Δύο πολύ ανησυχητικά μηνύματα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Δύο πολύ ανησυχητικά μηνύματα.

Η χθεσινή ειδησεογραφία περιελάμβανε δύο πολύ ανησυχητικές ειδήσεις. 
Η πρώτη αφορούσε το Ισλαμικό κράτος και το κάλεσμα για χτυπήματα κατά του "σταυρού" 
και η δεύτερη την απειλή της Τουρκίας να "πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες" αν δεν προχωρήσει το ζήτημα της βίζας. 
Και οι δύο έχουν ζωτική σημασία για την Ελλάδα...


Το τρομοκρατικό χτύπημα σε εκκλησία στη... Γαλλία έβαλε σε μία νέα φάση τον ανορθόδοξο πόλεμο που διεξάγει το Ισλαμικό Κράτος. Αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε ούτε κάποιο σχέδιο, ούτε εκρηκτικά ή όπλα, ούτε κάποιο άλλο μέσο. Αρκούσε το θρησκευτικό μίσος. Αν είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν οι καμικάζι του ISIS στα οργανωμένα χτυπήματα, πώς μπορεί να ελπίζει κανείς ότι θα σταματήσει κάποιους μισαλλόδοξους οπλισμένους με μαχαίρια από το να αιματοκυλήσουν μία εκκλησία;
Ο κίνδυνος μάλιστα αναβαθμίζεται και για τις χώρες με ελληνορθόδοξη πίστη, για την οποία επίσης γίνεται αναφορά και μπαίνει πλέον στο στόχαστρο μετά τις δυτικές εκκλησίες. Με προφανή σκοπό να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη θρησκευτική μορφή στον πόλεμο που διεξάγουν ώστε να προσελκύσουν νέους "στρατιώτες".. Και όσο θα πλήττονται στρατιωτικά και θα υποχωρούν, τόσο μεγαλύτερο τυφλό φανατισμό θα επιδιώκουν να εμφυσήσουν.

Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν, απρόβλεπτος και σκληρός ακόμα περισσότερο από πριν, μετά την επικράτησή του έναντι των πραξικοπηματιών, επιχειρεί να πάρει το πάνω χέρι και στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιδεικνύοντας αδιαλλαξία και γνωρίζοντας ότι τα περίπου δυόμιση εκατομμύρια των προσφύγων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος αποτελούν ένα "πυρηνικό" όπλο.

Πριν από μερικούς μήνες, κάπου κοντά στο Πάσχα, σε μία "κλειστή" δημοσιογραφική ενημέρωση εφ' όλης της ύλης στην Αθήνα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν είχε παραδεχθεί ότι η συμφωνία που μόλις είχε επιτευχθεί μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το προσφυγικό ήταν και το τελικό plan B των Ευρωπαίων (το plan A είχε καταρρεύσει αύτανδρο και είχε οδηγήσει στα κλειστά σύνορα) για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Και ότι δεν υπήρχε plan C.

Τι θα γίνει λοιπόν αν ο Ερντογάν ξαναστείλει δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες προς την Ελλάδα; Ήδη αν και έχουν σταματήσει οι ροές, υπάρχουν νησιά που έχουν καταστραφεί τουριστικά. Και η χώρα με μεγάλο κόπο μπόρεσε να διαχειριστεί τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της. Είναι σαφές ότι αν ξανανοίξει την θαλάσσια δίοδο η Τουρκία η καταστροφή θα είναι συνολική και ανυπολόγιστη. Και δεν προκύπτει ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα ανοίξουν τα δικά τους σύνορα.
Έχουμε επαναλάβει ότι οι καιροί είναι ιδιαίτερα δύσκολοι και κρίσιμοι και ότι οι καταστάσεις και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η χώρα και απειλούν την επιβίωσή της, σε μία συγκυρίες που λόγω ύφεσης έχει "δεμένα χέρια", δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς ευρεία συναίνεση. Τα γεγονότα υπερβαίνουν τις δυνατότητες της κυβέρνησης.
Ας το αναλογιστούν πριν να είναι πολύ αργά...


Toυ κ.Δ.Παπακωνσταντίνου
Bookmark and Share