Καταρρέει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Καταρρέει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

  • Εκτεθειμένη η κυβέρνηση
  • Βροχή πέφτουν οι ομολογίες


Σε ναυάγιο φαίνεται πως καταλήγει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, ο διαγωνισμός στον οποίο βάσισε την ομιλία του στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας δεδομένου ότι δεν είχε άλλη... πηγή υποσχέσεων.
Η διαδικασία της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών κλυδωνίζεται καθώς από τις ομολογίες βουλευτών και τις ερμηνείες νομικών προκύπτει ότι τα κενά που εντοπίζονται ανοίγουν θέμα ανατροπής του διαγωνισμού.
Αρχικά, η ομολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Τσίρκα (ο οποίος πολλές φορές βρίσκεται στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα στις επαφές του στην περιφέρεια) στην τηλεόραση του Σκάι ότι δεν έγινε ουσιαστική εξέταση των δηλώσεων πόθεν έσχες των υποψήφιων καναλαρχών.
Δεύτερον, σύμφωνα με Συνταγματολόγους, είναι εσφαλμένη λογική ο εκ των υστέρων έλεγχος των πόθεν έσχες των υπερθεματιστών.
Τρίτον, αγνοήθηκε τελείως η Ειδική Ανεξάρτητη Αρχή Καταπολέμησης Διαφθοράς καθώς ο έλεγχος θα γίνει από την επιτροπή που επιμελήθηκε γενικά τη δημοπρασία.
Τέταρτον, ακόμα και εάν η υπόθεση Καλογρίτσα δεν έχει αίσιο τέλος, τότε η διαδικασία θα μπορεί να αμφισβητηθεί νομικά, καθώς ενδέχεται να μην αρκεί η αντικατάσταση του από τον πρώτο επιλαχόντα (Ιβάν Σαββίδης) καθώς η διαδικασία θα εκπέσει.
Κι αυτό γιατί, ο απορριφθείς υπερθεματιστής θα έχει στρεβλώσει όλη τη δημοπράτηση.
Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονος προβληματισμός.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η επιστροφή του Νίκου Παππά από το εξωτερικό.

Αέρας τα 246 εκατ. ευρώ

Τα περιβόητα 246 εκατ. ευρώ που μάζεψε η κυβέρνηση και στα οποία έχει βασίσει το τρέχον αφήγημα της φαίνεται πως θα εξανεμιστούν, καθώς είναι εμφανές ο διαγωνισμός έχει πολλά ανοιχτά σημεία, κάτι στο οποίο κανείς δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια.
Που να κοιτάξει κανείς;
Στα πόθεν έσχες (σσ. σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός του κ. Καλογρίτσα, πρόβλημα υπάρχει και σε ακόμα δυο περιπτώσεις);
Στις καταγγελίες περί ύπαρξης ενός «λαγού» κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, με μόνο στόχο την άνοδο του τιμήματος;
Στα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και επιβεβαιώνουν τα περί διακριτικής μεταχείρισης της οικογένειας Καλογρίτσα;

Ο ρόλος της Δικαιοσύνης

Δεν μπορεί λοιπόν παρά όλα αυτά να περάσουν από το μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης.
Εξάλλου, στις 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται η διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα κρίνει εάν είναι συνταγματικός και νόμιμος ο τρόπος χορήγησης των τεσσάρων αδειών των τηλεοπτικών σταθμών.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου θα κρίνει τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV), καθώς και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.
Στην περίπτωση που το ΣτΕ διαπιστώσει την αντισυνταγματικότητα του διαγωνισμού, τότε η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με την… κατάρρευση, καθώς θα επιβαρυνθεί η ήδη επιβαρημένη θέση της.
Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση -η πρώτη φορά Αριστερά- θα καρπωθεί ακόμα μια μεγάλη ήττα (μετά το τρίτο μνημόνιο, τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, τις περικοπές στις συντάξεις, την αύξηση του ΦΠΑ κλπ), αφού προηγουμένως βέβαια θα έχει κάψει το χαρτί του «ηθικού πλεονεκτήματος», το χαρτί της «πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής» αλλά και το χαρτί της κάθαρσης στο τηλεοπτικό τοπίο.
Γιατί πως μπορείς να «καθαρίσεις» ένα τηλεοπτικό τοπίο όταν επιτρέπεις (παρά τις ενστάσεις και τα προβληματικά πόθεν έσχες) να αδειοδοτείται ο κ. Καλογρίτσας;
Πως μπορείς να μιλάς για σπάσιμο του «τριγώνου της διαπλοκής» όταν αδειοδοτείται επιχειρηματίας, ο οποίος έχει ανοιχτές υποθέσεις με τη Δικαιοσύνη;
Πως σπάει αυτό το «τρίγωνο της διαπλοκής» όταν όπως αποκαλύπτεται ο κ. Καλογρίτσας έχει πάρει τους τελευταίους 20 μήνες (από το 2015 και μετά, όταν δηλ. ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ) δάνεια 77,6 εκατ. ευρώ από την Attica Bank;
Πως μια κυβέρνηση μπορεί να διαλαλεί ότι πατάσσει τη διαφθορά, όταν ο κ. Καλογρίτσας πρόκειται να καλύψει το ποσό για την αγορά της τηλεοπτικής άδειας (52,6 εκατ. ευρώ) μέσω τραπέζης με εγγύηση ένα αγροτεμάχιο-βοσκοτόπι στην Ιθάκη, το οποίο όχι μόνο εμφανίζεται να ανήκει σε άλλον αλλά και ότι είναι «δεσμευμένο» από άλλη τράπεζα;
Bookmark and Share