Αλαλούμ με bad bank και στόχους για «κόκκινα» δάνεια - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Αλαλούμ με bad bank και στόχους για «κόκκινα» δάνεια

  • Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές «ανάβουν» τη συζήτηση για τη συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου των «κόκκινων» δανείων, ενώ πρόταση στελεχών του ΤΧΣ επαναφέρει στο προσκήνιο τη δημιουργία κοινής bad bank.

Η κυβέρνηση  αποκλείει ένα τέτοιο σενάριο, όμως η... κοινή διαχείριση των ανοιγμάτων των τραπεζών μπορεί να λάβει πολλές μορφές.

Μάλιστα, δύο μη εκτελεστικά μέλη του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρουσίασαν συγκεκριμένη πρόταση που προβλέπει όχι μόνο τη δημιουργία κοινής bad bank για κάθε μεγάλη κατηγορία δανείων (στεγαστικά, ΜμΕ επιχειρήσεων, μεγάλα επιχειρηματικά) αλλά και τον διπλασιασμό των στόχων των τραπεζών. Η πρόταση έρχεται σε μία στιγμή που οι τράπεζες είναι πολύ κοντά στην οριστικοποίηση από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) των στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων μέσα στην επόμενη τριετία κατά 43 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο πήχης μπαίνει πολύ ψηλά για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς βασική τους επιδίωξη θα πρέπει να είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά σχεδόν 83,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020 και όχι κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019. Διότι έτσι το ποσοστό των NPEs θα μειωθεί στο 10% που βρίσκεται πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα ανέφεραν στελέχη της ΕΚΤ σε τηλεδιάσκεψη την περασμένη Δευτέρα, το ποσοστό των NPEs στην Ευρωζώνη διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 7%.

Για να επιτευχθεί αυτός ο πολύ φιλόδοξος στόχος, οι Dagmar Valcarel και Christof Gabriel Maetze προτείνουν τη δημιουργία μίας εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων στην οποία θα συμμετέχει το ΤΧΣ και φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF). Η εταιρεία θα αγοράζει τα δάνεια από τις τράπεζες για να ελαφρύνει τους ισολογισμούς τους, ενώ τη διαχείριση των απαιτήσεων θα αναλάβουν σχήματα που θα επιλέξει το ΤΧΣ.

Ωστόσο, η πώληση των δανείων δεν θα πρέπει να γίνει υψηλότερα από τις τρέχουσες τιμές στην αγορά γιατί έτσι θεωρείται κρατική ενίσχυση με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του bail-in για μη εξασφαλισμένους πιστωτές και κατόχους υβριδικών τίτλων.

Σε παρόμοιο ύφος ήταν και η παρέμβαση του προέδρου της Eurobank, κ. Νίκου Καραμούζη, ο οποίος ζήτησε να εξεταστεί η δημιουργία μίας κοινής bad bank ειδικά για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, σε συνεργασία με το ΤΧΣ και ιδιώτες επενδυτές και εμφανίστηκε αντίθετος με την προοπτική βεβιασμένων πωλήσεων «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds.

Υπενθυμίζεται ότι την κοινή διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων έχει προτείνει και το ΤΧΣ, μέσω της μελέτης της McKinsey.

Για τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η πρόταση των στελεχών του ΤΧΣ προβλέπει τη συνολική αντιμετώπιση των οφειλών των επιχειρήσεων προς τράπεζες και δημόσιο. Όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα συμφωνήσει με τους δανειστές στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων που προβλέπουν τη δημιουργία μηχανισμού εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, της αποβολής των μη συνεργάσιμων μετόχων των επιχειρήσεων και της προστασίας των στελεχών που υπογράφουν αναδιαρθρώσεις δανείων από ποινικές ευθύνες.

Σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια, στη μελέτη σημειώνεται ότι η δημιουργία κοινής bad bank θα διασφαλίζει την αυστηρή επιβολή του νόμου κατά των «στρατηγικών κακοπληρωτών» και παράλληλα θα επιτρέπει μία κοινωνικά ευαίσθητη αντιμετώπιση των πιο ευάλωτων ομάδων.
Bookmark and Share