ΥΠΟΙΚ: Τα προαπαιτούμενα θα έχουν «τακτοποιηθεί» πριν τις 29 Σεπτεμβρίου. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

ΥΠΟΙΚ: Τα προαπαιτούμενα θα έχουν «τακτοποιηθεί» πριν τις 29 Σεπτεμβρίου.

  • Τις επόμενες ημέρες και πριν από τη συνεδρίαση του Euro Working Group, στις 29 Σεπτεμβρίου, θα έχουν «τακτοποιηθεί» τα προαπαιτούμενα, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία έως το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, καθησυχάζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Αυτό ανέφεραν...πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα επίσης με τις οποίες, κατά την τρέχουσα εβδομάδα υπήρξε πολύ μεγάλη πρόοδος με τους εκπροσώπους των θεσμών σε όλα τα θέματα.

Όπως επισημαίνουν, ορισμένα τεχνικά ζητήματα που απομένουν (αφορούν στο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, την εθελούσια αποκάλυψη κεφαλαίων και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές) θα επιλυθούν τις επόμενες ημέρες.

Νωρίτερα υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δήλωσε ότι το σχετικό με τις «ουρές» της α' αξιολόγησης πολυνομοσχέδιο να είναι έτοιμο την επόμενη εβδομάδα.

Οι ίδιοι παράγοντες επεσήμαναν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ μέσω κινήτρων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό θα εξετασθεί και το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού.

Πάντως ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά την συνάντηση με το κουαρτέτο, μίλησε για ανοιχτό ενδεχόμενο να μην προχωρήσει τελικά το σχέδιο για καθιέρωση επαγγελματικού ακατάσχετου λογαριασμού. Σε αυτή βέβαια την περίπτωση, εξήγησε ο ίδιος, η νομοθετική ρύθμιση για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές θα συνοδεύεται από μεγαλύτερα κίνητρα, ώστε να αυξηθεί η χρήση «πλαστικού χρήματος» και η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ.

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν φαίνεται να ικανοποιεί την αγορά με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων ήδη να αντιδρούν στην άρνηση των θεσμών για τον ακατάσχετο λογαριασμό. «Σε μια περίοδο, που τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία αυξάνονται διαρκώς, το ίδιο και οι δεσμεύσεις καταθέσεων, η καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού είναι απολύτως απαραίτητη για την υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος από πολύ χαμηλά ποσά συναλλαγών» τονίζει σε δήλωσή του ο Κ.Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

«Η εκτίμηση που έχουμε, σύμφωνα με αυτά που ακούμε, γιατί επίσημη ενημέρωση δεν έχουμε, είναι ότι στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών με τους θεσμούς υπήρξε άρνηση και για τις δύο εξαγγελίες του πρωθυπουργού, δηλαδή και για το “πάγωμα” των οφειλών στον ΟΑΕΕ και για τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό, που είναι δύο μέτρα τα οποία η ΓΣΕΒΕΕ τα διεκδικεί εδώ και τέσσερα χρόνια, γιατί είναι μέτρα, τα οποία ίσως βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να μην οδηγηθούν στο κλείσιμο, αυτές που άντεξαν τα επτά χρόνια της κρίσης» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Μένει το ΔΝΤ και για την επόμενη εβδομάδα

Σημειώνεται ότι, οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχώρησαν από την Αθήνα, εκτός από την αποστολή του ΔΝΤ που θα παραμείνει και την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την ελληνική οικονομία, βάσει του άρθρου 4 του Ταμείου. Η ενημέρωση αυτή δεν αφορά στη διαδικασία αξιολόγησης στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM.
Bookmark and Share