Ψυχροπολεμικό κλίμα στη Βαλτική - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Ψυχροπολεμικό κλίμα στη Βαλτική


  • Επιπλέον 4.000 στρατιώτες επιστρατεύει το ΝΑΤΟ.

Την ενίσχυση των συνόρων των χωρών του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία στην περιοχή της Βαλτικής ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος, Petr Pavel, σημειώνοντας ότι...μέχρι τον Μάιο του 2017 θα έχουν αναπτυχθεί επιπλέον 4.000 στρατιώτες, τόσο «αμυντικού» όσο και «μαχητικού» χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα, η εν λόγω ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της συνάντησης που είχαν οι στρατιωτικοί ηγέτες της Συμμαχίας στο Σπλιτ της Κροατίας κατά το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τον Pavel να υπογραμμίζει ότι η σχετική κίνηση θα πραγματοποιηθεί σταδιακά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του ερχόμενου έτους.
«Με αυτές τις τέσσερις ομάδες κρούσεις δεν μιλάμε απλά για μία παρουσία μας στην περιοχή, αλλά και για μία ενδεχόμενη μετατροπή σε μαχητική δύναμη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Pavel, τονίζοντας ότι «οι κανόνες θα είναι διαφοροποιημένοι».
Αναλυτικότερα, οι στρατιώτες θα εγκατασταθούν στην Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία, χώρες οι οποίες ανησυχούν ιδιαίτερα για την έντονη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας κοντά στα σύνορά τους.
«Υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους θα εργαστούμε», δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι λαμβάνουμε συντονισμένες προσπάθειες οι οποίες θα στοχεύουν σε κοινή κατεύθυνση».
«Επιθυμούμε όλα τα μέλη της Συμμαχίας να προσεγγίσουμε τη Ρωσία από θέση ισχύος», υπογράμμισε ο Pavel, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να στείλει σαφές μήνυμα προς τη Μόσχα ότι το ΝΑΤΟ δε θα διατηρήσει παθητική στάση εάν βλέπει αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.
Bookmark and Share