηθούν εκ νέου στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο και ίσως πραγματοποιήσουν από κοινού επίσκεψη στο Άγιον Ορος. Από του χρόνου θα συναντιούνται κάθε έξι μήνες σε πόλεις των υπόλοιπων κρατών, αλλά και της Ελλάδας.
Η ομιλία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στους ανά τον κόσμο διπλωμάτες της ΠΓΔΜ έγινε σε καλό κλίμα. Στη συνέχεια του έγιναν ερωτήσεις και ακολουθησε συζήτηση του κ. Κοτζιά με πρέσβεις της ΠΓΔΜ.
Bookmark and Share