Σε πλοίο θα στεγαστούν 1.000 μετανάστες από τη Μόρια - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Σε πλοίο θα στεγαστούν 1.000 μετανάστες από τη Μόρια

  • Περίπου 4.500 άνθρωποι διέμεναν στη δομή φιλοξενίας της Μόριας στη Λέσβο. Μετά τη μεγάλη καταστροφή που προκλήθηκε από πυρκαγιά το βράδυ της Δευτέρας, οι περισσότεροι από αυτούς βρέθηκαν χωρίς κατάλυμα.

Γύρω στα...  95 ασυνόδευτα παιδιά μεταφέρθηκαν στον ανοιχτό χώρο φιλοξενίας του πρώην ΠΙΚΠΑ που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση ενώ από τη φωτιά που ξέσπασε μετά από επεισόδια μεταξύ των διαμενόντων, τραυματίστηκαν τριάντα άτομα.

Πάνω από 50 οικίσκοι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), όπου στεγάζονταν περίπου 800 άνθρωποι, καταστράφηκαν ολοσχερώς. Υπήρξαν και άλλες υλικές καταστροφές στον χώρο της Μόριας, καθώς και καταστροφές σκηνών.

Κατόπιν εντολής Δρίτσα το βράδυ της Τρίτης εστάλη πλοίο για να βρουν προσωρινή στέγη σε αυτό περίπου 1.000 άτομα. Όπως ανέφερε ο κ. Δρίτσας, προτεραιότητα θα έχουν οι οικογένειες, ενώ αν υπάρξει ανάγκη θα σταλεί και δεύτερο πλοίο.

Σκέψεις για αυτό το μέτρο υπήρχαν από το πρωί της Τρίτης και τελικά το σχέδιο ετέθη σε εφαρμογή μετά από διαβούλευση των αρμοδίων αρχών.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει εννέα συλλήψεις μεταναστών που θεωρούνται υπεύθυνοι για τις πυρκαγιές μέσα στον καταυλισμό, ενώ όπως μεταδίδει το BBC, το Hot Spot χωρούσε μόνο 3.500 άτομα, και όχι 4.500 που είχαν στοιβαχτεί εκεί. Ο Mark Lowen του BBC μεταδίδει πως μέλη της Χρυσής Αυγής προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση οργανώνοντας πορείες διαμαρτυρίας.

Τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς στο Hot Spot ακόμα διερευνώνται.
Bookmark and Share