Μισό εκατομμύριο Έλληνες ...με 412 ευρώ μεικτά τον μήνα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Μισό εκατομμύριο Έλληνες ...με 412 ευρώ μεικτά τον μήνα.

  • Πρωταθλήτρια στις μειώσεις αναδεικνύεται η Ελλάδα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
  • Εποχική εργασία με φουλ ωράριο και μισή ασφάλιση είναι η σκληρή εργασιακή πραγματικότητα για τους νέους της χώρας
  • Κάτω και από τους μισθούς Βουλγαρίας!

Νέος...15-25 ετών που ασφαλίζεται για 4 ώρες ενώ δουλεύει 8ωρο σε εποχικές δουλειές, όπως σερβιτόρος, τραπεζοκόμος, μπάρμαν και συσκευαστής φρούτων, με αμοιβή 412,05 ευρώ μεικτά τον μήνα. Αυτό είναι το προφίλ του εργαζόμενου που κατόρθωσε να προσληφθεί σε κάποια δουλειά το τελευταίο 7μηνο, όπως επιβεβαιώνουν η ΕΛΣΤΑΤ, η ΕΡΓΑΝΗ και τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ.

Στο διάστημα Δεκεμβρίου 2014 - Δεκεμβρίου 2015, οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι με καθεστώς μερικής απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 9,90%, ενώ η αμοιβή τους μειώθηκε κατά 3,41%. Ο αριθμός των ασφαλισμένων αυξήθηκε, ενώ ο μέσος μισθός μέσα σε έναν χρόνο μειώθηκε κατά 3,2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία απασχόλησης του ΙΚΑ, οι μερικώς απασχολούμενοι έφτασαν τους 524.533 και ο μέσος μισθός τους τα 412,05 ευρώ, από 426,61 ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση αυξήθηκαν κατά 5,08% (σε 1.315.387 άτομα) και ο μέσος μισθός τους μειώθηκε στα 1.204,70 ευρώ από 1.244,05 ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2015. Πρωταθλήτρια στις μειώσεις των μισθών αναδεικνύεται η Ελλάδα, σύμφωνα και με τους πίνακες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το οποίο μέτρησε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε όλες τις χώρες. Ετσι, από το 2007 έως σήμερα, σύμφωνα με τον οργανισμό, οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 10,4%. Επιπλέον, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και η ΓΣΕΕ εκτιμούν ότι σχεδόν 1.000.000 άτομα πληρώνονται με καθυστέρηση έως και 5 μηνών.

Ωστόσο, εκτός από τις ευέλικτες μορφές εργασίας που συμπιέζουν τις αμοιβές ακόμα και στα 100 ευρώ τον μήνα, οι μισθοί των Ελλήνων εργαζομένων εξακολουθούν να συρρικνώνονται με τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, 46 από τις 221 επιχειρησιακές συμβάσεις που υπογράφηκαν το 2016 προέβλεπαν μειώσεις μισθών από 2% έως και 35%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά μειώσεων καταγράφηκαν στο εμπόριο. Συνολικά 37.592 εργαζόμενοι υπέστησαν περικοπές, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι 27.792 μετατροπές συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε μερικής και εκ περιτροπής, τότε ο αριθμός των ατόμων που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται ανέρχεται σε 65.384. Ωστόσο, υπάρχουν και 26 επιχειρήσεις που έδωσαν αυξήσεις από 0,5% έως και 20% και προέρχονται από τους κλάδους των τροφίμων και ποτών, του καπνού, του μετάλλου, των κατασκευών, της ναυτιλίας, της χημικής βιομηχανίας, των ξενοδοχείων. Στην ίδια κατηγορία συναντάμε μία δημόσια επιχείρηση Α.Ε. καθώς και μία δημοτική επιχείρηση. Πρόκειται για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε. που έδωσε οριακές αυξήσεις (2%) στους εργαζομένους του, αλλά και την Αναπτυξιακή Ηρακλείου Α.Ε. που υπέγραψε σύμβαση με αυξήσεις 1,5%. Η Κρήτη φαίνεται ότι σημειώνει άνθηση σε ορισμένους τομείς, αφού η μεγαλύτερη αύξηση (20%) δόθηκε σε ξενοδοχοϋπαλλήλους τoυ Νομού Ηρακλείου που ανήκουν στην Οικονόμου Α.Ε., ενώ και οι Μινωικές Γραμμές έδωσαν αυξήσεις 3,5%. Την ίδια ώρα, η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών Ηρακλείου Κρήτης μείωσε τους μισθούς κατά 18%, ενώ μεγάλες μειώσεις (25%) επιβλήθηκαν και στους μισθούς των εργαζόμενων στο Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας.

Κόντρα Κατρούγκαλου - ΓΣΕΕ για τη χρηματοδότηση των συνδικάτων

Το υπουργείο Εργασίας, με το επιχείρημα της πλήρους απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, στη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου θα αποκρούσει τις αξιώσεις των δανειστών για ομαδικές απολύσεις και θα ζητήσει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ως ημερομηνία εκκίνησης της «μάχης» έχει οριστεί η 16η-17η Σεπτεμβρίου, όπου το υπουργείο Εργασίας θα διοργανώσει διεθνές συνέδριο με τη συμμετοχή υπουργών χωρών της Ε.Ε. και εκπροσώπων των ευρωπαϊκών συνδικάτων προκειμένου να δοθεί έμφαση στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό σε αντίθεση με τον δρόμο που προτείνει το ΔΝΤ. Ωστόσο, το καυτό ζήτημα των αλλαγών στο καθεστώς χρηματοδότησης των συνδικάτων, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, θα συζητηθεί μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης του φθινοπώρου.

Υπουργείο Εργασίας και ΓΣΕΕ έχουν ήδη ανταλλάξει πυρά μέσω ανακοινώσεων για το θέμα. Το ύψος της χρηματοδότησης σήμερα φτάνει τα 10-15 εκατ. ευρώ ετησίως για περίπου 90 συνδικαλιστικές οργανώσεις. Πρόκειται για πόρους που παρακρατούνται από τους μισθούς των εργαζομένων μέσω του ΟΑΕΔ (φορέας είσπραξης είναι το ΙΚΑ) και αποδίδονται στα συνδικάτα. Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, τα συνδικάτα θα αναλάβουν μόνα τους την είσπραξη της συμμετοχής από τα μέλη τους χωρίς την παρέμβαση του κράτους, όπως γίνεται και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμη, οι επιχορηγήσεις και οι δαπάνες των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σημειώνουμε ότι πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΔΕΚΟ κέρδιζαν επιπλέον χρηματοδότηση μέσω συλλογικών συμβάσεων. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που λάμβανε ποσά της τάξης των 3 εκατ. ευρώ τον χρόνο, από το 2004 μέχρι και το 2010, για μετακινήσεις μελών της ΓΕΝΟΠ στο εξωτερικό.

Η ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι τα χρήματα καλύπτουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα για τη λειτουργία των συνδικάτων (στέγαση, νερό, φως, τηλέφωνο, γραμματειακή υποστήριξη). Τα χρήματα αυτά δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, σημειώνει η συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, ενώ το ΙΚΑ (και όχι ο ΟΑΕΔ, όπως λέει ο κύριος Υπουργός) τα παρακρατά και δεν τα αποδίδει ως οφείλει στον Ενιαίο Λογαριασμό για την Εφαρμογή των Κοινωνικών Πολιτικών. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, το ύψος των εισφορών που έχουν παρακρατηθεί ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ και για τη διεκδίκησή τους σκοπεύει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Bookmark and Share