"Θερμή"... υποδοχή από την Τουρκία στο Αιγαίο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

"Θερμή"... υποδοχή από την Τουρκία στο Αιγαίο



  • Επανέρχεται στην γνωστή προκλητική τακτική της μονομερούς-παράνομης δέσμευσης για ασκήσεις μεγάλων περιοχών του Αιγαίου, όχι μόνο εντός του FIR Αθηνών αλλά και του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Θερμή υποδοχή για το φθινόπωρο στο Αιγαίο επιφύλασσε η Άγκυρα, καθώς με απανωτές ΝΟΤΑΜ και ΝΑVTEX που εξέδωσε χθες 31 Αυγούστου, επανέρχεται στην γνωστή.. προκλητική τακτική της μονομερούς-παράνομης δέσμευσης για ασκήσεις μεγάλων περιοχών του Αιγαίου, όχι μόνο εντός του FIR Αθηνών αλλά ακόμη και του Εθνικού Εναέριου Χώρου, θέλοντας να δοκιμάσει τις αντοχές της Ελλάδας, στρατιωτικές και διπλωματικές.

Μετα από μια σχετική «ανάπαυλα» που είχε προκληθεί κυρίως λόγω των εσωτερικών εξελίξεων στην Τουρκία και στο ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους «πραξικοπηματίες», η Άγκυρα επανέρχεται στην γνωστή τακτική αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, μια κίνηση που διαψεύδει τις προσδοκίες όσων είχαν πιστέψει ότι η «ηρεμία» του καλοκαιριού ηταν αποτέλεσμα αλλαγής στρατηγικής του τουρκικού καθεστώτος.

Το μήνυμα αυτό που στέλνει η Αγκυρα πάντως έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς έρχεται την στιγμή που η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για το μεταναστευτικό κινείται στην κόψη του ξυραφιού και ενώ, παρά τα χαμογέλα των δυο υπουργών εξωτερικών Ν. Κοτζιά και Μ. Τσαβούσογλου, το κλίμα μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας παραμένει ηλεκτρισμένο όσο δεν ικανοποιείται η απαίτηση του Ερντογάν για άμεση παράδοση των Τούρκων φυγάδων που έφθασαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα.

Η Τουρκία με την ΝΟΤΑΜ 3837/16 της 31ης Αυγούστου ζητά την δέσμευση μιας μεγάλης περιοχής στην καρδιά του Αιγαίου μεταξύ Σκύρου-Ψαρών-Μεγάλου Καλόγερου για την περίοδο: 1, 5-8, 26-28 Σεπτεμβρίου και 10-12, 18 και 31 Οκτωβρίου. Για την ίδια περιοχή εξέδωσε και NAVTEX(536/16). Καθώς οι ελληνικές αρχές στην επικοινωνία με τις τουρκικές ενημέρωσαν ότι θα τροποποιηθεί η δέσμευση των περιοχών, (ώστε να γίνει σύμφωνα με τους Όρους του ICAO) η Τουρκία δήλωσε ότι θα αναλάβει από μόνη της την έκδοση των αναγκαίων ΝΟΤΑΜ για την διεξαγωγή της άσκησης.

Η Αθήνα με την ΝΟΤΑΜ 1858/16 χαρακτηρίζει άκυρη την τουρκική αναγγελία καθώς όπως επισημαίνεται, «αναφέρεται σε τουρκικές στρατιωτικές δραστηριότητες εντός του FIR Αθηνών όπου η μοναδική αρμόδια Αρχή για την έκδοση ΝΟΤΑΜS σύμφωνα με τους Όρους και κανονισμούς του ICAO είναι η Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας μέσω των κατάλληλων μονάδων AIS και η μοναδική Αρχή υπεύθυνη για την ασφάλεια της Εναέριας Κυκλοφορίας είναι η ελληνική ΥΠΑ».

Στην Ελληνική ΝΟΤΑΜ όμως επισημαίνεται ακόμη ότι η περιοχή που έχει μονομερώς και παράνομα δεσμεύσει η Τουρκία επικαλύπτει και Ελληνικό Εθνικό Εναέριο χώρο, ενώ αναφέρεται ότι η Τουρκία δεν ακολούθησε τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί στην επικοινωνία με την ΥΠΑ (261337 LGACYAYC AUG 2016) και για όλους τους λόγους αυτούς, η τουρκική ΝΟΤΑΜ για την δέσμευση της περιοχής είναι παράνομη και χωρίς ισχύ.

Η Άγκυρα επανήλθε με την ΝΟΤΑΜ Α3850/16 με την οποία, διαγράφοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ., δηλώνει ότι η περιοχή που έχει δεσμεύσει αφορά «διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα» και δηλώνει ότι τα αεροσκάφη της που θα συμμετέχουν στην άσκηση «δεν θα παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο των 6 ν.μ.» ενώ οι τουρκικές αρχές αναλαμβάνουν όλα τα αναγκαία μετρά για την ασφάλεια της γενικής εναερίας κυκλοφορίας…

Λίγο αργότερα μάλιστα η Τουρκία έσπευσε να δεσμεύσει μια ακόμη περιοχή για ασκήσεις αυτή την φορά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Με την NAVTEX 549/16 η Τουρκία δέσμευσε για ασκήσεις για τις 6, 8 και 9 Σεπτεμβρίου περιοχή που επικαλύπτει και περιοχές του FIR Αθηνών νοτιοανατολικά της Ρόδου…
Bookmark and Share