Έπεσαν και τον Αύγουστο τα έσοδα του προϋπολογισμού. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Έπεσαν και τον Αύγουστο τα έσοδα του προϋπολογισμού.

  • Η κυβέρνηση «κόβει» το ΠΔΕ.

Συνεχίζουν την πτωτική πορεία τους τα έσοδα του προϋπολογισμού για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες τα φορολογικά έσοδα παρουσίασαν μείωση μεγαλύτερη των... 70 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο και μαζί με την υστέρηση του Ιουλίου η «μαύρη τρύπα» προσεγγίζει τα 450 εκατ. ευρώ. Οι δεκάδες φόροι που επιβλήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια δεν φαίνεται ότι επαρκούν για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού και αυτό καθώς οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις έχουν εξαντληθεί. Άλλωστε τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν μείωση της καταναλωτικής δαπάνης είναι ενδεικτικά για το τι πρόκειται να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η κόπωση που παρατηρείται στα έσοδα είναι συγκυριακή και σημειώνουν ότι εφόσον είχε καταβληθεί κανονικά η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ τον Αύγουστο, τότε τα έσοδα θα παρουσίαζαν αύξηση. Πάντως δεν υπάρχει καμία απάντηση από πλευράς οικονομικού επιτελείου για το γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτη την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Ενδεχομένως να συνέβαινε το ίδιο ακριβώς και με τον ΕΝΦΙΑ.

Σε κάθε περίπτωση αναλυτές εκτιμούν ότι τα έσοδα στο τέλος του έτους θα αποκλίνουν από τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση, κάτι που διαπιστώνει κανείς από όλους τους μακροοικονομικούς δείκτες.

Βέβαια, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανησυχεί και κάνει λόγο για υπερεκτέλεση του προϋπολογισμού. Πως θα επιτευχθεί αυτό; Από την συγκράτηση των δαπανών. Σε θεωρητική βάση η στόχευση αυτή είναι σωστή. Όμως η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά θα κόψει χρήματα από τις επενδύσεις. Δηλαδή θα περιορίσει σημαντικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού στο επτάμηνο του έτους οι δαπάνες του ΠΔΕ ήταν μειωμένα κατά 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί. Συγκεκριμένα, είχαν διαμορφωθεί στα 1,7 δις. ευρώ από 2,6 δις. ευρώ που θα έπρεπε να διαμορφωθούν. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του έτους το ΠΔΕ θ συρρικνωθεί κατά 1,5 δις. ευρώ με τάσεις για 2 δις. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση οι δαπάνες για επενδύσεις θα ανέλθουν στα 5.25 δις. ευρώ, ενώ στην χειρότερη στα 4,75 δις, ευρώ.

Η κυβέρνηση ακολουθεί για μία ακόμη φορά την εύκολη λύση (τις προηγούμενες φορές αυξήθηκαν οι φόροι) της μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αντί να προσπαθήσει να μικρύνει ή να εξορθολογήσει τις κρατικές δαπάνες και την κρατική σπατάλη.

Ωστόσο, η υπερεκτέλεση του προϋπολογισμού δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν η κυβέρνηση δεν πάγωνε και τις επιστροφές φόρου στις επιχειρήσεις. Το ποσό που χρωστά προσεγγίζει το 1 δις. ευρώ και όπως όλα δείχνουν το νούμερο αυτό θα υφίσταται μέχρι και το τέλος του έτους καθώς υποβάλλονται διαρκώς αιτήσεις από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για επιστροφές φόρου.
Bookmark and Share