Πέφτει προς τη Γη το διαστημικό εργαστήριο της Κίνας. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Πέφτει προς τη Γη το διαστημικό εργαστήριο της Κίνας.

  • Eκτός ελέγχου!

Επιβεβαιώνοντας τις υποψίες ότι η Κίνα έχει χάσει τον έλεγχο του πρώτου διαστημικού εργαστηρίου της, αξιωματούχοι του διαστημικού προγράμματος ανακοίνωσαν ότι... το σκάφος Tiangong-1, βάρους 8,5 τόνων, θα καταστραφεί πέφτοντας στην ατμόσφαιρα κάποια στιγμή στα τέλη του 2017.

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς και τις αναλύσεις μας, το μεγαλύτερο μέρος του διαστημικού εργαστηρίου θα καεί κατά την πτώση χωρίς να προκαλέσει προβλήματα» ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο Xinhua η Γου Πινγκ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Γραφείου Μηχανικής Επανδρωμένων Αποστολών.

Το Tiangong-1, επισήμανε, παραμένει άθικτο και κινείται σε τροχιά σε ύψος 370 χιλιομέτρων. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση παρακολουθείται προσεκτικά και το Πεκίνο θα εκδώσει προειδοποίηση σε περίπτωση που το σκάφος απειλήσει δορυφόρους.

Το διαστημικό εργαστήριο, ένας μεταλλικός κύλινδρος μήκους 10,3 μέτρων, εκτοξεύτηκε το 2011 προκειμένου να δοκιμαστούν τεχνολογίες πρόσδεσης σε τροχιά που θα επιτρέψουν την κατασκευή ενός κινεζικού διαστημικού σταθμού την επόμενη δεκαετία.

Στο Tiangong-1 συνδέθηκαν με επιτυχία το μη επανδρωμένο σκάφος Shenzhou-8 και στη συνέχεια οι επανδρωμένες αποστολές Shenzhou-9 και 10.

Το διαστημικό εργαστήριο σταμάτησε να επικοινωνεί με τη Γη τον περασμένο Μάρτιο, τερματίζοντας επίσημα την αποστολή.

Ήδη, όμως, ο αντικαταστάτης του βρίσκεται σε τροχιά. Το Tiangong-2 εκτοξεύτηκε με επιτυχία την περασμένη Πέμπτη και προγραμματίζεται να υποδεχθεί δύο αστροναύτες τον Οκτώβριο για παραμονή 30 ημερών.

Η Κίνα δεν συμμετέχει στην διεθνή κοινοπραξία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ο οποίος έχει συνολική μάζα 400 τόνων.

Ο σταθμός που η Κίνα σχεδιάζει να έχει σε τροχιά το 2022 θα είναι πολύ μικρότερος, με μάζα γύρω στους 60 τόνους.
Bookmark and Share