Νέο κόλπο φοροδιαφυγής με τα μηχανήματα POS - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Νέο κόλπο φοροδιαφυγής με τα μηχανήματα POS

  • Αθάνατο ελληνικό ...δαιμόνιο: 
-για την συναλλαγή δίνουν στον πελάτη που πληρώνει με κάρτα μόνο την απόδειξη που εκδίδει το μηχανάκι αλλά όχι απόδειξη της ταμειακής.
-το POS όμως δεν είναι συνδεδεμένο με την ταμειακή επομένως η τράπεζα θα χρεώσει κανονικά τη συναλλαγή στην κάρτα, η εφορία όμως ...δεν θα μάθει ποτέ!


Σύμφωνα με  στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας αλλά και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, μετά από ελέγχους διαπιστώθηκε ότι...επιτήδειοι βρήκαν νέο κόλπο φοροδιαφυγής μέσω αποδείξεων από τα POS – τα μηχανάκια στα οποία χρεώνονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες- και οι οποίες πιστοποιούν τη συναλλαγή με την τράπεζα.
Με απλά ΄λογια για την συναλλαγή δίνουν στον πελάτη που πληρώνει με κάρτα απόδειξη που εκδίδει το μηχανάκι αλλά όχι απόδειξη της ταμειακής.

Το POS όμως δεν είναι συνδεδεμένο με την ταμειακή επομένως η τράπεζα θα χρεώσει κανονικά τη συναλλαγή στην κάρτα, η εφορία όμως δεν θα μάθει ποτέ- παρά αν γίνει έλεγχος- ότι εισπράχθηκαν χρήματα χωρίς να φαίνεται η υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ.

Έτσι, με τον τρόπο αυτό δεν εμφανίζουν στην εφορία τις πραγματικές εισπράξεις της επιχείρησης.

Την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι και αυτοί που αποφεύγουν συστηματικά να εκδίδουν αποδείξεις για συναλλαγές που γίνονται με μετρητά.

Το νέα κόλπα βρίσκονται σε απόλυτη γνώση των ελεγκτών οι οποίοι πλέον εκτός από το Ζ της ταμειακής μηχανής, αντιπαραβάλλουν τις εκδοθείσες αποδείξεις με τα έσοδα τα οποία αντιστοιχούν στις πωλήσεις με πλαστικό χρήμα.

Το πρόβλημα θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει κεντρικά το υπουργείο Οικονομικών με τη διάταξη για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η σχετική διάταξη νόμου είναι έτοιμη από το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και εδώ και αρκετές εβδομάδες- αναφέρουν πληροφορίες- βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι είναι θέμα χρόνου η κατάθεσή της στη Βουλή.

Αυστηρότερα τα πρόστιμα μέχρι και λουκέτο 48 ωρών σε επιχειρήσεις οι οποίες εντοπίζονται να μην έχουν εκδώσει περισσότερες από δέκα αποδείξεις ή ανεξαρτήτως πλήθους αποδείξεων εφόσον δεν έχουν εκδώσει παραστατικά για αγαθά η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Οι σχετικές διατάξεις νόμου έχουν ψηφιστεί από το 1997, έχουν κατά περιόδους χρησιμοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια, ως πυροτεχνήματα περισσότερο για να βγουν οι φωτογραφίες με τις ταινίες « κλειστόν λόγω φοροδιαφυγής» και τώρα επανέρχονται στην επικαιρότητα. Με την απόφαση Πιτσιλή οι εντολές για σφράγισμα επιχειρήσεων για 48 ώρες, θα εκδίδονται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ, στη συνέχεια θα γνωστοποιούνται στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και με τη συνδρομή της αστυνομίας θα τοποθετείται στη συνέχεια ειδική ταινία στην κεντρική είσοδο της επαγγελματικής εγκατάστασης. Στην ταινία θα αναγράφεται ότι η εγκατάσταση «σφραγίστηκε μέχρι (ημερομηνία και ώρα) βάσει της με αριθμό...Ειδικής Εντολής Ελέγχου του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ σε εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του νόμου 2523/1997, όπως ισχύει».

Στον υπόχρεο φορολογούμενο θα επιδίδεται αντίγραφο της πράξης άμεσης αναστολής λειτουργίας ενώ παράλληλα θα επιβάλλονται και τα πρόστιμα των 250-500 ευρώ ανάλογα με τον τύπο των τηρούμενων βιβλίων τα οποία σε περίπτωση υποτροπής μπορούν έως και να τετραπλασιαστούν.
Bookmark and Share