Κόλπο για ακόμη πιο χαμηλούς μισθούς ...δια χειρός Κατρούγκαλου. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Κόλπο για ακόμη πιο χαμηλούς μισθούς ...δια χειρός Κατρούγκαλου.

  • Τι κρύβει η νέα πρόταση της ηγεσίας του υπ.Εργασίας για πρόσληψη ανέργων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με κάλυψη από τον ΟΑΕΔ ποσού που αντιστοιχεί στο επίδομα ανεργίας (360 ευρώ).

Πρόταση για πρόσληψη ανέργων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με κάλυψη από τον ΟΑΕΔ ποσού που αντιστοιχεί στο επίδομα ανεργίας (360 ευρώ), για χρονικό διάστημα ανάλογο με την επιδότηση, ... καταθέτει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε συνάντηση  με εκπροσώπους των επιμελητηρίων, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Πρόκειται για μια πρόταση-κόλπο για μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Κι αυτό γιατί εκτιμάται ότι θα οδηγήσει μερίδα επιχειρηματιών να επιλέγουν ανέργους του ΟΑΕΔ για να καλύψουν θέσεις εργασίας, μια και θα καλούνται να καταβάλουν μόνο το ποσό που θα υπερβαίνει τα 360 ευρώ. Εάν υποθέσουμε ότι θα προσληφθεί άνεργος με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, τότε αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση θα δαπανήσει μόνο 226 ευρώ τον μήνα και τα υπόλοιπα 360 ευρώ θα τα παρέχει ο ΟΑΕΔ.

Με κίνδυνο να υπάρξουν επιχειρήσεις που θα κάνουν κατάχρηση της συγκεκριμένης παροχής και θα αναγκάζουν τους εργαζομένους να προσλαμβάνονται «μέσω ΟΑΕΔ», άρα να μειώνουν το λειτουργικό κόστος τους, το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται να προτείνει και επέκταση της στήριξης, μετά τη λήξη της επιδότησης ανεργίας, που αυτόματα μετατρέπεται σε επιδότηση της εργασίας. Ουσιαστικά θα προτείνει στις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τους εργαζομένους που θα έχουν προσλάβει μέσω ΟΑΕΔ ακόμα και μετά τη λήξη της επιδότησης, καλύπτοντας από τον οργανισμό τις ασφαλιστικές εισφορές τους σε ποσοστό έως 90%.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας θα προτείνει και αλλαγές στο πρόστιμο (10.550 ευρώ ανά περίπτωση) της ανασφάλιστης εργασίας. Στις περιπτώσεις που θα εντοπίζεται ανασφάλιστος εργαζόμενος για πρώτη φορά από κάποια επιχείρηση, θα ζητείται να καλυφθεί μέρος του προστίμου (π.χ. 3.500 ευρώ) ως ασφαλιστική εισφορά, δηλαδή να δηλωθεί ο εργαζόμενος και να δουλεύει κανονικά για κάποιο χρονικό διάστημα. Εάν η ίδια επιχείρηση υποπέσει σε ανάλογο παράπτωμα για δεύτερη φορά, τότε θα καλείται να πληρώσει τα 10.550 ευρώ και, αν κάτι τέτοιο επαναληφθεί και τρίτη φορά, τότε θα μπαίνει «λουκέτο» στην επιχείρηση για τουλάχιστον 10 ημέρες.

Το υπουργείο Εργασίας προτείνει επίσης τη θέσπιση τεκμαρτού ποσού ασφαλιστικής εισφοράς, ανάλογα με το είδος, το μέγεθος, τον τζίρο και τη γεωγραφική θέση μιας επιχείρησης.

Bookmark and Share