Οι "βόμβες" που απειλούν να τινάξουν στον αέρα το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες... και η μελέτη επιπτώσεων - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Οι "βόμβες" που απειλούν να τινάξουν στον αέρα το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες... και η μελέτη επιπτώσεων

  • Οι προκαταβολές στον αέρα, οι αντιδράσεις των νέων καναλαρχών, η κυκλωτική κίνηση του Alpha και η τακτική Βαρδινογιάννη

Μετά τις θριαμβολογίες για τις προσφορές που....κατατέθηκαν η κυβέρνηση προσγειώνεται στην πραγματικότητα των θεμάτων που εγείρουν οι 4 υποψήφιοι που πλειοδότησαν στη δημοπρασία και δημιουργούν τις πρώτες αμφιβολίες για την είσπραξη του τιμήματος αλλά και για το μέλλον του τηλεοπτικού τοπίου.
Οι συναντήσεις των κ.κ. Παππά και Κρέτσου με τους ιδιοκτήτες και τους εκπροσώπους των τεσσάρων πλειοδοτών δεν ήταν καθόλου ευχάριστες, καθώς δεν ήταν σε θέση να δώσουν απάντηση τι θα συμβεί αν το ΣτΕ δεχτεί τις προσφυγές που έχουν γίνει και κατ ουσίαν καταπέσει ο διαγωνισμός.
Ο εκπρόσωπος του ΣΚΑΙ κ. Κιμπουρόπουλος έβαλε και δημοσίως το θέμα λέγοντας ότι δεν πρέπει να συμπέσει η καταβολή του τιμήματος με τυχόν απόφαση του ΣτΕ που κάνει δεκτές τις προσφυγές που έχουν γίνει.
Παράλληλα οι εκπρόσωπο των ΣΚΑΙ και Antenna ζήτησαν να υπογραφεί σύμβαση με το δημόσιο όπου δεν θα καταγράφονται οι υποχρεώσεις τους μόνο αλλά και οι δεσμεύσεις του δημοσίου ενώ παράλληλα όλοι πλειοδότες ζήτησαν να ξεκαθαριστεί άμεσα το τοπίο με τις θεματικές και περιφερειακές άδειες και να καταργηθεί το τέλος του 10% που θεσμοθετεί ο νέος νόμος για τη λειτουργία της διαφημιστικής αγοράς στα τηλεοπτικά μέσα.
Ουσιαστικά δηλαδή οι πλειοδότες δεν επιθυμούν να καταβάλουν την προκαταβολή που προβλέπεται στην προκήρυξη πριν βγει η απόφαση του ΣτΕ και στο πλαίσιο επιχειρούν να κερδίσουν χρόνο ο οποίος λειτουργεί σε βάρος της κυβέρνησης.
Και αυτό διότι σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος οι ίδιοι να έχουν πληρώσει για την κατοχή μιας εκ των τεσσάρων αδειών και στην ουσία να συνεχίσουν να λειτουργούν νόμιμα κανάλια που δεν θα έχουν καταβάλλει ούτε ένα ευρώ, καθώς είτε δεν συμμετείχαν είτε δεν πλειοδότησαν στη δημοπρασία.
Εν τω μεταξύ, ανησυχία υπάρχει και για το τι θα συμβεί στην περίπτωση προβληματικού πόθεν έσχες είτε έλλειψης επάρκειας κεφαλαίων από αυτούς που συμμετείχαν στο διαγωνισμό ο οποίος κατά παράδοξο τρόπο προβλέπει για τους αναπληρωματικούς έλεγχο πόθεν έσχες εφ όσον κληθούν να πάρουν την άδεια.
Δηλαδή δεν ελέγχεται εκ των των προτέρων ούτε αν κάποιος αναπληρωματικός είχε τα χρήματα με τα οποία «χτύπησε» στη δημοπρασία ούτε που τα βρήκε αν τα είχε. Επισημαίνεται ότι έως την Παρασκευή 9 Ιουνίου αναμένεται να τελειώσει ο παραπάνω έλεγχος και η κυβέρνηση να ανακηρύξει τους οριστικούς πλειοδότες της δημοπρασίας.
Αν η ανακήρυξη γίνει την Παρασκευή τότε έως τις 24 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει καταβληθεί η πρώτη δόση του τιμήματος, ενώ στις 16 θα εκδικαστούν οι προσφυγές στο ΣτΕ το οποίο κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να μην εκδώσει αμέσως απόφαση και να το πράξει αμέσως μετά με συνέπεια να επέλθει το απόλυτο αλαλούμ και να καταρρεύσει ο διαγωνισμός.
Ήδη πάντως η προσφυγή του Alpha στην Επιτροπή του διαγωνισμού δημιουργεί έδαφος ώστε να τιναχθεί ο διαγωνισμός στον αέρα.
Πιο συγκεκριμένα ο Alpha ουσιαστικά ισχυρίζεται ότι ο κ. Ιβάν Σαββίδης λειτούργησε ως λαγός ανεβάζοντας το τίμημα και ζητά να ακυρωθεί ο πλειστηριασμός.
Ο Alpha με την κίνησή του αυτή αναμένει την απάντηση της Επιτροπής η οποία έχει δύο δρόμους.
Είτε να ακυρώσει το διαγωνισμό, πράγμα που θα δημιουργήσει τεράστιο πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση είτε να απορρίψει την προσφυγή.
Στη δεύτερη περίπτωση ο Alpha θα προχωρήσει σε δικαστικές ενέργειες που θα μπλοκάρουν την κατακύρωση του διαγωνισμού και θα στραφεί κατ όλων των μελών της Επιτροπής του Διαγωνισμού αστικά και ποινικά αλλά και θα υποβάλλει αγωγή αποζημίωσης του Ελληνικού Δημοσίου.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες έντονη είναι η ενόχληση του ομίλου Βαρδινογιάννη για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στο θέμα του διαγωνισμού.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος Βαρδινογιάννη έχει αναθέσει μελέτη επιπτώσεων της όλης διαδικασίας που ακολουθήθηκε, αλλά και του περιορισμού των αδειών σε τέσσερις.
Τα πρώτα στοιχεία της μελέτης δείχνουν μάλιστα ότι ο τρόπος που στήθηκε το νέο τηλεοπτικό τοπίο οδηγεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς μη βιώσιμους οικονομικά, αλλά και σωρεία αρνητικών επιπτώσεων στον κλάδο των ΜΜΕ και της οικονομίας σε επίπεδο φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων.

Toυ κ.Ν.Καρούτζου
Bookmark and Share