«Μπαράζ» προσφυγών κατά της δημιουργίας και λειτουργίας hotspots στα νησιά. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

«Μπαράζ» προσφυγών κατά της δημιουργίας και λειτουργίας hotspots στα νησιά.

  • Ολοένα και αυξάνονται οι προσφυγές που υποβάλλονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας από κατοίκους, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς νησιωτικών περιοχών για τη δημιουργία και τη λειτουργία των hotspots καθώς οι συνθήκες διαβίωσης επιδεινώνονται συνεχώς.


Στην προσφυγή τους κάτοικοι και φορείς της..Χίου χαρακτηρίζουν την όλη κατάσταση «άναρχη και χαοτική», κάνοντας λόγο για άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων – μεταναστών σε «κέντρα υποδοχής» που τα παραλληλίζουν με «χώρους κράτησης εγκληματιών» και με «αποθήκες ψυχών». Παράλληλα, τονίζουν πως η εικόνα του ίδιου του νησιού ως τουριστικό προορισμό έχει πληγεί σημαντικά με τις τουριστικές αφίξεις τα έχουν καταγράψει κατακόρυφη πτώση.

Όπως αναφέρει το «Έθνος» εξηγώντας το έννομο συμφέρον και τους λόγους που στηρίζουν την αίτησή τους προς το ΣτΕ, κάτοικοι και επαγγελματικά δραστηριοποιούμενοι στην ευρύτερη περιοχή των επίμαχων ΚΕΠΥ (Κέντρων Υποδοχής) και δομών φιλοξενίας τονίζουν ότι υφίστανται άμεσα όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις του έργου αυτού, που αφορούν τη ραγδαία και διαρκή επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος όπου διαβιούν, την απειλή της υγείας και της ασφάλειας των ίδιων και των οικογενειών τους, την πλήρη υποβάθμιση της ιδιοκτησίας τους στην ευρύτερη ζώνη, όπου χωροθετήθηκε παράνομα και χωρίς άδεια το ΚΕΠΥ.

Επισημαίνεται ακόμα ότι οι άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης δημιουργούν και προϋποθέσεις ανεξέλεγκτης και εγκληματικής δράσης άλλων αλλοδαπών που φιλοξενούνται στο ΚΕΠΥ και εμφανίζονται ως δήθεν πρόσφυγες.

Τέλος, επικρίνεται η Πολιτεία γιατί επέβαλε αυθαίρετη αλλαγή χρήσεων των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, χωρίς κανέναν προηγούμενο σχεδιασμό, χωρίς να ληφθεί υπόψη η «φέρουσα ικανότητα» ενός νησιού 20.000 κατοίκων κ.λπ.
Bookmark and Share