Θέμα Τσαμουριάς έθεσε ευρωπαίος επίτροπος! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Θέμα Τσαμουριάς έθεσε ευρωπαίος επίτροπος!


  • Σε ...βαθύ λήθαργο το υπ.Εξωτερικών

 Απαράδεκτη και αναληθή χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών την απάντηση του επιτρόπου Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν σε... ερώτηση της ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαρίας Σπυράκη σχετικά με την Αλβανία.

«Ως γνωστόν, τσάμικο ζήτημα δεν υφίσταται και ως εκ τούτου ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το ΥΠΕΞ, εμφανώς ενοχλημένο με τον επίτροπο, σημειώνει ότι «με την ψευδή απάντησή του δείχνει ότι δεν ασκεί το ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ένωσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας».

«Ήδη του έχει ζητηθεί και υποχρεούται βάσει του θεσμικού του ρόλου, να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις ως προς το απαράδεκτο και ψευδές περιεχόμενο της επίμαχης απάντησής του», καταλήγει.


Χαν: Εκκρεμές ζήτημα το τσάμικο


O κ. Χαν, στην απάντησή του στην ευρωβουλευτή της Ν.Δ., ανέφερε ότι η Κομισιόν επικρότησε το γεγονός πως Ελλάδα και Αλβανία εξετάζουν τη θέσπιση κοινού μηχανισμού, που θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων.

Σε αυτά, πρόσθεσε, «περιλαμβάνονται η οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και το τσαμικό ζήτημα».


Σπυράκη: Ανιστόρητη απάντηση


Η θέση του επιτρόπου προκάλεσε και την αντίδραση της κ. Σπυράκη που έκανε λόγο για ανιστόρητη και αναληθή απάντηση.

Άφησε πάντως αιχμές και για την αποτελεσματικότητα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης.

«Κάποιος πρέπει να διδάξει στον κ. Χαν την ιστορία της περιοχής, ώστε να μην καταλήγει σε τέτοιου είδους απαντήσεις, εφόσον δεν το κάνει αποτελεσματικά η πολιτική του κ. Κοτζιά», ανέφερε.


Κομισιόν


Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μάγια Κοντσίγιαντσιτς, κληθείσα να διευκρινίσει εάν η Επιτροπή θεωρεί πως υφίσταται το λεγόμενο «τσαμικό ζήτημα», με αφορμή απάντηση του επιτρόπου Χαν σε ερώτηση της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη, τόνισε ότι η Επιτροπή «χαιρέτισε την πρόταση από ελληνικής πλευράς για δημιουργία πλατφόρμας, η οποία θα επιτρέπει έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο πάνω σε όλα τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών που επιδέχονται διευκρίνισης», επισημαίνοντας, ωστόσο, πως σε ό,τι αφορά τις διμερείς διαφορές οι Βρυξέλλες δεν λαμβάνουν θέση.

«Αναφορικά με την Ελλάδα και την Αλβανία, η Επιτροπή ενημερώθηκε νωρίτερα μέσα στη φετινή χρονιά και από τις δύο χώρες ότι υπήρχε η πρόθεση ενίσχυσης του διαλόγου μεταξύ τους για έναν αριθμό εκκρεμών ζητημάτων, τα οποία χρήζουν περαιτέρω αποσαφήνισης, προκειμένου να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή χαιρέτισε ιδιαίτερα την πρόταση από ελληνικής πλευράς για δημιουργία πλατφόρμας, η οποία θα επιτρέπει έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο πάνω σε όλα τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών που επιδέχονται διευκρίνισης.

Σε αυτό το πλαίσιο, επίσης, η Επιτροπή ενθαρρύνει τις δύο χώρες να συνεχίσουν ως προς τις δεσμεύσεις τους και σε αυτό το πνεύμα η Επιτροπή απάντησε σε αριθμό ερωτήσεων ευρωβουλευτών. Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, θα πρέπει να δοθούν οι απαντήσεις. Είμαστε, όπως είπα, ενήμεροι για τις δεσμεύσεις των δύο χωρών να προωθήσουν τον διάλογο και τους ενθαρρύνουμε να ξεκαθαρίσουν το τοπίο από πιθανές παρανοήσεις γύρω από όλα τα σχετικά ζητήματα».

Στη συνέχεια, κληθείσα να διευκρινίσει την επίσημη θέση της Επιτροπής για το κατά πόσο υφίσταται «τσαμικό ζήτημα», απάντησε: «Όπως εξήγησα, η Επιτροπή έχει λάβει θέση σε σχέση με την πρόθεση των δύο χωρών να συζητήσουν εκκρεμή ζητήματα, προκειμένου να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι διμερείς τους σχέσεις. Η Επιτροπή δεν προχώρησε πέρα από αυτό, δεν πήρε καμία θέση για τις διμερείς σχέσεις».
Bookmark and Share