Φρίκη: Σφαγιάστηκαν 26 κάτοικοι ενός χωριού - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Φρίκη: Σφαγιάστηκαν 26 κάτοικοι ενός χωριού


  • Εικοσιέξι κάτοικοι ενός χωριού στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία σφαγιάστηκαν από τζιχαντιστές της οργάνωσης Σελεκά, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της προεδρίας, στην πλέον αιματηρή επίθεση που έχει σημειωθεί τους πρόσφατους μήνες σε μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου που προσπαθεί να θέσει ένα τέρμα σε σειρά ετών θρησκευτικής βίας και πολιτικών αναταραχών.


Ο Αλμπερτ Μοκπέμε τόνισε πως η.. σφαγή συνέβη στο χωριό Ντομέτε, κοντά στην πόλη Κάγκα Μπαντόρο, περίπου 350 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Μπανγκί. Κατηγόρησε για το μακελειό μαχητές της πρώην οργάνωσης Σελεκά.

«Υπήρξαν 26 νεκροί. Οι αντάρτες της Σελεκά πήγαν από πόρτα σε πόρτα...Ο αρχηγός του χωριού βρίσκεται ανάμεσα στα θύματα. Ηταν μια σφαγή», δήλωσε ο Μοκπέμε.

Οι βίαιες συγκρούσεις μαχητών που προέρχονται κυρίως από την Σελεκά εναντίον των χριστιανών πολιτοφυλάκων αντι-Μπαλακά - οι δύο κυριότεροι πρωταγωνιστές του εμφυλίου- ξεκίνησαν την Παρασκευή στην Ντομέτε πριν εξαπλωθούν στο Κάγκα Μπαντόρο.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, πρώην αποικία της Γαλλίας, είναι χώρα με σημαντικό ορυκτό πλούτο και γεωστρατηγική θέση στην καρδιά της Αφρικής. Στην περιοχή βρίσκονται μόνιμα γαλλικά στρατεύματα, ενώ από το 2014 η ΕΕ ανέπτυξε και στρατιωτική δράση, με πρόσχημα την αντιμετώπιση εμφύλιου σπαραγμού που προηγούμενα οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν.

Στις αρχές του 2013 οι τζιχαντιστές της Σελεκά ανέτρεψαν τον πρώην πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ. Χριστιανικές παραστρατιωτικές οργανώσεις αντέδρασαν εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον μελών της μουσουλμανικής κοινότητας, που αποτελεί την πλειονότητα των κατοίκων της χώρας. Το ένα πέμπτο του πληθυσμού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σπίτια του για να δραπετεύσει από τις βίαιες συγκρούσεις.
Bookmark and Share