Το σίριαλ με τις τηλεοπτικές άδειες ...αρχίζει μόλις ανοίξουν ξανά οι πόρτες. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Το σίριαλ με τις τηλεοπτικές άδειες ...αρχίζει μόλις ανοίξουν ξανά οι πόρτες.



  • Σήμερα -εκτός απροόπτου- θα γνωρίζουμε ποιοι είναι οι τέσσερις νέοι «καναλάρχες» πανελλαδικής εμβέλειας στην Ελλάδα και ποιοι από τους οκτώ συνολικά επίδοξους διεκδικητές μένουν εκτός τηλεοπτικού τοπίου.

Αν ο «ανώμαλος» διαγωνισμός -κατά τον χαρακτηρισμό που δόθηκε χθες από συμμετέχοντες στις δημοπρασίες- κυλήσει ομαλά όπως αναμένουν στην κυβέρνηση, ίσως οι ανακοινώσεις να γίνουν και νωρίς το... μεσημέρι.

Όταν ανοίξουν ξανά οι σφραγισμένες πόρτες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, το σίριαλ δεν θα έχει τελειώσει. Τότε θα ξεκινά ο επόμενος κύκλος του. Θα μάθουμε μεν τα ονόματα των νέων ιδιοκτητών μεταξύ των Αλαφούζου, Βαρδινογιάννη, Κοντομηνά, Κυριακού, Μαρινάκη, Σαββίδη, Καλογρίτσα και της κυπριακής εταιρείας που εκπροσωπεί ο Πάνος Κυριακόπουλος του Star-Ελεύθερη Τηλεόραση. Θα μάθουμε επίσης και το τίμημα για κάθε μια από τις τέσσερις άδειες που κατά τις εκτιμήσεις δεν αναμένεται να αποφέρουν πάνω από 50 εκατ. ευρώ σε βάθος διετίας, αλλά επίσημη κατακύρωση δεν θα έχουμε πριν περάσουν ακόμη αρκετές εβδομάδες, ίσως και μήνες.

Όλη η διαδικασία προετοιμάστηκε, στήθηκε και εξελίχθηκε με τέτοιο τρόπο που μοιραία πυροδότησε βροχή ενστάσεων και προσφυγών τόσο μεταξύ των διεκδικητών όσο και εναντίον του συνολικού νομοθετικού πλαισίου διενέργειας του διαγωνισμού. Όσο βρίσκονται σε εξέλιξη τέτοιες εκκρεμείς και ενδεχομένως νέες δικαστικές προσφυγές, με σημαντικότερη την αναμονή έκδοσης αμετάκλητης απόφασης από την ολομέλεια του ΣτΕ επί της προσφυγής όλων των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας (αναμένεται εντός Σεπτεμβρίου ή τον Οκτώβριο), η κυβέρνηση δεν μπορεί να κατακυρώσει τον διαγωνισμό. Συνεπώς η αναμονή και οι διεργασίες, θα συνεχιστούν.

Ένα ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά το περιθώριο των 90 ημερών που προβλέπεται ότι θα δοθεί στους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν θα λάβουν άδεια πανελλαδικής εμβέλειας. Η Digea θα κατεβάσει τους διακόπτες εκπομπής για αυτά τα κανάλια τρεις μήνες μετά την οριστική απόφαση της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του Mega που αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό, και θα παρέχει σήμα μόνο στους τέσσερις; Στο διάστημα αυτό είτε θα δούμε τηλεοπτικούς σταθμούς να κλείνουν, είτε να συνεχίζουν την εκπομπή τους μέσα από τις πλατφόρμες της ψηφιακής τηλεόρασης, είτε να αλλάζουν χέρια και να γίνονται «οχήματα» για όσους δεν έχουν έτοιμα κανάλια. Άγνωστο τι θα συμβεί με τους εργαζόμενους και με τις υποχρεώσεις όσων δεν συνεχίσουν και με δεδομένο ότι τα οικονομικά μεγέθη τους θα αλλάξουν σημαντικά.

Μέχρι τότε θα έχει ίσως ξεκαθαρίσει και το τοπίο που σκοπίμως διατήρησε «θολό» η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα μέσα από αντικρουόμενες δηλώσεις στελεχών της, αναφορικά με το ενδεχόμενο να δοθούν και άλλες άδειες θεματικές ή μη αλλά πανελλαδικής εμβέλειας. Χθες, μετά τα ήξεις αφίξεις της κυβέρνησης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη επιχείρησε να κλείσει το θέμα δηλώνοντας πως δεν θα δοθούν νέες άδειες. Ξέρει κανείς, όμως, πράγματι τι θα γίνει όσο η μπίλια γυρίζει ακόμη; Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Λ. Κρέτσος έδωσε το στίγμα ότι το σενάριο του διαγωνισμού των θεματικών αδειών παραμένει ανοιχτό, αλλά προτεραιότητα έχουν τώρα οι περιφερειακές.

Η Ν.Δ δεν θα πάρει πίσω τις άδειες

Αντιθέτως η Αξιωματική Αντιπολίτευση ήταν εκείνη που άνοιξε το θέμα παροχής νέων αδειών. Δια του κυβερνητικού της εκπροσώπου Π. Κουμουτσάκου η Νέα Δημοκρατία διευκρίνισε πως όταν γίνει κυβέρνηση δεν πρόκειται να πάρει πίσω τις άδειες που θα δοθούν, «παρότι ο διαγωνισμός είναι σαθρός» αλλά αφού καταργήσει το Νόμο Παππά, θα προκηρύξει μέσω του ΕΣΡ νέο διαγωνισμό καταργώντας κάθε περιορισμό στον αριθμό των αδειών.
Bookmark and Share