Αποστάσεις Τσίπρα από Καλογρίτσα, αιχμές σε Στουρνάρα και νέες δεσμεύσεις για πάγωμα οφειλών σε ΟΑΕΕ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Αποστάσεις Τσίπρα από Καλογρίτσα, αιχμές σε Στουρνάρα και νέες δεσμεύσεις για πάγωμα οφειλών σε ΟΑΕΕ

  • Επανέφερε το γνωστό τρικ που ...γοητεύει τα αυτιά του κάθε ψηφοφόρου του ΣΥΡΙΖΑ: "Οι ολιγάρχες συνασπίζονται κόντρα στο κόμμα μας"!
  • Με εμφανή εκνευρισμό "άδειασε" και τον Γ. Δραγασάκη για το θέμα του χρέους.


Λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο Αλέξης Τσίπρας σήμερ ατο πρωί από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η... οποία συνεδριάζει ενόψει του Συνεδρίου του Κόμματος, έπιασε ξανά το "μαστίγιο μαζί με το καρότο" για τον Διοικητή της ΤτΕ, επιβεβαιώνοντας ότι η συγκατοίκηση των δύο παραμένει ένα ζήτημα εξαιρετικά εύθραυστων ισορροπιών. Και παρά το "αλαλούμ" με τις δηλώσεις Δραγασάκη για τον (εφικτό) οδικό χάρτη της διευθέτησης του χρέους, επέμεινε ότι "βρισκόμαστε πολύ κοντά σε εξελίξεις" επ' αυτού του ζητήματος.
Ο πρωθυπουργός, με εμφανή εκνευρισμό (για δεύτερη συνεχή Κυριακή μετά την εμφάνισή του στη ΔΕΘ), μίλησε (ξανά) για συμφέροντα που έχουν συνασπιστεί προκειμένου να "ρίξουν" την Κυβέρνηση, άφησε αιχμές για "ενόχληση" που έχει προκαλέσει η δικαστική έρευνα που διενεργείται για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠNΟ στην εταιρεία της συζύγου του διοικητή της ΤτΕ, επανέλαβε παρά την εμπλοκή με την Τρόικα τη δέσμευσή του για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΟΑΕΕ και πήρε ξεκάθαρες αποστάσεις από τα... βοσκοτόπια του προσωρινού υπερθεματιστή, Καλογρίτσα, τα οποία έχουν προκαλέσει σάλο αντιδράσεων ακόμη και σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο.
Προφανώς, η εξέλιξη αυτή δεν είναι άσχετη με τη χθεσινή συνάντηση του τόσο με τον Διοικητή της ΤτΕ , ο οποίος εξερχόμενος του Μαξίμου δήλωσε ότι τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής θα περάσουν από το κόσκινο της Δικαιοσύνης αλλά και της βραδινής επίσκεψης Καμμένου στην Ηρώδου Αττικού. Οι ενστάσεις του συγκυβερνήτη του κ. Τσίπρα για τον κ. Καλογρίτσα άλλωστε "εικονογραφήθηκαν" και σε βιτριολική ανάρτησή του στο twitter.
Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός, επιστράτευσε (το πάγιο τρικ) περί των κακών ολιγαρχών (τους οποίους ταυτίζει με τη Ν.Δ) που επιβουλεύονται τον κυβερνητικό βίο, ενώ επιτέθηκε μετωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ισχυριζόμενος πως οι μειώσεις φόρων που εξήγγειλε θα βασίζονται στη διάλυση του κοινωνικού κράτους.

Σταχυολογώντας την ομιλία του, είπε:


*Συγκρουόμαστε με το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο έχουμε τη διάθεση να σπάσουμε αυγά.

*Βρισκόμαστε σε τομή όπως τις μέρες του Δημοψηφίσματος. Όλες οι δυνάμεις της παλιάς Ελλάδας έχουν συμμαχήσει απέναντί μας. Οι ολιγάρχες και το παλιό σύστημα έχουν καταλάβει ότι δεν θα είναι παρένθεση αυτή η κυβέρνηση.

*Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν είναι ο παρίας της Ε.Ε. Η οικονομία δείχνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Ανακάμπτουμε δίχως να αποδεχόμαστε ως μοίρα τη λεηλασία της κοινωνίας. Βγάζουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια παρά τις παράλογες πολλές φορές απαιτήσεις των δανειστών.

*Ο ελληνικός λαός που προφανώς δεν πλέει σε πελάγη ευτυχίας που είμαστε αναγκασμένοι να υλοποιούμε συμφωνία προσαρμογής. Βλέπει στην πράξη την έννοια μας για την προστασία των αδύναμων. Καταλαβαίνει ότι όταν λέγαμε πως επιτέλους ο νόμος θα εφαρμοστεί το εννοούσαμε.

*Τελείωσαν η διαπλοκή και η προστασία κάποιων μεγαλόσχημων. Από δω και πέρα ο νόμος θα ισχύει για όλους. Νιώθουν άβολα που η δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της χωρίς άνωθεν εντολές. Και νιώθουν τόσο άβολα που δεν μπορούν να κρατήσουν ούτε τα προσχήματα.
*Εξαπολύουν ψεύδη για την πορεία της οικονομίας, των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, για το χρέος, για τον διαγωνισμό για τις άδειες.

*Συνάντησα τον Διοικητή της ΤτΕ. Απάντησε ο ίδιος στις συκοφαντίες της Ν.Δ. αναγνώρισε ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Οι σχέσεις της κυβέρνησης με την ΤτΕ οφείλουν να κινούνται στο θεσμικό της πλαίσιο και να προστατεύουν την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος κι αυτό σήμερα είναι κρισιμότατο γιατί η οικονομία δείχνει τροχια ανάκαμψης.

*Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς προχωρούν με τις συνήθεις δυσκολίες αλλά προχωρούν. Όχι μόνο θα τελειώσουμε με τη δόση στο τέλος του μήνα αλλά θα γίνουν όσα δεσμευτήκαμε και κυρίως το πάγωμα των οφειλών σε ΟΑΕΕ.
*Οι συζητήσεις για το χρέος θα εξελιχθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του eurogroup και πολύ σύντομα θα έχουμε εξελίξεις που θα σημάνουν την αρχή του τέλους της Επιτροπείας.

Η* οικονομία είναι και ψυχολογία και πρωτοστατούν σε πρωτοφανή προπαγάνδα.

*Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές συχνότητες αποτέλεσε την πιο σημαντική τομή από τη μεταπολίτευση και μετά. Τα 246 εκατ. αποτέλεσαν την ταφόπλακα των επιχειρημάτων της διαπλοκής. Μέχρι και το τελευταίο ευρώ που θα βγει από τις τσέπες ισχυρών συμπολιτών μας θα πάει σε αυτούς που έχουν ανάγκες, στην ελληνική κοινωνία.

*Αν κάποιος από τους προσωρινούς υπερθεματιστές δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ή να δικαιολογήσει τα χρήματά του, θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο.

*10.000 προσλήψεις σε δημόσια νοσοκομεία και σχολεία.

2η αξιολόγηση

*Υπάρχει ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Έχει συμφωνία να καταρριφθούν στην πράξη οι μύθοι του νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Αυτή η συνταγή προτάσσει το μοντέλο της πλήρους απορρύθμισης της εργασίας. Μιας κατάστασης διαρκούς ανασφάλειας. Αυτή εφαρμόστηκε, επεκτάθηκε και απέτυχε. Και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η ελληνική οικονομία έγινε πιο ανταγωνιστική. Η αύξηση των μισθών είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης.

*Βρισκόμαστε προ των πυλών της ανάπτυξης αλλά πρέπει να έχει όφελος για εργαζόμενους, αγορά, ασφαλιστικό σύστημα, επιχειρήσεις.


Μητσοτάκης

*Δεν εξήγγειλε μόνο πράγματα που δεν γίνονται αλλά εξήγγειλε πράγματα επικίνδυνα και για την οικονομία και για την κοινωνία.
*Το 2014 παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα με δύο σκέλη: Δημοσιονομικό και Θεσμικές αλλαγές. Το δεύτερο σκέλος έχει υλοποιηθεί σχεδόν στο σύνολό του.
Στο δημοσιονομικό σκέλος δεν τα καταφέραμε. Όχι γιατί κοροϊδέψαμε κανέναν. Δώσαμε την πιο σκληρή μάχη που έχει δώσει ποτέ κυβέρνηση. Και δώσαμε τη μάχη για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το δημοσιονομικό σκέλος. Δεν καταφέραμε μηδενικά πλεονάσματα. Ο κ. Μητσοτάκης τι ακριβώς έκανε; Είπε εγώ θα μειώσω 3,5 δις σχεδόν τους φόρους. Κι όχι μετά το 2018, αλλά άμεσα. Πώς; Επειδή είναι το καλό παιδί των δανειστών. Επειδή θα είναι διαρκώς ένα βήμα πιο μπροστά από τις πιο παράλογες σκέψεις των δανειστών.

*Είναι ωραία λύση να μειωθούν οι φόροι, σκοτώνοντας οικονομία και Παιδεία. Αφού είναι τόσο ωραία λύση γιατί δεν το κάνατε; Ο ΕΝΦΙΑ είναι εφεύρημα και δέσμευση του κ. Σαμαρά. Μόνο για το 1.9 δίνει απαντήσεις για το πού μπορούν να βρεθούν.

*Είπε ότι θα εξοικονομήσει 150 εκατ από τις προβλεπόμενες αυξήσεις. Δε μας είπε τι θα σημαίνει αυτό για δασκάλους, νοσηλευτές, πυροσβέστες, αστυνομικούς κλπ.
Πάνε και οι αναγκαίες προσλήψεις που αναγγείλαμε για νοσοκομεία και σχολεία που τις μετράγαμε μία μία και τις διαπραγματευτήκαμε.
Είπε 20 εκατ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών. Μήπως αυτό σημαίνει κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων;
Είπε 400 εκατ από κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ. Ποιες είναι οι δομές; Μήπως εννοεί την κατάργηση του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση; Όταν μιλάει για εκχωρήσεις στον ιδιωτικό τομέα μάλλον εννοεί τους εργολάβους με τους ενοικιαζόμενους υπαλλήλους.
Σκοπεύει να κόψει κάθε ρευστότητα στους μικρούς αγρότες.
Να μην ξεχάσω την εμμονή του για την ΕΡΤ προς όφελος των καναλαρχών στους οποίους θα επιστρέψει τα 250 εκατ.

*Αυτά τα ακραία μέτρα έχουν στόχο να δώσουν φοροελαφρύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης έχει σχέδιο να κόψει ό,τι μπορεί από το κοινωνικό κράτος για να δώσει ό,τι μπορεί στους κρατικοδίαιτους μεγάλους επιχειρηματίες.

*Περικοπές-απολύσεις- ξεπούλημα- απορρύθμιση. Αυτό είναι το τετράπτυχο του κ. Μητσοτάκη.

*Τον ευχαριστούμε θερμά για την χθεσινή του ομιλία γιατί θύμισε την καταστροφική πενταετία. Είναι κοινωνική αναγκαιότητα για να μην επιτρέψουμε ποτέ να γίνουν αυτές οι πολιτικές πράξη. Να μην επιστρέψει η χώρα μας στις πιο σκοτεινές μνημονιακές εποχές.

Συνέδριο

*Ιστορικό καθήκον η συζήτηση για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Πρέπει να δείξουμε μια εναλλακτική. Βρισκόμαστε απέναντι σε κρίσιμα ερωτήματα.

*Το καθήκον της πρώτης αριστερής κυβέρνησης να πυροδοτήσει εξελίξεις προς όφελος της εργατικής τάξης. Η Αριστερά να δίνει τον αγώνα με ταξική μεροληψία και όχι να δίνει μόνο μάχες αλλά να κερδίσει και τον πόλεμο. Σε αυτή την κατεύθυνση θα αγωνιστούμε για τον οριστικό τερματισμό της λιτότητας. Κάναμε συμβιβασμούς αλλά δεν πήγαμε πίσω από τον ιδρυτικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ για εδραίωση μιας άλλης Ευρώπης.

*Το περασμένο καλοκαίρι η Ελλάδα έγινε ο δέκτης της παγκόσμιας αλληλεγγύης ενάντια στον σπουδαίο αγώνα εναντίον της λιτότητας. Συνεχίζουμε να δίνουμε μάχες και πρωτοβουλίες: Βήμα συμπόρευσης των χωρών του ευρωπαικού Νότου.

*Οι επιδιώξεις μας βρίσκουν ευήκοα ώτα στην καρδιά της Ε.Ε. Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του Γιούνκερ. Δεν ξέρω αν θα υλοποιηθούν αλλά είναι σημαντικό ότι ειπώθηκαν. Ψάχνει να βρει διέξοδο στην ενίσχυση των επενδύσεων και της εργασίας. Ελπίζουμε να αποτελέσει παράδειγμα στους κόλπους της συντηρητικής Ε.Ε αλλά και σε κάποιους σοσιαλδημοκράτες κάποιοι από τους οποίους δεν είναι πιο μπροστά.


Στόχοι κομματικοί


*Παρουσίαση των θέσεων σε Ανοιχτές Συνελεύσεις. Να μιλάμε και να ακούμε την κριτική του κόσμου.
*Δημιουργία όρων συνδιαμόρφωσης και ενεργούς συμμετοχής ανθρώπων στην παραγωγική ανασυγκρότηση. Δε ζητάμε πιστοποιητικά αριστερών φρονημάτων.
*Μέριμνα τα καθημερινά ζητήματα. Όρος η αδιαμεσολάβητη επαφή με την κοινωνία
*Ενίσχυση της νεολαίας. Το κόμμα χρειάζεται συγκεκριμένη στρατηγική για τη νέα γενιά.
Bookmark and Share