Ηχηρά καμπανάκια στην Ελλάδα από Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Ηχηρά καμπανάκια στην Ελλάδα από Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ

  • Το στίγμα των προθέσεων των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών απέναντι στη καταβολή της επόμενης δόσης για την Ελλάδα έδωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup αλλά και ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

«Πρώτα η υλοποίηση των... συμφωνηθέντων και μετά η πληρωμή προς την Ελλάδα», ξεκαθάρισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ο οποίος είπε ότι «δεν είναι παράξενο» η Ελλάδα να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της στο τέλος του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος.
Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι υποχρεώσεις θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα από την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας όμως πως «Υπάρχει ακόμα χρόνος για την Ελλάδα».
Τόνισε ακόμη ότι το Βερολίνο αναμένει την έκθεση των θεσμών για την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα πρέπει να ανεβάσει ρυθμούς και να εφαρμόσει με μεγαλύτερη ταχύτητα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», για την εκταμίευση της υποδόσης τω 2,8 δισ. ευρώ, τόνισε ο πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση.
Όσον αφορά το Brexit​, κάλεσε το Λονδίνο να ξεκινήσει τις διαδικασίες εξόδου από την Ε.Ε. και προειδοποίησε ότι από το «διαζύγιο» μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε., ο μεγάλος χαμένος θα είναι η βρετανική οικονομία.
Σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομία και τις αναφορές περί δημοσιονομικής «χαλάρωσης», ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε «πρόωρη» κάθε σχετική συζήτηση.
Λίγο νωρίτερα ο οικοδεσπότης του σημερινού Eurogroup, υπ. Οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Κάζιμιρ δήλωνε πως «η Ελλάδα έχει κάνει πολλά αλλά απομένουν πολλά περισσότερα». Ο ίδιος αρκέστηκε να αναφέρει το πρόγραμμα των σημερινών συζητήσεων τόσο στο Eurogroup όσο και στο Ecofin που θα ακολουθήσει.
«Το καλοκαίρι τελείωσε και πρέπει να μιλήσουμε για πολλά ανοικτά θέματα», δήλωσε ο κ. Κάζιμιρ. «Περιμένω να συζητήσουμε την κατάσταση των δαπανών. Έπειτα θα γίνει ενημέρωση για την Ελλάδα. Στην Αθήνα έχουν κάνει πολλά όμως απομένουν πολλά περισσότερα. Επίσης θα ενημερωθούμε για την Ισπανία και την Πορτογαλία και τις θέσεις των δύο κυβερνήσεων για τη δημοσιονομική τους προσαρμογή».
Σε ότι αφορά το Ecofin ο κ. Κάζιμιρ επιβεβαίωσε εμμέσως ότι στις σημερινές συζητήσεις θα τεθεί επί τάπητος τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου στα πρότυπα του ΔΝΤ. «Θα συζητήσουμε τη δημιουργία μίας εργαλειοθήκης για την αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών κρίσεων», σημείωσε προσθέτοντας πως τα φορολογικά θέματα θα αποτελέσουν επίσης αντικείμενο της συνεδρίασης του Ecofin.
Από τη πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομιών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, η χώρα του οποίου βρίσκεται σε μια νομική διαμάχη με την Ευρωπαική Επιτροπή έπειτα από την απόφαση της τελευταίας για απόδοση των φόρων εισοδήματος που αναλογούν στην Ιρλανδία από την Apple, ύψους 13 δις. ευρώ, ξεκαθάρισε την αντίθεση του με τις αποφάσεις και για άλλη μια φορά δήλωσε πως θα κινηθεί νομικά μαζί με την Apple.
Αφού ανέλυσε γιατί η Ιρλανδία βρίσκεται «στο μέτωπο της μάχης κατά της φοροδιαφυγής» και τα μέτρα που έχει λάβει για να την καταπολεμήσει, ο Μάικλ Νούναν είπε πως δεν συμφωνεί με τις τοποθετήσεις του Πίερ Μοσκοβισί νωρίτερα και πως η πρόοδος για κοινή αντιμετώπηση της φοροδιαφυγής στην Ευρώπη είναι «πολύ μικρή».
Ερωτηθείς για τη χώρα μας δήλωσε πως «περιμένω να γίνει σήμερα μία επίσημη ενημέρωση για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος απ' όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Δεν περιμένω ότι θα ληφθεί κάποια μεγάλη απόφαση. Εύχομαι στην Ελλάδα να καταφέρει να ανακάμψει και οι προσπάθειες να αποδώσουν. Ξέρω ότι είχαν ένα καλό τουριστικά καλοκαίρι. Τους εύχομαι να συνεχίσουν στο δρόμο προς την ανάκαμψη».
Ερωτηθείς για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, είπε ότι απλά ξέρει γι αυτό από τις εφημερίδες και ότι δεν γνωρίζει τα στοιχεία της υπόθεσης.
Στο κτίριο εισήλθε ήδη ο υπ. Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν. Λίγο αργότερα ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν και ο Μάριο Ντράγκι έστησαν «πηγαδάκι» συζητώντας ενδεχομένως για το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας το οποίο βρίσκεται υπό πίεση.
Κατά την είσοδο του στην αίθουσα της συνεδρίασης ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να χαιρετήσει τον ομόλογο του της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν στρατιωτικά.
Bookmark and Share