Το σχέδιο τους για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα παρουσιάζουν Γερμανία και Γαλλία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Το σχέδιο τους για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα παρουσιάζουν Γερμανία και Γαλλία

  • Tο σχέδιο τους για μια κοινή ευρωπαϊκή άμυνα αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα Γερμανία και Γαλλία εν μέσω επιφυλάξεων από τη Μ. Βρετανία και κράτη της ανατολικής Ευρώπης, τα οποία δεν επιθυμούν την αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ.


Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ, ανάμεσα τους και ο... Βρετανός ομόλογος τους, ο οποίος διατηρεί πλήρη δικαιώματα ψήφου έως ότου αποχωρήσει η Μ.Βρετανία από την ΕΕ, θα επεξεργαστούν τις γαλλογερμανικές προτάσεις με απώτερο στόχο να υπάρξει μια τελική στρατηγική, ικανή να εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Η Βρετανία, διαχρονικά αντίθετη, εμμένει στο ότι τα σχέδια αυτά δεν πρέπει να αποδυναμώσουν το NATO, θέση με την οποία συμπλέουν η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής.
Προτάσεις όπως η από κοινού χρήση εθνικών πόρων, η εμβάθυνση της συνεργασίας σε ευρωπαϊκές αποστολές και η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατηγείου αναδεικνύονται στον πιο απτό τρόπο που οι κυβερνήσεις σκοπεύουν να προωθήσουν μια ισχυρότερη ολοκλήρωση στο πεδίο της άμυνας μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.
Οι ιδέες αυτές χρονολογούνται από τα τέλη του 1990.
Το γαλλογερμανικό σχέδιο αποσκοπεί να ενισχύσει τις δυνατότητες της ΕΕ για την ανάληψη δράσης χωρίς να χρειάζεται η βοήθεια των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση κρίσεων και προκλήσεων στα σύνορά της, από κράτη υπό διάλυση ως την επιθετικότερη πολιτική της Ρωσίας.
«Η πρωτοβουλία είναι σχεδιασμένη για μια ισχυρή Ευρώπη», υπογράμμισε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία τόνισε ότι «η Ευρώπη επιθυμεί επίσης να έχει καλές σχέσεις με τη Βρετανία στο μέλλον, ειδικά στο πεδίο της άμυνας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει επίσης την πρόταση να εκδίδονται κοινά ομόλογα για την άμυνα, ώστε να αντλούνται κεφάλαια για έρευνα και ανάπτυξη.
Bookmark and Share