Ενας νεκρός από τις βροχοπτώσεις στην Καλαμάτα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Ενας νεκρός από τις βροχοπτώσεις στην Καλαμάτα

  • Ηταν άτομο με κινητικά προβλήματα
  • Εκατοντάδες κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια
  • Θεσσαλονίκη: 24 οδηγοί εγκλωβίστηκαν σε χείμαρρο που υπερχείλισε στο δήμο Θερμαϊκού!



Ενα άτομο με κινητικά προβλήματα έχασε τη... ζωή του στην περιοχή Πήδημα μετά τη θεομηνία, που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας τα ξημερώματα, όπως γράφει η εφημερίδα «Ελευθερία».

Η ολονύχτια πολύ δυνατή βροχή έχει μετατρέψει τους δρόμους της μεσσηνιακής πρωτεύουσας σε ποτάμια. Ανθρωποι έχουν εγκλωβιστεί με τα αυτοκίνητά τους σε πλημμυρισμένους δρόμους, σπίτια πλημμύρισαν, ενώ η Πυροσβεστική δεν προλαβαίνει να δέχεται κλήσεις για παροχή βοήθειας. Πάρα πολλά αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί και έχουν προκληθεί και συγκρούσεις.

Η Καλαμάτα δεν είναι η μόνη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα.
Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί πολλά σημεία της Ελλάδας, από Πελοπόννησο μέχρι Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της απότομης αλλαγής του καιρού.

Έντονα καιρικά φαινόμενα και στη Θεσσαλονίκη

Προβλήματα προκάλεσε η βροχόπτωση στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Λόγω της βροχόπτωσης δεν έλειψαν τα τροχαία ατυχήματα με νταλίκα να «διπλώνει» στην περιφερειακή οδό.

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη, η Πυροσβεστική δέχθηκε 150 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ λόγω υπερχείλισης χειμάρρoυ στην Αγία Τριάδα έχουν απεγκλωβιστεί 24 άτομα από Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Στην Ηγουμενίτσα, άνθρωποι κινδύνευσαν όταν το ρέμα στο Καραβοστάσι φούσκωσε και παρέσυρε ένα αυτοκίνητο μιας οικογένειας τουριστών από τη Ρουμανία. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε η 36χρονη Ρουμάνα, στο οποίο επέβαιναν τα δύο ανήλικα παιδιά της, παρασύρθηκε από τα νερά και σταμάτησε σε ρέμα. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική της Πάργας και ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης. Η γυναίκα και τα δύο παιδιά, οι οποίοι κάνουν διακοπές στην Πέρδικα, είναι καλά στην υγεία τους.

Παράλληλα, η έντονη βροχόπτωση συνεχίζεται από το βράδυ της Δευτέρας στις παραλιακές περιοχές της Ηπείρου και έχει μετατρέψει τους δρόμους σε ποτάμια.

Σημειώνεται ότι οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο οδικό δίκτυο των Συβότων, της Πέρδικας και της Πάργας.

Τις ίδιες εικόνες καταστροφής αντίκρισαν οι κάτοικοι και στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, μετά τη θεομηνία. Στην περιοχή η δυνατή μπόρα είχε ως αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε χείμαρρους και να περάσουν μέσα από την πόλη παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Από τα ορμητικά νερά γκρεμίστηκε και ένας μαντρότοιχος που έπεσε σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο προκαλώντας ζημιές.

Προβλήματα στην Πελοπόννησο

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην πόλη του Πύργου και τα γειτονικά χωριά, όπου λόγω της έντονης βροχόπτωσης, αλλά και της υπερχείλισης χειμάρρων, καταγράφηκαν πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα.

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης, η Πυροσβεστική δέχθηκε 170 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στην πόλη της Καλαμάτας, 30 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στη Σπάρτη, 15 στην ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά και 11 στην Κυπαρισσία ενώ λόγω των δυνατών ανέμων οι πυροσβέστες επενέβησαν σε πέντε περιπτώσεις για κοπές δένδρων, κυρίως στην περιοχή του Κατακόλου.

Προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία απόψε το βράδυ στην ανατολική Λακωνία και συγκεκριμένα στην περιοχή των Μολάων.

Από την ισχυρή νεροποντή που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα, στην ευρύτερη περιοχή των Μολάων ανέβηκε η στάθμη των νερών, στην εθνική οδό Σπάρτης - Μονεμβασιάς και τα προβλήματα εστιάζονται από την περιοχή της Γκαγκανιάς έως το χωριό της Συκιάς. Μαζί με τα νερά το οδόστρωμα γέμισε με λάσπες, χώματα και σε αρκετά σημεία ο δρόμος έγινε αδιάβατος. Στα σημεία όπου έχει δημιουργηθεί πρόβλημα, έχουν σπεύσει συνεργεία του δήμου Μονεμβασιάς και με εκσκαφικά μηχανήματα επιχειρούν και αποκαθιστούν τις βλάβες, ενώ οι διερχόμενοι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.

Χωρίς ρεύμα και τηλέφωνα η πόλη του Βόλου

Σφοδρή καταιγίδα σάρωσε το απόγευμα της Τρίτης την ευρύτερη περιοχή του Βόλου με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις συγκοινωνίες, στις επικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση. Η κακοκαιρία που έπληξε τον Βόλο, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και διήρκησε για 40 περίπου λεπτά, πλημμύρισε δρόμους, όπως στην Νεάπολη και μπροστά στην ΑΓΕΤ - Ηρακλής, όπου με μεγάλη δυσκολία περνούσαν την «λίμνη» τα αυτοκίνητα. Χωρίς τηλέφωνα, έμειναν για περισσότερες από 4 ώρες το κέντρο και οι ανατολικές περιοχές του Βόλου.

Από τις 6 το απόγευμα, χωρίς ηλεκτροδότηση ήταν οι περιοχές Άναυρος, Νέα Δημητριάδα, Αστέρια, Αγριά και Λεχώνια, όπως και χωριά του Νοτίου Πηλίου. Δεκάδες φωτεινοί σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να επιταθεί το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα του Βόλου.

Ζάκυνθος: Ανεμοστρόβιλος σάρωσε τον Λαγανά

Σπάνιο αλλά όχι ασυνήθιστο το εντυπωσιακό φαινόμενο που είχαν την ευκαιρία να δουν το πρωί της Τρίτης οι κάτοικοι και οι τουρίστες στο Λαγανά της Ζακύνθου. Πρόκειται για ένα ανεμοστρόβιλο που «σάρωσε» την περιοχή πάνω από τη θάλασσα και το οποίο όχι απλά και μόνο θαύμασαν, αλλά φρόντισαν και να το απαθανατίσουν.

Σύμφωνα με το imerazante.gr, η ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Πελοποννήσου πλήττεται πιο συχνά από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας από ανεμοστρόβιλους, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να κάνουν λόγο για ελληνικό «Τρίγωνο των Βερμούδων».

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει εδώ και αρκετά χρόνια καταδεικνύουν πως σε αυτή τη ζώνη υπάρχει ένας εκρηκτικός συνδυασμός μετεωρολογικών φαινομένων τα οποία δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες εμφάνισης ισχυρών ανεμοστρόβιλων.

Συνεπώς, τέτοια φαινόμενα θα κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους τα επόμενα χρόνια.

Προληπτικές εργασίες στην Περιφέρεια Αττικής

Να καθαρίσουν τα φρεάτια υδροσυλλογής στο οδικό δίκτυο της αρμοδιότητας της και τα ρέματα, όπου κρίνεται αναγκαίο, ώστε να αποκατασταθεί η ροή τους, έδωσε εντολή σε όλες τις Τεχνικές Υπηρεσίες της, η Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα, μετά το έκτακτο δελτίο για ισχυρές βροχές και καταιγίδες, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, βρίσκεται ήδη σε επιφυλακή. Ζητήθηκε επίσης ο έλεγχος, η συντήρηση και η επιτάχυνση όλων των αντιπλημμυρικών έργων, σε περιοχές που θεωρούνται επικίνδυνες για πρόκληση ζημιών από πλημμύρες, καθώς και σε περιοχές που έχουν πληγεί από πρόσφατες δασικές πυρκαγιές.

Τέλος, η Περιφέρεια καλεί τους δημάρχους της Αττικής, να επιμεληθούν με τη σειρά τους τον καθαρισμό των φρεατίων υδροσυλλογής του οδικού δικτύου που ανήκει στην αρμοδιότητα τους.
Bookmark and Share