Άλλη μια βιομηχανία αποσύρεται από το φρέσκο γάλα.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Άλλη μια βιομηχανία αποσύρεται από το φρέσκο γάλα..

  •  «Έχει γίνει ασύμφορο».




Άλλη μια βιομηχανία σταματά να διαθέτει στην ελληνική αγορά φρέσκο γάλα και πρόκειται για την... ΝΟΥΝΟΥ.

Η συγκεκριμένη βιομηχανία σταμάτησε από τις αρχές Σεπτεμβρίου την παραγωγή του φρέσκου γάλακτος «Εκλεκτό», το οποίο συλλεγόταν από μικρές φάρμες από όλη την Ελλάδα και βρισκόταν στα ράφια των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων λιανικής μέσα σε 24 ώρες όπως αναφέρει ιστοσελίδα

Μετά από την ΦΑΓΕ, ήρθε και η σειρά της Friesland­Campina, γνωστή σε εμάς ως ΝΟΥΝΟΥ, να αποσυρθεί από την αγορά του φρέσκου γάλακτος.

Ο λόγος ήταν ότι η δραστηριότητα της αυτή κρίθηκε από τα στελέχη της. ασύμφορη.

Σημειώνεται ότι και η Δέλτα, leader της αγοράς γάλακτος (κατέχει μερίδιο περί το 33% στην αγορά φρέσκου ελληνικού γάλακτος) απείλησε να κλείσει τα εργοστάσια της, πλην ενός, αυτό που βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου.

Σήμερα η Δέλτα έχει πέντε εργοστάσια, στο Ταύρο, στον Άγιο Στέφανο, στο Πλατύ Ημαθείας, στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης και στη Βίγλα Ολύμπου και φερόταν έτοιμη να βάλει λουκέτο στα τέσσερα εξ αυτών λόγω της τραγικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην αγορά γάλακτος.

Η Δέλτα είναι η εταιρία γάλακτος που χρησιμοποιεί σε συντριπτικό ποσοστό ελληνικό φρέσκο γάλα όταν άλλες εταιρίες του ανταγωνισμού είτε χρησιμοποιούν μερικώς ελληνικό γάλα είτε το εισάγουν από Βαλκανικές χώρες.

Μάλιστα απορροφά κάθε χρόνο περισσότερο από το 25%-26% της συνολικής ελληνικής παραγωγής γάλακτος, ποσοστό που την καθιστά τον μεγαλύτερο αγοραστή αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα, ενώ σε ορισμένες περιοχές απορροφά το 80% του φρέσκου γάλακτος.

Μόνο τα τελευταία 5 χρόνια, η εταιρεία διέθεσε πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ στους Έλληνες γαλακτοπαραγωγούς για την αγορά γάλακτος.

Η απόσυρση της ΝΟΥΝΟΥ από το φρέσκο γάλα έρχεται λίγο καιρό μετά την αντίστοιχη απόφαση της ΦΑΓΕ να αποσυρθεί από την εν λόγω αγορά, βγάζοντας στο σφυρί το εργοστάσιο της στο Αμύνταιο.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα όσα συμβαίνουν στην αγορά γάλακτος, έκρουσε προσφάτως ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δ. Καμπούρης ο οποίος τόνισε ότι ορισμένες γαλακτοβιομηχανίες βρίσκοντας εισαγόμενο φτηνό γάλα εγκαταλείπουν την εγχώρια παραγωγή και μεγάλες μονάδες κινδυνεύουν με ολοκληρωτική καταστροφή.

Περισσότεροι από 39.000 τόνοι φρέσκου γάλακτος εισήχθησαν στη χώρα μας το 2015.

Κάποιες γαλακτοβιομηχανίες άρχισαν να προμηθεύονται εισαγόμενο συμπυκνωμένο γάλα στα 20 με 23 λεπτά το λίτρο και νωπό στα 28 με 30 λεπτά, όταν το εγχώριο το αγοράζουν 39 με 42 λεπτά το λίτρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.




Bookmark and Share