Ομπάμα: Στα χέρια της Ρωσίας το κλειδί για συμφωνία στη Συρία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Ομπάμα: Στα χέρια της Ρωσίας το κλειδί για συμφωνία στη Συρία

  • Το κλειδί για την όποια συμφωνία στη Συρία βρίσκεται στις συνομιλίες με τη Ρωσία τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, για να προσθέσει ωστόσο ευθύς αμέσως ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές είναι πολύ δύσκολες, καθώς σοβαρές διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα. 


Σαφώς πιο αισιόδοξο, εν όψει της...  συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ - Ρωσίας τη Δευτέρα, στο περιθώριο της Συνόδου της G20, εμφανίζεται το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται από καιρό να βρουν τρόπο ώστε να τερματιστούν οι συγκρούσεις στη Συρία και να βελτιωθεί η ανθρωπιστική αρωγή. Θα είναι ωστόσο δύσκολο να προχωρήσουν στην επόμενη φάση αν δεν υπάρξει συμμετοχή από τη Ρωσία, δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Χανγκτζόου, στην Ανατολική Κίνα, όπου βρίσκονται παγκόσμιοι ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής της G20.

Λίγο νωρίτερα ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε δηλώσει από τη Χανγκτζόου πως οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία με τη Ρωσία για τη Συρία, όμως μένουν να επιλυθούν μερικά θέματα.

«Μια συμφωνία μπορεί να ανακοινωθεί ακόμη και αργότερα σήμερα», δήλωσε ο αξιωματούχος στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20.

«Βρισκόμαστε κοντά σε μια συμφωνία. Όμως η τέχνη της διπλωματίας απαιτεί χρόνο για την εφαρμογή της. Δεν μπορώ να σας πω το πότε θα επιτευχθεί και θα ανακοινωθεί. Νομίζω ότι δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι οι συνομιλίες θα καταρρεύσουν», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Μέχρι να θέσουμε τον τελευταίο λίθο δεν θα μπορούμε να πούμε ότι έχει επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Παρόμοιο μήνυμα είχε περάσει την Παρασκευή και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. «Βρισκόμαστε στην σωστή κατεύθυνση. Δεν αποκλείω στο εγγύς μέλλον να συμφωνήσουμε πάνω σε κάτι και να δείξουμε τη συμφωνία αυτή στην παγκόσμια κοινότητα», δήλωνε στο πρακτορείο Bloomberg ο ρώσος πρόεδρος λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου, σημειώνοντας και ο ίδιος ότι σε κάθε περίπτωση πρόκειται για πολύ δύσκολες συνομιλίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, από το Χαντζόου της Κίνας όπου βρίσκεται, δήλωσε ότι θα συναντηθεί αύριο με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της Συνόδου της G20, ώστε να συζητήσουν τις εναπομείνασες διαφορές τους στο ζήτημα της Συρίας.
«Όλοι ξέρουν πόσο περίπλοκο είναι αυτό το θέμα, λόγω των πολλών διαφορετικών δυνάμεων που εμπλέκονται. Κατά συνέπεια, αποφασίσαμε να συναντηθούμε αύριο για να δούμε αν μπορούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας σε ένα-δυο ζητήματα», εξήγησε.

«Απομένουν ακόμη δυο δύσκολα θέματα τα οποία πρέπει να επεξεργαστούμε», επισήμανε, χωρίς να διευκρινίσει όμως ποια είναι τα «αγκάθια» που εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας.
Bookmark and Share