Τεράστιες οι ελλείψεις στη μονάδα νεφροπαθών στο ΑΧΕΠΑ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Τεράστιες οι ελλείψεις στη μονάδα νεφροπαθών στο ΑΧΕΠΑ

  • Χαλασμένα τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης.

Σεντόνια, κουβέρτες, γάζες, αυτοκόλλητα και άλλα υλικά φέρνουν κάθε φορά από το σπίτι τους οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στο...ΑΧΕΠΑ. Επίσης, περίπου τα μισά μηχανήματα τίθενται συχνά εκτός λειτουργίας διαταράσσοντας σημαντικά τη ροή των αιμοκαθάρσεων και των ιατρικών υπηρεσιών που παρέχονται στους νεφροπαθείς.

Τις παραπάνω επισημάνσεις κάνουν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Νεφροπαθών Νομού Θεσσαλονίκης σε επιστολή τους προς τον διοικητή του Νοσοκομείου. «Στο ΑΧΕΠΑ συμβαίνουν ασύλληπτες για τον κοινό νου καταστάσεις» τονίζουν σε σημείο της επιστολής τους.

Οπως αναφέρουν, το ΑΧΕΠΑ αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα νοσοκομεία για την επιβίωση των νεφροπαθών στη Β. Ελλάδα. Οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και οι ανάγκες σε εκσυγχρονισμό των υποδομών του νοσοκομείου είναι πάρα πολύ μεγάλες.

Χαλασμένα μηχανήματα αιμοκάθαρσης

Τα τελευταία δύο χρόνια περίπου τα μισά μηχανήματα αιμοκάθαρσης της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού είναι συχνά εκτός λειτουργίας διαταράσσοντας σημαντικά τη ροή των αιμοκαθάρσεων και των ιατρικών υπηρεσιών που παρέχονται στους νεφροπαθείς.

Ανθρώπινο δυναμικό

Σύμφωνα με τον νόμο, η αναλογία νοσηλευτών - αιμοκαθαρόμενων είναι ένα προς τρία. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και η Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης του ΑΧΕΠΑ έχουν 22 νοσηλευτές, τρεις εκ των οποίων ασκούν διοικητικό και γραμματειακό έργο. Οι ασθενείς στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού ήταν 65 και σήμερα 52, ενώ οι ασθενείς στην Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης ήταν 15 και σήμερα 43. Ως εκ τούτου είναι απαραίτητη η άμεση ενίσχυση των δύο μονάδων με νοσηλευτικό προσωπικό για να σταματήσει η «διαρροή» ασθενών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Στο νοσοκομείο δε παρατηρείται και το εξής μοναδικό φαινόμενο: νοσηλευτές φεύγουν από τη Μονάδα Αιμοκάθαρσης προκειμένου να μεταβούν σε άλλες κλινικές, ακόμη και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, για να κάνουν σε ασθενείς αιμοκάθαρση με φορητά μηχανήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της Μονάδας Νεφρού και τη μεταφορά των αιμοκαθαρόμενων στον ιδιωτικό τομέα.

Υγειονομικό υλικό και ξενοδοχειακή υποδομή

Λόγω αναλώσιμων και άλλων υλικών οι αιμοκαθαρόμενοι φέρνουν από τα σπίτια τους σεντόνια, κουβέρτες, γάζες, αυτοκόλλητα κ.ά. Επίσης παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στην προμήθεια απαραίτητων υλικών για την αιμοκάθαρση όπως οι γραμμές, τα φίλτρα αιμοκάθαρσης και ιδιαίτερα της μεθόδου on line αιμοδιαδιήθησης, οι καθετήρες κ.ά. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου κρίνουν απαραίτητη την αναβάθμιση του εξοπλισμού για την αιμοκάθαρση με κύριο ζήτημα την άμεση αντικατάσταση των ειδικών πολυθρόνων, αρκετές από τις οποίες είναι ακατάλληλες, με αποτέλεσμα να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους αιμοκαθαρόμενους.

Επίσης οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Νεφροπαθών Β. Ελλάδος εκφράζουν την ανάγκη δημιουργίας νεφρολογικής κλινικής ή αυτοτελούς τομέα στην Παθολογική.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν μερικά από τα προβλήματα που δημιουργεί η χωροταξία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και της Παθολογικής Κλινικής:
n Μη ύπαρξη ξεχωριστών θαλάμων για τη νοσηλεία των αιμοκαθαρόμενων ή μεταμοσχευμένων ασθενών στην Παθολογική. Υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς λοιμώξεων στους νοσηλευόμενους νεφροπαθείς.
n Η απόσταση Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και Α' Παθολογικής Κλινικής είναι πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα οι ασθενείς κατά τη μεταφορά τους μέσα από τούνελ να εκτίθενται σε κινδύνους.
n Υπάρχει πρόβλημα στη μεταφορά των ασθενών για αιμοκάθαρση και διαγνωστικές εξετάσεις ελλείψει τραυματιοφορέων.
πηγή Το Βήμα
Bookmark and Share