Μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από κινδύνους που απορρέουν λόγω των προσφυγικών ροών, ζητούν τρεις ιατρικοί σύλλογοι - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από κινδύνους που απορρέουν λόγω των προσφυγικών ροών, ζητούν τρεις ιατρικοί σύλλογοι

  • Καμία απάντηση απ΄το υπουργείο Υγείας..

Τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας ζητούν από το υπουργείο Υγείας, οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, οι οποίοι καταγγέλλουν...σοβαρές παραλείψεις στην προστασία των πολιτών από μεταδοτικές ασθένειες.

Σε συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι των τριών ιατρικών συλλόγων, παρουσία του δημάρχου Λαγκαδά, συζήτησαν εκτενώς τα προβλήματα που ανέκυψαν σχετικά με την πρόληψη των κρουσμάτων ελονοσίας και τους κινδύνους που απορρέουν από τις προσφυγικές ροές.

Ειδικότερα, οι κ.κ. Γιώργος Πατούλης, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και Νικόλαος Πλατανησιώτης άκουσαν από τον δήμαρχο Λαγκαδά Ιωάννη Αναστασιάδη, τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο δήμος με την πρόληψη των κρουσμάτων ελονοσίας στην περιοχή. Επίσης, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα κρούσματα ηπατίτιδας Α που παρουσιάζουν αυξητική τάση, μετά την εξάντληση των σχετικών εμβολίων.

«Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά αισθανόμαστε την ανάγκη να επισημάνουμε δημόσια τα κενά και τις παραλείψεις σε θέματα δημόσιας υγείας και προληπτικής ιατρικής τα οποία καθώς σχετίζονται με πληθυσμούς που εισέρχονται στη χώρα υπό το καθεστώς βίας, δημιουργούν έντονη ανησυχία στην κοινή γνώμη. Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι έλληνες πολίτες ασχολήθηκαν κατ’ επανάληψη με την πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών που έχουν από δεκαετίες εκριζωθεί, πυροδοτώντας ενίοτε και εντάσεις σε τοπικές κοινωνίες. Οι μεταδοτικές νόσοι που υφίστανται σε χώρες από τις οποίες στην Ελλάδα φτάνουν πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να σταματούν στα σύνορα της χώρας μας» αναφέρει κοινή ανακοίνωση των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά.

Οι επιστημονικοί φορείς ζητούν την κατάρτιση ενός υποχρεωτικού προγράμματος εμβολιαστικής πολιτικής και καταγραφής των εμβολιασμών για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα, που θα εκτελείται κατά την άφιξη τους οπότε και θα πρέπει να εφοδιάζονται όλοι με αντίστοιχο βιβλιάριο.

«Οι εμβολιασμοί που γίνονται σήμερα στους καταυλισμούς ανάλογα με την διαθεσιμότητα εμβολίων, παρά την προφανή χρησιμότητα τους, δεν αποτελούν τον ενδεδειγμένο τρόπο. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι πληροφορίες του ΠΟΥ για τις μεταδοτικές νόσους που υφίστανται στις διάφορες χώρες προέλευσης για να εκπονηθεί ανάλογο πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να εκτελείται από όλους όσους προσφέρουν εθελοντικά υπηρεσίες στους πληθυσμούς αυτούς υπό την παρακολούθηση του Υπουργείου» υποστηρίζουν

Προτείνουν ακόμα, συγκεκριμένοι πληθυσμοί προσφύγων και μεταναστών ανάλογα με την προέλευση τους να υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις για τον εντοπισμό τυχόν κρουσμάτων πριν την εκδήλωση νόσων.

Αναφορικά δε με τα κρούσματα ελονοσίας στο Δήμο Λαγκαδά οι τρεις Ιατρικοί Σύλλογοι επισημαίνουν ότι «είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει ακόμα απάντηση προς την επιστολή του Δημάρχου. Επιπλέον, θα πρέπει να εκπονηθεί και πρόγραμμα εμβολιασμού για όλους όσους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους προσφυγικούς καταυλισμούς και για τις τοπικές κοινωνίες που έρχονται σε επαφή. Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει αλλάζοντας ύφος, να εργαστεί με σοβαρότητα, σαφήνεια και διαφάνεια προς την κατεύθυνση αυτή, εγκαταλείποντας τη σημερινή τακτική 'πολιτικής' διαχείρισης προβλήματος».

Τέλος, καθώς η παραμονή των πληθυσμών παρατείνεται, σημειώνουν ότι προκύπτει και η ανάγκη δημιουργίας μόνιμων αποχετευτικών συστημάτων και λουτήρων καθώς η χρήση χημικών τουαλετών για μεγάλα χρονικά διαστήματα συνιστά σπατάλη.
Bookmark and Share