Κι όμως, η κλιματική αλλαγή ξεκίνησε πριν από.. 180 χρόνια. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Κι όμως, η κλιματική αλλαγή ξεκίνησε πριν από.. 180 χρόνια.

  • Aνατρέπει τα δεδομένα μια νέα μελέτη που φέρει την ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη να έχει ήδη ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1830, ακριβώς όταν η Βιομηχανική Επανάσταση είχε αρχίσει να εδραιώνεται, σύμφωνα με νέα μελέτη υπό την αιγίδα του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας. 

Το απρόσμενο εύρημα υποδηλώνει ότι η..  εκβιομηχάνιση της κοινωνίας είχε αντίκτυπο στην θερμοκρασία της Γης γρηγορότερα από ό,τι πίστευαν οι ειδικοί μέχρι σήμερα.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε λεπτομερείς αναπαραστάσεις των κλιματικών δεδομένων από τα τελευταία 500 χρόνια για να καθορίσει πότε ακριβώς ξεκίνησε η τρέχουσα τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Μέχρι σήμερα, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή θεωρείται ως ένα φαινόμενο του 20ου αιώνα, καθώς οι άμεσες μετρήσεις ήταν σπάνιες πριν από το 1900. Ωστόσο, η νέα μελέτη ανιχνεύει αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική και τους τροπικούς ωκεανούς από τη δεκαετία του 1830, μόλις 80 χρόνια αφού η Βιομηχανική Επανάσταση ξεκίνησε στην Αγγλία. Η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας αποδίδεται στην αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που συνδέονται με τη μετάβαση από μια αγροτική σε μια βιομηχανική κοινωνία. Σύμφωνα με την έρευνα, τη δεκαετία του 1830 η συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα ήταν στα 280 μέρη ανά εκατομμύριο, αλλά από εκείνο το σημείο αυξήθηκαν σταδιακά. Μέχρι το 1900 η συγκέντρωση έφτασε τα 295 μέρη ανά εκατομμύριο, αντιπροσωπεύοντας μια μικρή αλλά μετρήσιμη επίδραση της εκβιομηχάνισης στην ατμόσφαιρα.
Η ομάδα των 25 επιστημόνων από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ευρώπη και την Ασία χρησιμοποίησε προσομοιώσεις κλιματικών μοντέλων και δεδομένα από το φυσικό αρχείο που περιέχονται σε κοράλλια, δαχτυλίδια δέντρων, διακοσμήσεις σπηλαίων και πυρήνες πάγου, ώστε να καταγράψουν τις μεταβολές του κλίματος στους ωκεανούς και τις ηπείρους του κόσμου. Η αύξηση της θερμοκρασίας καθυστέρησε στο νότιο ημισφαίριο κατά περίπου 50 χρόνια. Αυτό ίσως οφείλεται στα ρεύματα στους νότιους ωκεανούς που απομακρύνουν τα θερμότερα νερά από την Ανταρκτική.

Αρνητικά ρεκόρ
Μια νέα έκθεση από 450 επιστήμονες του κλίματος παγκοσμίως αναφέρει με λεπτομέρειες πώς το 2015 σημειώθηκαν μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα παγκόσμιας θερμότητας, αερίων του θερμοκηπίου και στάθμης της θάλασσας που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία.
Γνωστή ως η έκθεση της Κατάστασης του Κλίματος (SOTC), το έγγραφο των 300 σελίδων προετοιμάστηκε από ερευνητές της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Ηνωμένων Πολιτειών (NOAA). Σύμφωνα με την έκθεση, η θερμότητα ρεκόρ για το 2015 προκλήθηκε εν μέρει από την υπερθέρμανση του πλανήτη, και εντάθηκε από τη θέρμανση των ωκεανών από το ιδιαίτερα ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι διάφοροι κλιματικοί παράγοντες αυξήθηκαν σημαντικά το 2015, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα της Γης, της παγκόσμιας θερμοκρασίας και της στάθμης των ωκεανών.
Τα σύνολα δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν στην έκθεση δείχνουν ότι τα υποπροϊόντα της καύσης ορυκτών καυσίμων, όπως το μεθάνιο, το υποξείδιο του αζώτου και το διοξείδιο του άνθρακα, έφτασαν σε επίπεδα-ρεκόρ το 2015.
Το μέσο επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του πλανήτη το 2015 έφτασε τα 399,4 μέρη ανά εκατομμύριο, 2,2 πάνω από το ρεκόρ που τέθηκε το 2014. Οι κλιματολόγοι θεωρούν πολύ πιθανό ότι το 2016 μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τα επίπεδα αυτά, όπως και τα ρεκόρ θερμοκρασίας.
Η στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε επίσης το 2015, με τα μέσα επίπεδα να είναι περίπου 70 χιλιοστά υψηλότερα από εκείνα του 1993. Η στάθμη συνεχίζει να αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 3,3 χιλιοστά κάθε χρόνο, ενώ φαίνεται να είναι ταχύτερη σε ορισμένες περιοχές στον Ινδικό Ωκεανό και στο δυτικό τμήμα του Ειρηνικού. Ακόμη και αν ο ρυθμός αύξησης φαίνεται αργός τώρα, είναι πιθανό ότι θα επιταχυνθεί κατά τις επόμενες δεκαετίες θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σε παράκτιες περιοχές.

Συγκρούσεις...
Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να έχει αποσταθεροποιητικές συνέπειες στην ασφάλεια των χωρών, με πολλές μελέτες να δείχνουν ότι μια παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας που έπληξε τις αποδόσεις των καλλιεργειών αύξησε τις υφιστάμενες εντάσεις στη Συρία, συμβάλλοντας στην έναρξη του εμφυλίου πολέμου.
Πρόσφατα δημοσιευμένη στατιστική ανάλυση δείχνει ότι το 9% των ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ 1980-2010 συνέπεσε με καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα. Το ποσοστό αυτό φτάνει το 23% σε χώρες με βαθιές εθνικές διαιρέσεις.
«Εκπλαγήκαμε από τα ευρήματα για τις εθνοτικά διαιρεμένες χώρες σε σύγκριση με άλλα χαρακτηριστικά της χώρας, όπως η ιστορία συγκρούσεων, η φτώχεια, ή η ανισότητα», δήλωσε ο Τζόναθαν Ντόνγκες του Ερευνητικού Ινστιτούτου Κλιματικών Επιπτώσεων του Πότσνταμ (PIK).
«Πιστεύουμε ότι οι εθνοτικές διαιρέσεις χρησιμεύουν ως μια προκαθορισμένη γραμμή σύγκρουσης και όταν προστίθενται άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες, όπως οι φυσικές καταστροφές, καθιστούν τις πολυεθνοτικές χώρες ιδιαίτερα ευάλωτες στην επίδραση τέτοιων καταστροφών», όπως πρόσθεσε.
Τα ευρήματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για συγκρούσεις σε επιρρεπείς περιοχές όπως η Κεντρική Ασία, και η βόρεια και κεντρική Αφρική, όπου οι εθνοτικές διαφορές είναι βαθιά ριζωμένες και η κλιματική αλλαγή φέρνει νέες απειλές. Εξάλλου, σχεδόν τα 2/3 των εμφυλίων πολέμων από το 1946 έχουν γίνει λόγω διαφορών μεταξύ εθνικών ομάδων. Λίγες κακές συγκομιδές ή καταστροφικές πλημμύρες μπορούν να επιδεινώσουν τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ φυλετικών ή θρησκευτικών ομάδων, αναφέρει η μελέτη.
«Δεν υπάρχει μία απλή σχέση αιτίας και αποτελέσματος, αλλά οι φυσικές καταστροφές μπορούν να αυξήσουν γρήγορα τον κίνδυνο», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Καρλ Σλόισνερ, προσθέτοντας ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί πώς αυτή η ευρεία τάση αντικατοπτρίζεται στις επιμέρους συγκρούσεις.
Bookmark and Share